Současné trendy v interiérovém designu potvrzují známý princip, který praví, že vývoj probíhá ve spirále. Směřujeme stále vpřed a zároveň se periodicky navracíme k hodnotám našich předků.

Na prestižních nábytkových veletrzích v Miláně, Paříži a v Londýně, které vždy zvěstují nové směry, jsme letos zaznamenali, že design se opět vrací k přirozené kráse přírody, k patině starých časů, zdobnosti, klasickým historickým tvarům, i když zároveň využívá nové technologie a nové materiály.

Svítidlo Metronome se stínidlem z nastavitelných lamel v různém barevném provedení je samo o sobě dekorativní, večer vykouzlí jedinečnou atmosféru. Pro společnost Delta Light navrhl Tim van Steenbergen (www.svitidla-deltalight.cz).U nábytku a interiérového vybavení zůstávají podstatné jeho ergonomické kvality a funkčnost, která se stále zdokonaluje. Designéři však znovuobjevují zdobnost, zejména zapomenuté hodnoty historického designu, jeho smysl i půvab. Křesla, stoly, komody, svítidla a další interiérové prvky zdobí moderní variace na profilované nohy, rámová dvířka, vysoká opěradla či různé dekorativní prvky.

Do centra pozornosti se dostává detail, kvalita materiálu a jeho zpracování. Můžeme znovu obdivovat výrazné dýhy, louhované či kartáčované dřevo, hitem je patina starých časů, uměle zestařené povrchy, zašlá mosaz, ruční práce – prošívání, vyřezávání atd. Výrobci umí dokonale imitovat i stopy, které zanechal červotoč.

Dalším znatelným rysem současného vývoje je důraz na přírodní materiály, a to v autentické podobě nebo v imitaci. Nové technologie dokonale napodobují jejich barevnost i povrchovou strukturu, takže přírodní „image“ si propůjčují i jiné materiály – keramické dlaždice či laminované desky jsou k nerozeznání od dřeva, patinované mosazi, mědi, mají strukturu režné tkaniny atd. Užitné vlastnosti však odpovídají požadavkům doby – povrchy jsou trvanlivé, vodě odolné, snadno se udržují.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Technologie ve službách funkce

Ladně tvarovaná křesla Ginevra s dřevěnou podnoží a vysokými opěradly jasně prozrazují inspiraci historickým nábytkem. Nabízí společnost Innex (www.innex.cz).Pojem high-tech neznamená dnes futuristické konstrukce z oceli a skla, které známe z architektury minulých desetiletí. Vyspělé technologie jsou méně viditelné, ale o to významnější. Směřují k vývoji nových materiálů, nových povrchových úprav, elektronizaci, energetické úspornosti, systémům inteligentního řízení.

Ekologická hlediska – úspory energie, využití obnovitelných zdrojů a možnost recyklace – se stávají čím dál důležitějším měřítkem hodnoty výrobku. Nové moderní materiály se uplatňují především tam, kde zlepšují funkci, přinášejí delší životnost, lepší možnosti opracování atd. Stále nové možnosti přinášejí kompozitní materiály, jako je Corian®, HI-MACS®, dřevoplasty, silikony, polyuretan. Velkou perspektivu mají především digitální tisk a nanotechnologie. 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.mujdum.cz nebo www.modernibyt.cz.

Nové trendy v bytovém textilu

Španělská designérka Patricia Urquiola navrhla novou sérii obkladů a dlažeb Azulej v tradičním formátu 20 x 20 cm. Obsahuje 27 dekorů s moderními i historickými vzory. Prodávají se jako celek, kombinace působí unikátním dojmem. Vyrábí společnost Mutina, v České republice nabízí studio Brother Duck (www.bdicz.cz).Zatímco nábytek slouží až desítky let, textil v bytě můžeme obměňovat často a poměrně snadno tak měnit výraz interiéru podle svého vkusu a v souladu s dobou. Co nás čeká příští sezonu? Odborníci, kteří se podílejí na přípravě veletrhu Heimtextil, vytyčili čtyři základní styly.

1) Staré zlaté časy Milovníkům kvalitních materiálů a luxusu je určen historický styl, inspirovaný „zlatým věkem“ evropské civilizace, obdobím 16. a 17. století. Zlatý a stříbrný lesk, zdobnost, ruční práce – krajky, výšivky, prošívání, háčkování, složité filigránové ornamenty, orientální motivy, samet, brokát, hedvábí, perly a křišťál. Bohaté dekorativní efekty mohou vzniknout jak pomocí tradičních ručních technik, tak nejmodernějšími technologiemi, jako je řez laserem či digitální tisk. 

Kombinace historických a moderních prvků charakterizuje současné trendy v designu. Moderní pohovka Coast italské značky Arketipo s propracovaným koženým čalouněním na pozadí historického portálu a štukovaných stěn… V ČR ji nabízí Concept Store Karlín (www.blomus.cz).2) Vybočit z řady Kdo má rád dekorativnost, kontrasty a živé barvy a chce se odlišit, jistě si oblíbí excentrický styl. Jeho základem je odvaha být originální, neobvyklým způsobem kombinovat praktické věci se zdobnými, míchat nejrůznější dekory a materiály. S osobitým citem spojí skotskou kostku, rokokový květinový motiv, folklorní motiv a etno vzor v jeden harmonický celek.

3) Odlesky přírody Přírodní styl zřejmě nikdy nevyjde z módy. Pro nadcházející sezonu jej designéři oživili motivy ze světa minerálů a nazvali jej Geolog. Krystaly, nepravidelně strukturované povrchy, metalické efekty a kovový lesk, barvy drahokamů – tyrkysová, purpurová, tmavě modrá, achátová, odstíny mědi a ledu vytvářejí jedinečný obraz přírody.

4) Recyklující vynálezce Poslední z aktuálních textilních stylů je určen pro milovníky nových technologií a ekologie, ochránce přírodních zdrojů. Tento styl nachází krásu v nových recyklovaných materiálech, syntetické hmoty nečekaně kombinuje s přírodními a podobně.

text: Jitka Pálková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem