Na trhu je dnes takové množství materiálů a dekorů podlah, že není možné si nevybrat. Chce to jen dost času na průzkum nabídky, pečlivou úvahu, co od své nové podlahy očekáváte, a odvahu sáhnout i po méně obvyklých řešeních.

Vlastnosti laminátu

Volba podlahy chce rozvahu i odvahuLaminátové podlahy se vyznačují především vysokou odolností vůči mechanickému poškození, otěru a na rozdíl od dřeva také vůči UV záření, jsou tedy stálobarevné. Jsou však na dotek chladnější a zesilují hlučnost. Důležité je proto při pokládce použít kvalitní akustickou podložku nebo zakoupit lamely již vybavené protihlukovou vrstvou.

Jak o něj pečovat

Laminátovou podlahu stačí vysát a občas přetřít vlhkým hadrem nebo mopem. Při mokrém úklidu je vhodné používat pouze speciální čisticí prostředky doporučené výrobcem. Čištění provádějte v podélném směru podlahových lamel. Není nutné nanášet leštěnky ani vosky, povrch je již opatřen ochrannou vrstvou z melaminové pryskyřice a laku.

Vlastnosti dřeva

Dřevo je pružný a měkký materiál, funguje jako výborný tepelný i zvukový izolant. Nejodolnější jsou podlahy z tvrdého dřeva listnatých opadavých stromů, méně mechanicky odolné jsou měkké dřeviny z jehličnanů. Jejich tvrdost lze částečně zvýšit použitím laku. Obroušením podlahu zbavíme škrábanců a prošlapaných míst a plně ji tak zrenovujeme.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jak o něj pečovat

Třívrstvá dubová podlaha s extra vysokým leskem z kolekce Shine (Kährs), dekor Dub Pearl, cena 3 315 Kč/m² (KPP).Obecně platí, že šetrnější je vysávání než časté vytírání. Péče se však odvíjí také od povrchové úpravy. Nejméně náročné jsou lakované podlahy – lak dobře odpuzuje nečistoty a odolává i častějšímu mokrému čištění. Olejované a voskované dřevo je nutné pravidelně vytírat speciálním přípravkem a ochrannou vrstvu oleje nebo vosku pravidelně obnovovat.

Podlaha z kolekce Livyn, dekor Dub natřený světlý bílý, cena 580 Kč/m² (QUICK-STEP).

Vlastnosti vinylu

Vinyl vydrží vysokou zátěž, je pružný, teplý a měkký na dotek. Odolává oděru a vodě, je proto vhodný také do koupelen a kuchyní. Vinylové podlahy dobře izolují zvuk i teplo a jsou antialergenní a antibakteriální. Skvěle imitují dřevo, kámen nebo korek. Dostupné jsou ve formě desek (pokládají se systémem jako plovoucí podlaha) nebo lamel z tvrzeného PVC (lepí se na upravený podklad).

Jak o něj pečovat

Údržba vinylové podlahy je velmi snadná, lze ji čistit vlhkým hadrem, vysavačem a v případě silnějšího znečištění i polyuretanovým čističem a měkkým kartáčem. Nikdy však nepoužívejte prostředky s odmašťovacími schopnostmi, které by mohly narušit ochrannou PUR vrstvu uzavírající povrch podlahy a zabraňující proniknutí skvrn a dalších nečistot.

text: Jana Polomová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem