Originální české papírnictví papelote na výstavě v galerii CzechDesign představuje novou korespondenční řadu papelote:carta, zasazenou do širšího kontextu fenoménu korespondence. Od 16. 4. do 9. 5. tak prostory galerie sídlící ve Vojtěšské ulici 3 v centru Prahy zaplní nejen samotná kolekce, ale také dopisy došlé na adresu papelote v rámci nedávné kampaně Piště dopisy.

Pisatelé v nich osobitým způsobem definovali význam, jaký dopisy v jejich životě měly či mají. Návštěvníky čekají také mnohdy překvapivé a málo známé informace ze světa korespondence či tematicky laděná knihovnička. Expozice je přístupná od úterý do pátku: 10 – 18 hodin. Po dobu konání výstavy papelote:carta v galerii CzechDesign bude stylově upraven i nedaleký obchod papelote ve Vojtěšské ulici 9.

Na nevšední výstavě papelote:carta v galerii CzechDesign se určitě nebude nikdo nudit, ani děti.Na nevšední výstavě papelote:carta v galerii CzechDesign se určitě nebude nikdo nudit, ani děti. Pro ně je v neděli 27. 4. od 14 do 16 hodin připraven odpolední workshop s lektorkou Annou Pleštilovou. Děti budou vyrábět, malovat a psát kouzelné dopisy mamince, kamarádce, mazlíčkovi nebo třeba pohádkové bytosti, oblíbenému zpěvákovi, dávnému vladaři... Od 17 do 19 hodin naváže workshop pro dospělé s Kateřinou a Filipem Šachovými, na němž si zájemci vyzkoušejí netradiční umění skládání dopisů (výroba obálek, skládání dopisů, origami, razítka).

Kolekce papelote:carta je vyústěním dlouhodobějších snah o oživení fenoménu korespondence. Papelote již dříve vydalo sady pohledů od českých ilustrátorů, vyzývalo k dopisním soutěžím, připravilo netradiční fotografickou dopisní sadu Tabula rasa. Nyní přichází s ucelenou produktovou řadou, obsahující vše potřebné pro psaní dopisů: od obálek, dopisních papírů, pohledů a jejich hravých kombinací přes přání a sady komplimentek (kartičky na vzkazy skryté v decentním pouzdru) až k doplňkům jako blok na koncepty, tužky, nůž na dopisy, razítka či pouzdro na došlou korespondenci. K dispozici budou i různé dopisní sady a box s deseti fotoobálkami.

Grafické prvky doplňují fotografické motivy

Papelote:carta je inspirována možným trojím překladem slova carta: dopis, papír, mapa a propojuje tak dopisní tematiku s tematikou kartografickou. Užité motivy poeticky parafrázují značení geografických entit – polárních hlubin, mezí ledu, izoterm, měřítek, cest, míst, tras lodí, městské sítě, pole stínu, tvaru ostrova, postavení planet, vzdálenosti, dráhy či fáze měsíce...

Na nevšední výstavě papelote:carta v galerii CzechDesign se určitě nebude nikdo nudit, ani děti.Grafické prvky organicky doplňují fotografické motivy, které jsou obrazy skutečných míst, zároveň však svojí náladovou nekonkrétností a množstvím sdílených symbolů (les, déšť, sníh, moře, měsíc, dort či stůl s vázou) vyvolávají vzpomínky a zasuté pocity. Materiálové a barevné provedení kolekce odkazuje k přírodním zdrojům (zeleň vegetace, hněď kmenů a půdy, šeď a modř vod, par a oblaků), které doplňuje propojující červený akcent. Tvarově pak části kolekce čerpají z názvosloví map, ať už typem skládání či umístěním v ochranném pouzdru s vykrojením pro snadné vyjmutí.

Autorkou koncepce kolekce papelote:carta je respektovaná grafická designérka a ilustrátorka, spoluzakladatelka papírnictví papelote Kateřina Šachová, která mimo jiné vytvořila několik osobitých autorských knih pro děti i dospělé. Výstava papelote:carta v galerii CzechDesign je dílem Kateřiny Šachové, Štěpánky Bláhovcové, Táni Martincové a Filipa Šacha.

text a foto: www.czechdesign.cz

logo MessengerPoslat Messengerem