Jednopodlažní vilka v těsném objetí perfektně střiženého trávníku zalitého nízkým sluncem - neuvěřitelně malebný obraz, který nás přivítal na okraji Českých Budějovic. I za dveřmi to stálo za to.

Moderní interiér domu se rozprostírá na ploše 296 m2, kde obytná plocha čítá 225 m2 a impozantní volně propojená kuchyň s jídelním koutem a obývacím pokojem 59 m2. Nikde nic nepůsobí stísněně, celý interiér je příjemně vzdušný a bezbariérový. Ne že by to mladí manželé Michaela s Petrem potřebovali, jsou fit. Je to však velmi příjemné nejen pro ně, ale i pro jejich tříletou dcerku Sofii.

Z dílny soukromého truhláře se nakonec zrodila netradičně pojatá kuchyň zhotovená ze zebrana, s maximálním důrazem ¬na odlehčený vzhled.Zdařilý celek je o to pozoruhodnější, že je vlastním návrhem paní domu. Není sice architektka ani designérka, ovšem její estetické cítění funguje skvěle.  Za podpory manžela docílila harmonického celku. Počátky jejich společného života však tak malebné nebyly. Oba žili v panelových domech, interiéry sice zadaptovali, avšak do budoucna snili o vilce. Přestože bylo nutné její vzhled poněkud přizpůsobit lokalitě - nemilosrdnému územnímu plánu a zakoupenému pozemku (například nemohli postavit dům se zcela rovnou střechou), lze říct, že ač kompromis, tak ve výsledku šťastný.

Celý článek a více fotografií na www.modernibyt.cz.

Důraz na detaily

„Nejsem zastáncem vystavovaní hrníčků, váziček ani různých suvenýrů, nemám ráda přehnanou zdobnost. Líbí se mi jednoduché, funkční a otevřené prostory a účelné zařízení," vyjadřuje Michaela svoji představu. Celým domem prostupuje velmi výrazný prvek - masivní ořech. Je z něj zhotovena úžasně příjemná vyhřívaná podlaha i veškeré dveře se zárubněmi a některé kusy nábytku. Veškeré dveře jsou vyrobeny na zakázku. Mají zajímavé skleněné výplně a dvoukřídlé dveře také originální madla, která rovněž na zakázku zhotovil zámečník ve shodném designu s klikami ostatních dveří.

K velkému stolu v bezprostřední blízkosti francouzského okna s báječným výhledem do zahrady může rodina zasednout i v početnější sestavě.Před zrodem kuchyně si Michaela malovala návrhy, častěji listovala časopisy a inspiraci si vozila i z cest po Itálii. Realizaci vysněné kuchyně konzultovala s truhlářem panem Jiřím Novákem, z jehož dílny se nakonec zrodila netradičně pojatá kuchyň zhotovená ze zebrana, s maximálním důrazem na odlehčený vzhled. Proto se některé části kuchyňské linky nedotýkají podlahy, nýbrž jsou připevněny na stěnách.

„Také jsem si vzhledem k podlouhlému tvaru domu i oknům přála dodržet horizontální linie a nechtěla jsem žádné standardní a typické tvary skříněk," říká Michaela. Záležet si dala také na výběru digestoře, rozhodně se nespokojila s žádnou klasickou formou. Vertikální válec se stal pomyslným srdcem kuchyně. Při výrobě kuchyňské linky nebylo vůbec jednoduché sehnat 6 cm širokou hliníkovou lištu, která ji lemuje, a oříškem byly i neobvykle široké zásuvky. Jako všude i zde se do stavby vloudily nedokonalosti v podobě ne zcela rovných zdí, které zkomplikovaly montáž kuchyňské linky. „Dnes bychom asi neumístili ložnici do těsného sousedství kuchyně. Čtyřiačtyřicítka příčka přece jen nezachytí veškerý hluk. Vstáváme rozdílně a především po ránu zvuky z kuchyně toho druhého občas ruší," uvažují svorně manželé. Jinak jsou s dispozicí i vybavením interiéru velmi spokojeni

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.modernibyt.cz.

Hra barev a rozměrů

Paní domu přemýšlela předem i o barvách. Nechtěla nic přehnaně výrazného. Základní vybavení spíš v souladu s jedním výraznějším tónem, aby bylo možné barevně nápadnějšími doplňky snadno byt proměňovat. „Raději obměním některé drobnosti, změním barevnost detailů, než abychom předčasně kupovali novou sedací soupravu. Například Vánoce - jedny mohou být do oranžova, další zase třeba stříbrné," uvažuje Michaela.

Podlouhlý tvar okna je plně v souladu s obklady a dlažbou (60 x 30 cm) v koupelně stejně jako s dalšími ¬horizontálními liniemi v interiéru.V koupelně manželé kladli důraz na větší rozměry vany i sprchového koutu, který skýtá potřebné pohodlí a je využíván denně. Koupelnu zdobí především výrobky značky Villeroy & Boch, kterým je Michaela velmi nakloněna. Vsadili na kvalitu nejen v případě vany, baterií, ale také keramiky. Pořídili umyvadla značky Kolo, otopné těleso od Korada a dlažbu s obklady španělské značky Aparici.

Nábytek v koupelně - drobné prosklené skříňky - jsou zhotoveny na zakázku. „Dnes si moc užívám prostornou koupelnu, která má 16 m2. Žila jsem v paneláku, takže vnímám ten obrovský  posun k lepšímu. Jsem pyšná na kuchyň, která se všem líbí, a já se v ní cítím skvěle. Také si nemohu vynachválit velkou sedací soupravu - je opravdu hodně využívána," dodává Michaela a pokračuje: „V domě velmi oceňuji prostornou šatnu, která je včleněna mezi ložnici a koupelnu, a technickou místnost, která by ve větších moderně koncipovaných prostorách neměla chybět nikde."

zdroj: www.modernibyt.cz

logo MessengerPoslat Messengerem