V levém zadním rohu vašeho bytu či domu (při pohledu od vchodu) se nachází prostor, který vám pomůže užívat si hojnosti a rozmanitosti života. Tedy za předpokladu, že si ho dokážete zařídit v souladu s pravidly feng-šuej.

V levém zadním rohu vašeho bytu či domu (při pohledu od vchodu) se nachází prostor, který vám pomůže užívat si hojnosti a rozmanitosti života.Tento prostor, respektive energie s ním spojená, se označuje názvem Gua 4 (viz barevný čtverec). Feng- -šuej však nechápe bohatství ve formě peněz či financí. Jde především o bohatost života, o umění užívat jeho rozmanitosti, tedy všeho, co nám život přináší: zkoušet nové věci, potkávat nové lidi, ochutnávat nová jídla...

Také věčně nestíháte?

Zároveň však feng-šuej říká, že byste si měli vymezit, jakou rozmanitost a hojnost potřebujete. Jinak by vám do života přicházelo i to, co nepotřebujete nebo co se vaší životní cesty netýká, a to vás pak zbytečně vysiluje. Máte pak sice hodně příležitostí a životních impulsů, ale je jich tolik, že je nestíháte a nemáte čas si je vychutnat. Pak se místo pocitu bohatství dostavuje pocit marnosti a život vám proklouzává mezi prsty.

Čím více lístků, tím lépe!

V této části bytu byste měli mít různé druhy květin. Nejlepší jsou květiny s velkým množstvím menších lístků či kvítků, protože ve vás budou vyvolávat pocit hojnosti. Pozor ale, aby nevznikla příliš hustá „džungle“, přes kterou byste neviděli. Tím byste si „zatarasili“ cestu k hojnosti a bohatství života. Dekorace a doplňky v sektoru Gua 4 rozmístěte mírně chaoticky, bez patrného řádu. Je také vhodné v tomto místě mít různé vertikály. Ty tvoří např. rostliny, které rostou do výšky. Mohou je také vytvořit svislé pruhy, záclony či závěsy shrnuté ke straně tak, aby vytvářely pomyslné sloupky.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Šance pro akvaristy

MAGICKÝ ČTVEREC – barevný čtverec si představte jako půdorys vašeho bytu či domu. Vstup patří před stranu s modrým čtverečkem. Jednotlivé barvy znázorňují, které energie v dané zóně domu či bytu dominují.Tento prostor je také vhodný pro akvárium s rybičkami. Rybičky by opět měly podporovat rozmanitost, takže volte více různých rybiček, nejen jedno hejno od stejného druhu. Akvárium by tak mělo hýřit barvami, tvary a evokovat bohatost života. Do Gua 4 také můžete umístit různé závěsné doplňky, které se budou mírně pohupovat ve vzduchu, a tím také energii dřeva aktivovat. V Gua 4 je důležité často větrat, aby zde byla stále čerstvá energie.

Kout zdraví a hojnosti

Tzv. kout hojnosti můžete vytvořit např. tím, že sem umístíte větší mísu plnou různého ovoce, různých ořechů či jiných směsí. Důležité je, aby mísa vyvolávala pocit toho, že „máte všeho dostatek“, nesmí být tedy poloprázdná, ovoce nesmí být nahnilé, oschlé apod. Nebo sem můžete zavěsit obraz se zátiším jídla. Můžete sem ale dát fotografii či symbol i jiné věci, kterou chcete dostávat v životě v hojném množství. Pokud vás však napadlo zarámovat si obraz s bankovkami, vězte, že peníze obecně do tohoto prostoru podle feng-šuej opravdu nepatří.

text: Jiří Černák, www.byu.cz, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem