Právě byli vyhlášeni vítězové Výročních cen Akademie designu České republiky Czech Grand Design. Slavnostní večer proběhl ve Stavovském divadle a záznam z ceremoniálu přinese Česká televize v pondělí 10.března ve 20:25 na ČT art.

Předávání Cen Czech Grand Design se v letošním roce neslo v duchu antického dramatu. Katastrofické předpovědi věštkyně Kassandry a bájného Orákula o nevkusu, který zavládne světu, překazili vítězové v osmi kategoriích, kteří spolu s moderátorem Romanem Zachem alias božským Apollónem vystoupali na zářivý Olymp.

Nejen uši bohů, ale také diváků potěšil zpěv operních pěvkyň Jany Vébrové a Vandy Šípové nebo Dana Bárty.

Na pódiu se jako poslové dobrého vkusu střídaly osobnosti, které vítězům předávaly Kapku štěstí od loňské Grand designérky roku Lucie Koldové. Mezi další hosty patřil hudebník Vladimir 518, Tatiana Vilhelmová s Vojtou Dykem, Táňa Pauhoufová, generální ředitel České televize Petr Dvořák, Kateřina Neumannová, Karel Schwarzenberg a další.

Scénu Stavovského divadla s horou Olymp vytvořil Maxim Velčovský, režie večera se ujal divadelní režisér Thomas Zielinski.

Generálním partnerem cen je od roku 2006 Česká spořitelna a v letošním roce již po třetí ERSTE Premier, poskytovatel nadstandardních bankovních služeb. Petra Ondrušová, regionální ředitelka ERSTE Premier, k dlouholeté podpoře českého designu dodává: „I tento rok přineseme našim klientům a příznivcům umění výroční Ceny Czech Grand Design. Jsme rádi, že ERSTE Premier může být u toho, když budou vyhlášeni ti nejlepší designéři z Čech, Moravy a Slezska. Je pro nás ctí, že podporou projektu Czech Grand Design můžeme nejlepším českým designérům pomoci ke zviditelnění jejich práce a k uznání, které si zaslouží.“

ERSTE Premier, generální partner cen, poskytne vítězi kategorie Grand designér roku částku 100 000 Kč na vytvoření ceny pro další ročník.

Hlavním partnerem cen je společnost Preciosa, přední světový producent českého křišťálového skla, která podporuje vítěze kategorie Objev roku – Cena Preciosy. Vítěz spolu s divizí Preciosa Lighting vytváří světelný objekt, který pak představí na podzimním Designbloku. Letos poprvé Preciosa podpoří také kategorii Designér šperku roku, jejímž je partnerem. Vítěz získá od divize Preciosa Components finanční podporu ve výši 50 000 Kč na tvorbu nové kolekce a také produkty v téže hodnotě.

Výsledky Czech Grand Design 2013

V kategorii Designér roku byli nominováni studio Dechem, Jan Plecháč & Henry Wielgus a vítězem se stal Jan Čapek za design nafukovacích hraček Pes Bulík a Formule pro Fatra Napajedla.

V kategorii Módní designér roku byl nominován Jakub Polanka, Hana Zárubová a vítězem se stala Monika Drápalová za kolekci The Free Circle pro Rose&Mary Fashion a za kolekci Sedm ve spolupráci s Františkem Matouškem.

V kategorii Designér šperku roku byla nominována Janja Prokić, Markéta Richterová a vítězkou se stala Eva Eisler za kolekci náhrdelníků a broží Pro Bílou paní Perchtu a za kolekci Wabi Sabi. Od partnera kategorie – Preciosa Components získává Eva Eisler částku 50 000 Kč na tvorbu nové kolekce a také komponenty ve stejné hodnotě.

V kategorii Grafický designér roku bylo nominováno Anymade studio, Oficina a vítězem se stal Štěpán Malovec, Jakub Straka, Petr Knobloch a Tomáš Brousil za nový vizuální styl UMPRUM.

V kategorii Fotograf roku byli nominováni Martin Polák & Lukáš Jasanský, Bára Prášilová a vítězkou se stala Kristina Hrabětová za fotografie pro Vyrobeno Lesem a Dechem.

V kategorii Obchod roku byla nominována FOX GALLERY, praguekabinet a vítězem se stal Pavilon za rekonstrukci a novou náplň historického prostoru Vinohradského pavilonu.

V kategorii Výrobce roku byl nominován Situs, Ulč Furniture a vítězem se stala Fatra za kolekci nafukovacích hraček od designérů Anny a Jerryho Kozových, Jana Čapka a Zuzany Lednické.

V kategorii Objev roku – Cena Preciosy byli nominováni Nasstasia Aleinikava, Lukáš Spilka a vítězem se stalo studio deForm za kolekci Classics + Corian®, za houpací křeslo Rocking Chair (Jakub Pollág), za design stolu Glass Table a světlo Transmission pro Kavalier. Studio deForm vytvoří pro Preciosa Lighting objekt, který společně vystaví na podzimním Designbloku.

Grand designérem roku 2013 se s největším počtem hlasů napříč kategoriemi stává Monika Drápalová. Získává tak od generálního partnera cen ERSTE Premier částku 100 000 Kč na vytvoření ceny pro vítěze následujícího ročníku.

Do síně slávy byla uvedena Prof. Zdeňka Bauerová, ak. mal., která je synonymem české módy od druhé poloviny 20.století až po součastnost. Módní návrhářka, která po dobu svého pedagogického působení vychovala několik generací českých oděvních návrhářů, navrhovala pro módní domy i pro jednotlivce a spolu s Evou Fialovou vytvořila velmi úspěšnou kolekci pro Expo 67 v Montrealu.

Cena veřejnosti

V letošním roce nebyla Cena veřejnosti udělena v rámci večera ve Stavovském divadle, ale bude jí věnován speciální prostor. První kolo probíhalo hlasováním v rámci výstavy Nominace 2013 v Národním technickém muzeu. Druhé kolo probíhá do 18.března taktéž v rámci výstavy a na stránkách www.czechgranddesign.cz.

Do finále Ceny veřejnosti se s nejvíce hlasy dostala Monika Drápalová, Martin Havel, Lucie Koldová, Jakub Polanka a Petr Šebela. Vítěz bude vyhlášen 20. března v 11 hodin ve výstavě v Národním technickém muzeu.

text a foto: www.czechgranddesign.cz, www.mujdum.cz

logo MessengerPoslat Messengerem