My lidé jsme věční nespokojenci. V zimě toužíme po létě a v létě se těšíme na zimu, v zimě mrzneme a topíme, abychom pak v létě vzývali stín. Díky stínicí technice však už nemusíme stín vyhledávat - můžeme si ho jednoduše vytvořit.

Tentokrát se zaměříme na žaluzie, a to vnitřní žaluzie vertikální. (I žaluzie se dělí, stejně jako rolety, na vnitřní - interiérové a vnější - exteriérové. Dále na vertikální nebo horizontální, podle toho, jak jsou jednotlivé lamely v žaluzii umístěny.)

Dálkové ovládání zpříjemní a usnadní každodenní manipulaci s žaluziemi. Za zmínku stojí, že díky motoru se zvětšuje životnost žaluzií (MARON).Mnoho lidí žije v představě, že žaluzie patří do kanceláře a do domu se nehodí. Tento názor však pomalu ustupuje a je jen otázkou času, kdy zmizí úplně. Dnešní žaluzie opravdu nemají nic společného s plastovými lamelami jedovatých barev, které se plné prachu zmítaly zašmodrchané někde v okně čekárny lékařské ordinace nebo úřadu před třiceti lety. Výrobci žaluzií od těch časů značně pokročili a každý rok nás překvapují novými kolekcemi a materiály.

Vertikální žaluzie

Vertikální žaluzie patří mezi tradiční, oblíbené a vysoce účinné stínicí systémy. Vyznačují se schopností zaclonit velké plochy a umožňují plynulou regulaci světla natáčením lamel. Mají dobrou tvarovou přizpůsobivost, což je spolu s pestrou paletou barev a materiálů řadí k oblíbeným a často využívaným způsobům zastínění oken a prosklených dveří v rodinných domech.

Zjednodušeně řečeno, vertikální žaluzie se skládají z vodicí lišty a samotných stínicích lamel. Elegantní vodicí lišta žaluzie z lakovaného hliníku je upevněna pomocí odpružených západek do stropu, případně do stěny s využitím vynášecích konzolí. Lišta v sobě ukrývá řadu funkčních prvků, zejména hřídel, po které se posouvají a natáčejí jednotlivé držáky lamel. Dokonale přesné překrytí lamel v celé šířce žaluzie je zaručeno propojením držáků kovovými distančními pásky, které se vyrábějí pro každou žaluzii zvlášť s přesností na desetinu milimetru. Oproti běžně používaným plastovým distancím je takto zajištěna naprostá přesnost, hladký chod a mnohonásobná životnost.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Rozměry a materiál

Těžký a nemotorný závěs nahradily elegantní a lehké žaluzie (MARON).Šířku lamel můžete zvolit ze tří základních variant - 127, 89 nebo 63 mm. Každá lamela je nahoře opatřena závěsným mechanismem, pomocí něhož je připojena k posuvnému držáku, dole je potom vytvořena kapsa na závaží. Jednotlivá závaží jsou propojena distančním řetízkem kvůli zamezení nechtěnému pohybu lamel např. v průvanu. Nejčastěji používané materiály na lamely jsou polyester, bavlna, skelné vlákno, PVC nebo dřevěná tkanina. Každý materiál má své specifické přednosti i vzhled, proto je nejlepší navštívit vzorkovou prodejnu nebo studio a vše si na místě ohmatat a vyzkoušet.

Ruční i elektrické ovládání žaluzií

Lamely je možno shrnovat k jedné či druhé straně, do obou stran jako oponu nebo na střed. Žaluzie se ovládají jednoduše, hladce a bezporuchově. Jedinou zásadou, kterou je třeba dodržovat, je natočit lamely žaluzie do kolmé polohy dříve, než je začneme shrnovat. Základním způsobem ovládání je kombinace řetízku a provázku (řetízek pro natáčení lamel, provázek pro jejich posun). Jinou variantou manuálního ovládání je tyčka. Stále častěji se uplatňuje komfortní elektromotorické ovládání žaluzie.

Rovná varianta

Základním modelem vertikální žaluzie je takzvané rovné provedení. Je ideální pro zastínění rovných svislých ploch. Maximální šířka, kterou rovná vertikální žaluzie zvládne, je 7 m, maximální plocha 35 m², maximální výška je limitována nosností držáku lamely - 10 kg.

Rovné provedení můžete ovládat provázkem a řetízkem, tyčkou, nebo elektromotorem 12 V s tlačítkem či dálkovým ovladačem. Lamely se shrnují buď k jedné straně, jako opona, nebo na střed.

ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ ŽALUZIÍ

Vertikální žaluzie jsou v podstatě bezúdržbovým zařízením. Lamely se čistí podle materiálu vlhkým hadrem nebo suchou cestou vysavačem, při větším znečištění je nejlepší nechat provést odborné specializované čištění servisní firmou doporučenou prodejcem. To samé platí pro jakékoli opravy či úpravy - vyhnete se tak zbytečným komplikacím.

Co se šikminou?

Tenký, lehký a světlopropouštějící závěs Anno Ljuv je ukotven nahoře i dole v kolejničkách za pomoci systému Kvartal (IKEA).Podkrovní místnosti a sešikmené výklenky jsou často oříškem z hlediska ideálního zastínění. Šikmé vertikální žaluzie slope (z angl. slope = sklon, skloněný) si s nimi hravě poradí, a to až do úhlu sklonu 55°. Řešením jsou speciální kardanové závěsy lamel a vysoká kvalita všech komponentů. Žaluzie se ovládají provázkem a řetízkem, pro rozměrnější šikminy a větší úhly sklonu se osazují planetovou převodovkou 4 : 1. Komfortní variantou je samozřejmě elektromotor. Napojením dvou šikmin nebo šikminy a rovné žaluzie se elegantně zastíní plocha s lomenými tvary. Maximální použitelná šířka šikmého systému je 7 m, maximální výška 5 m.

Atypická okna nevadí

S obloukovými okny se setkáváme ve starší vilové zástavbě, ale občas jsou navrhovány i v moderní architektuře. Jak však oblouk efektivně zastínit? Ideálním řešením pro oblouková okna a výklenky jsou vertikální žaluzie, upravené na speciální ohýbačce profilů, a použití pružné hřídele. Vodicí lišta ideálně přilne k zaoblenému stropu a lamely upevněné na kardanových závěsech přirozeně splývají dolů, přičemž jejich natáčení je díky planetové převodovce zcela hladké.

Silnou zbraní textilních stínicích prvků je nekonečná možnost dekorů a barev (BEMATECH).Shrnování lamel bývá standardně na střed, ale pokud delším středovým lamelám nebrání v pohybu parapet, podlaha či jiná překážka, může být i do stran. I tyto žaluzie se ovládají provázkem a řetízkem, nebo elektromotorem. Maximální délka lišty je 5,6 m, maximální výška 5 m, minimální poloměr oblouku je 500 mm.

Žaluzie do oválných místností

Další z překvapivých podob vertikálních žaluzií umožňuje zastínit plochy prosklené do oblouku a okna v oválných místnostech. Tato varianta nabízí zakružování profilů i řešení nepravidelných oblouků. Zaměření těchto prvků je ale poměrně složité, proto je každopádně svěřte do rukou zkušeným odborníkům. Shrnování lamel se provádí ke straně, jako opona nebo na střed, ovládat se dají provázkem a řetízkem, nebo motoricky. Maximální délka lišty činí 5,5 m, maximální výška 5 m, minimální poloměr se liší v závislosti na použité šíři lamely.

Můj dům doporučuje

Zadrhávající provázek, zauzlený řetízek či pokřivená klička vám zkazí požitek i z těch nejhezčích žaluzií. Manuální ovládání patří k ekonomicky úsporným řešením, vhodným pro vytahování a spouštění lehčích výrobků menších rozměrů. Rozhodující je také počet stínicích prvků v domě. Dvě nebo tři žaluzie je rychlé a snadné ručně zatáhnout, pokud byste však měli obcházet celý dům a manuálně spouštět těžké bezpečnostní rolety, asi byste brzy začali uvažovat o pohodlnějším způsobu.

Ovládání zastínění pomocí elektromotoru je investice, která se skutečně vyplatí. Motorické ovládání je pohodlné a šetří váš čas, ale také významně prodlužuje životnost samotného zastínění. Plynulý pohyb totiž nezatěžuje navíjecí mechanismus. Prakticky všechny druhy stínění, které ovládání ke své funkci vyžadují, můžete mít ve variantě s elektrickým ovládáním. V posledních letech si velkou oblibu našlo ovládání elektromotorů prostřednictvím dálkových radiových ovladačů.

Zastínění světlíků

Vertikální žaluzie patří mezi tradiční, oblíbené a vysoce účinné stínicí systémy.Praktickou variantou vertikálních žaluzií je tzv. plafond. Základní odlišností od běžného typu je použití nikoli jedné, ale dvou vodicích lišt, které jsou umístěny naproti sobě. Mezi nimi jsou na odpružených závěsech vypnuty lamely, které se mohou posouvat i natáčet. Plafond lze použít pro zastínění svislých ploch (zamezí jakémukoli nechtěnému pohybu lamel), ale jeho hlavním uplatněním je zaclonění a plynulá regulace světla vodorovných nebo šikmých prosklených ploch. Ovládají se provázkem a řetízkem nebo dvoumotorovým systémem s elektronickou synchronizací motorů.

Maximální rozměry pro vertikální použití: délka lišt 4 m, délka lamel 5 m, plocha do 20 m². Maximální rozměry pro horizontální (stropní) použití: délka lišt 4,5 m, délka lamel 2 m, plocha do 9 m².

Látkové panely tvoří souvislou stěnu a jsou připevněny na posuvné Alu profily (BEMATECH).Přírodní materiály

Lamely z přírodního dřeva dodávají klasickým vertikálním žaluziím exkluzivní vzhled a otevírají nové pole jejich použití. Představují nejen funkční zastínění, ale zároveň i originální ozdobu interiéru. Lamely je možné vybírat z široké kolekce barevných odstínů, přičemž jejich šířka dává plně vyniknout kráse a struktuře dřeva.

Díky vertikálnímu umístění lamel není nutné vysoké nadpraží, což může být omezující faktor např. pro horizontální žaluzie. Ovládání může být manuální provázkem a řetízkem, pro náročnější uživatele je v nabídce komfortní elektrický pohon s dálkovým ovladačem.

text: Adam Krejčík, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem