Ať už máte malou, středně velkou, nebo královsky prostornou partnerskou ložnici, je její zařízení třeba dobře předem promyslet. Když ji účelně a vkusně vybavíte nábytkem a doplňky, a přitom docílíte, aby působila vzdušně, užijete si v jedné místnosti odpočinku, ale i zábavy podle svých představ.

Postel s úložným prostorem (šířka 145 cm, délka 210 cm, výška 44,5 cm), bílý lak, cena 28 850 Kč (BOCONCEPT).Někomu slouží postel výhradně na spaní, jiný je zvyklý v ní trávit určitý čas i ve dne a večer, ať už si na lůžku čte, pracuje, poslouchá hudbu nebo se dívá na televizi. Ložnice, která slouží hlavně ke spaní a v níž nejste zvyklí trávit jiným způsobem volný čas, se přes den může proměnit třeba v pracovnu, ať už v ní sedíte u počítače nebo třeba šijete. V tom případě do ní musíte rozumně umístit alespoň pracovní stůl a myslet na úložné prostory navíc. Také v ložnici, kde se „žije" v posteli, je třeba mít v okolí lůžka všechno, co potřebujete. Ať už jsou to knihy, hudební zařízení nebo televize.

NAWA Magic, zónová matrace, cena (90 x 200 x 15 cm) od 6 380 Kč (JMP).Zvlášť u malé ložnice budete závislí na délce stěn, umístění oken a dveří nebo radiátorů. Potřebujete nejen místo na nábytek, ale i na přístupové cesty, ukládání lůžkovin, místo k posezení na posteli, pro oblékání. Zvlášť pokud je v ložnici skříň, prádelník a úložné prostory pod lůžkem nebo lůžky, je třeba dbát na to, aby se daly bez problémů otevírat všechny dveře i vytahovat zásuvky. U šatních skříní jsou dobrou variantou posuvné nebo skládací dveře.

Nejběžnější šířka dvojlůžka je 180 cm. Pokud šetříte místem, postačí i 160 cm, naopak královské pohodlí umožňují postele široké 2 m i více. Pro zdravé spaní se rozhodně doporučuje, aby každý spal na svém roštu a matraci. Délku postele přizpůsobte výšce vyššího partnera. Připočítat je třeba i délku chodidla. Na trhu jsou ale i postele pro dlouhány s délkou 210 a 220 cm. Ideální výška lůžka by měla být 42 až 50 cm, hygienické minimum pro umístění lehací plochy je 25 cm nad zemí. Vedle podélné strany lůžka by mělo být alespoň 70 cm volného prostoru, před pelestmi 60 cm.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Postel středem zájmu

U malé ložnice budete závislí na délce stěn.Kam umístit postel, závisí nejen na prostoru, ale i na spacích zvycích. Rozměry lůžka volte podle velikosti ložnice a postavy většího z partnerů. Matrace by vám měla dopřát zdravý spánek, případně pohodlné lenošení. Výrobci jsou schopni dodat postele jakýchkoli rozměrů. Když si můžete vybrat, zvažte, jestli se vám lépe spí proti světlu, nebo zády k oknu či ke dveřím. Pokud budete chtít umístit vedle sebe dvě samostatná lůžka, zaberou více místa než manželské postele. Místo ušetříte se dvěma samostatnými postelemi oddělenými společným nočním stolkem. V dlouhých úzkých ložnicích je výhodnější podélné umístění postelí. S manželskou postelí v rohu pokoje sice ušetříte prostor, ale přistavíte k ní jen jeden noční stolek. Postel u stěny bude navíc přístupná jen od pelesti, případně čela postele nebo přes vedlejší postel. Ve velkých ložnicích se nabízí umístit postel do prostoru, což zpravidla působí velmi dobře, v posteli se však nemusíte cítit útulně a můžete mít problém s usínáním. Řešením je postel s čelem, které vytvoří intimní kout.

Postel BoConcept (š. 205 cm, d. 220 cm) s širším rámem, dýha americký ořech, cena 29 410 Kč (DEKOART).Pokud jste zvyklí zastýlat lůžkoviny, prostor na ukládání by měl být dostatečně velký. Zvlášť u vyšších postelí lze dobře využít úložné prostory pod lůžky. U postele umístěné v prostoru jsou praktické zásuvky z obou stran. Pokud nemá postel místo na lůžkoviny, můžete je ukládat v klasickém peřináči (se současnou nabídkou ovšem nebudete nijak zvlášť spokojeni), v samostatné skříňce, nebo třeba v části skříně, kterou si necháte upravit. Praktické jsou samostatné peřináče s otevíráním ze strany, kdy může vrchní plocha sloužit jako odkládací. U všech variant je třeba dbát na to, aby každý prostor umožňoval dostatečné proudění vzduchu.

Moderní postele s vysokými matracemi

Šatní skříň PAX ULNES, cena 5 590 Kč, zásuvková komoda LEKSVIK, cena 4 990 Kč, rám postele LILLESAND, cena 3 290 Kč (IKEA).U lůžka nesmí chybět nábytek, kam si odložíte knížku, brýle nebo třeba sklenici s vodou. Ať už je to noční stolek, stolička, skříňka na kolečkách nebo police. Mobilní odkládací nábytek je praktický zvlášť tehdy, když v posteli sedíte a opíráte se o zvednutou horní část roštu. Od stolku se tak vzdálíte a dosáhnete na něj jen s obtížemi. V tom případě pomůže skříňka na kolečkách. Zvláštní odkládací plochu nabízejí moderní postele s vysokými matracemi a širokými rámy, které můžete použít právě na odkládání věcí. Některé postele mají integrované noční stolky jako součást rámu postele, což působí vzdušně a lehce. Praktickým řešením jsou také police spojené s lůžkem nebo police probíhající podél záhlaví postele. Ve velké ložnici můžete zvolit variantu s řadou nízkých skříněk na knihy, hudební zařízení nebo televizi. Ženy uvítají toaletní stolek se zrcadlem, pohodlné převlékání také usnadní židle nebo křeslo.

Pokud nemáte v bytě šatnu nebo dostatek skříní, musejí se svršky vejít do ložnice. V malé místnosti dobře působí, když zastavíte celou jednu stěnu skříněmi, ať už běžnými nebo vestavnými, osamocená vysoká skříň působí zpravidla velmi rušivě. Pokud se vám nevejde do ložnice zrcadlo, můžete ho umístit právě na skříňové dveře, čímž i opticky zvětšíte prostor.

text: Šárka Drbohlavová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem