Dveře jsou nedílnou součástí domu stejně jako podlaha, výmalba či nábytek. Máte je neustále na očích a pro okolí jsou vaší vizitkou. Na co se při jejich výběru zaměřit? Sestavili jsme pro vás deset základních bodů.

1) VÝŠKA

Interiérové dveře Millenium (Hanák nábytek), oboustranný lak, vysoký lesk, odstín bílá, 80 x 197 cm, cena vč. zárubně bez kliky je 30 000 Kč (HANÁK NÁBYTEK).Zapomeňte na dveře ve standardní výšce dvou metrů. Italští výrobci, kteří určují nejnovější trendy, volí průchozí výšku od 210 až po 230 cm. Tomuto trendu postupně přizpůsobují svoji nabídku i čeští výrobci. Nemusíte se bát velkého příplatku za atypickou výšku, většina výrobců navyšuje cenu pouze o množství spotřebovaného materiálu.

2) BARVA

Dveře Strato (Ghizzi & Benatti), design G & B Concept, dub přírodní, rozměry 80 x 230 cm, cena 24 000 Kč (ARNOLD).Dveře by měly ladit s podlahou. Světlá podlaha stejně jako světlé dveře interiér opticky zvětší a prosvětlí, proto jsou vhodné do menších prostor. Tmavší design dveří působí sice luxusně a zajímavě, avšak kvůli optickému zmenšení prostoru se doporučuje do větších místností. Tyto vlastnosti ještě zdůrazníme, použijeme-li jednotnou podlahu v celém interiéru.

Společnost INOUTIC (dříve Deceuninck) uvádí na trh ucelenou nabídku dveří z profi lů Eforte, které jsou určené i pro nízkoenergetické a pasivní novostavby.3) VCHODOVÉ DVEŘE

Na vchodových dveřích se nevyplatí šetřit. Je třeba, aby v případě rodinného domu odolávaly povětrnostním podmínkám, nebezpečným zlodějům a spolehlivě fungovaly. Nebojte se zvolit originální design či křiklavou barvu. Pro výrobu dřevěných dveří se nejčastěji používá smrk, borovice, dub a buk či exotické dřeviny. Pokud neradi nosíte po kapsách klíče, můžete si zvolit zámek fungující na otisk prstu. Podle potřeby přidáte do paměti zámku nový otisk, který lze kdykoliv smazat.

PRO DĚTSKÉHO DOSPĚLÁKA

Na trhu naleznete i dveře, které v sobě mají výřez sloužící jako druhé menší dveře pro děti. Jsou přizpůsobeny výšce dítěte a to si pak připadá jako opravdový dospělák. Máte-li doma psa či kočku, využijte i výřezu pro domácího mazlíčka. Design vytvořilo německé studio Jjoo Design, přesněji Stefan van Ouytsel, Annelies Geukens, Cédric Anheule a Sven Verhaert-Pinkoliv ve spolupráci s výrobcem dveří Holitsch. Cena od 14 875 Kč, www.jjoo.cc; www.minjjoo.com.

4) ZÁRUBNĚ

Zárubně by s dveřmi měly tvořit harmonický celek. Vhodně zvolený rám může celkový dojem podtrhnout a naopak. Kovové zárubně dnes nahrazují zárubně obložkové, jejichž výhodou je přizpůsobivost výškově nestejnorodým podlahám. Žádané jsou bezdrážkové dveře. Výsledkem je jednoduchý vzhled – v okamžiku, kdy jsou dveře zavřené, tvoří oba komponenty jednu linii.

5) ZRCADLO A DVEŘE

Interiérové dveře Styla (FerreroLegno) se skrytou zárubní, u textury Trame se kartáčované plochy střídají s hladkým povrchem v matném bílém laku, cena v základním provedení 80 x 210 x 10 je cca 19 250 Kč (FERREROLEGNO).Ačkoliv zrcadlo dokáže prostor opticky rozšířit a prosvětlit, není vhodné, aby tvořilo součást dveří, a to nejen podle učení feng-šuej. Působením měnícího se světla vnímáme často prostor zkresleně a špatně se v něm orientujeme.

6) POSUVNÉ DVEŘE

Ty řeší nedostatek místa v interiéru. Jejich velkou předností je i to, že jsou bezbariérové. Nejelegantnějším řešením jsou posuvné dveře, které se jednoduše po kolejnici zasouvají do stěny stavebního pouzdra překryté omítkou nebo sádrokartonem. Druhou variantou, která nevyžaduje stavební zásah, jsou posuvné dveře podél stěny. Zasouvání je možné do jednoho nebo obou směrů. Posuvné dveře mají horší akustické a tepelněizolační vlastnosti, proto se nedoporučují do ložnic a dětských pokojů. Oblíbené jsou i skládací dveře, kdy se při otevření dveřní křídlo složí na dvě poloviny.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

7) DVEŘE DO KOUPELNY

V koupelně je oproti ostatním místnostem bytu odlišné klima, proto musíme počítat s tím, že materiál dveří může na změnu reagovat. Někteří výrobci dveří nabízejí speciální úpravu – zesílený plášť a hliníkovou vrstvu uvnitř. Takto upravené dveře jsou pak schopné bez potíží odolávat rozdílům teplot až o 20 °C nebo rozdílům vlhkosti až o 50 %. Do koupelny a na toaletu se používá specifi cký zámek s bezpečnostní funkcí, díky které dveře v případě potřeby snadno otevřete zvenčí (např. šroubovákem). Norma říká, že dveře do koupelny a na toaletu mají mít min. šířku 70 cm.

8) DVEŘE A DĚTSKÝ POKOJ

Výběr vhodných dveří do dětského pokoje není jednoduchý. V žádném případě nedávejte do dětského pokoje prosklené dveře. Pokud chcete pokojem pustit do chodby světlo, zvolte světlík v horní části dveří, kam dítě nedosáhne. Je třeba pamatovat na pevnější materiály, které lépe odolávají náporu dětských her a mají dobré zvukověizolační vlastnosti.

Interiérové dveře RY-231-AQ z modelové řady Royal program, exotická dýha makasar, plocha dveří je oživena vsazeným nerezovým páskem, obložková zárubeň s ostrou linií a pohledovou hranou subtilních rozměrů, typ FU-EC, cena dveří včetně zárubně cca 17 000 Kč (DVEŘE PRAHA).9) KLIKY

Výběru kování věnujte stejnou pozornost jako výběru dveří. Ergonomicky příjemný tvar, povrch, který koresponduje s materiálem dveří, a kvalita zpracování jsou hlavní kritéria. Zvolte jednotný design klik v celém bytě. V nabídce firem jsou také kliky a kování bez otvoru pro klíč, které jsou vhodné např. do obývacího pokoje. Za zmínku stojí kování pro tzv. bezfalcové (bezdrážkové) dveře, které spolu se zárubní vytvářejí celistvou plochu bez jakýchkoli výčnělků.

NA ZÁVĚR…

– dveře je vždy nutné sladit s podlahou, výmalbou a nábytkem – požádejte prodejce o vzorek, doma zjistíte, zda jste zvolili správnou kombinaci – dveře by se měly otevírat tak, abyste při vstupu do místnosti viděli její větší část – vypínače a klika mají být na stejné straně – při plném otevření by neměly dveře do ničeho narážet – v dětském pokoji se vyvarujte užití skla – pro úsporu místa si pořiďte posuvné dveře – zvolte pokud možno vyšší dveře, tedy nad 210 cm – kliky by v celém bytě měly být stejné – neumisťujte na dveře zrcadlo.

10) NORMY

Standardní šířka dveří je 60, 70, 80 a 90 cm. Jde však o tzv. světlou šířku. Podle ČSN jsou veškeré modely dveří a zárubní vyráběny v šířce 61, 73,5, 86 a 98,5 cm. Standardní výška 197 cm je opět tzv. světlou výškou, ve skutečnosti mají dveře 198,5 cm. Pro toaletu a koupelnu se doporučují dveře o šířce 70 cm, pro obytné prostory potom 80 cm. U vchodových dveří je třeba pamatovat na normy Evropské unie, přesněji ČSN EN 1627–1630, které posuzují odolnost proti vloupání.

text: Eva Kroupová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem