Navrhnout dětský pokoj pro ročního chlapečka tak, aby se veškeré potřebné zařízení poskládalo do nevelké místnosti, bylo úkolem pro bytové designéry, kteří hledali optimální řešení rozmístění nábytku také s pomocí principů východního učení feng-šuej.

Současný stav pokojeVýchodním směrem orientovaný pokoj v současné době ještě neslouží svému účelu. Provizorně je zde prozatím umístěna pohovka proti dveřím a starší psací stůl, který stojí pod oknem hned vedle dveří. Místnost je velice malá (měří 8 m²), což je již od počátku pro rozmístění nábytku limitující. Navíc je potřeba vzít v potaz nevzhledné trubky ústředního topení, vedoucí podél dvou stěn zbytečně vysoko nad podlahou, a také výklenek ve stěně naproti dveřím. Jednou ze zásad feng-šuej je udělat z každého negativa pozitivum – zde to znamená snažit se malý prostor opticky zvětšit a maximálně využít. Současná poloha postele, kterou kvůli nedostatku místa bohužel nelze příliš měnit, je zde v rozporu s principy tohoto východního učení.

Varianta č. 1

Varianta 1 - praktickým řešením je zvýšená postel se spodním úložným prostorem.Ke stěně proti dveřím můžeme umístit zvýšenou postel, která se tak stane dominantou místnosti. Do prostoru pod postelí je vhodné zavěsit látkový domeček, který je navržen na míru ke každé sestavě a slouží k hraní, případně k uložení hraček. Stávající výklenek je tak možné využít pro skříňku nebo otevřené police pro uložení hraček pod postelí, nad postelí pak mohou být na poličkách knihy, oblíbené hračky, osvětlení apod.

Půdorys pokoje podle první varianty.Skříň na oblečení může být u stěny mezi dveřmi a oknem. Zbývající prostor pod oknem lze využít pro umístění menšího pracovního stolku. Ke stolu by každopádně měla patřit zdravotní polohovatelná židle, která zaručuje správné držení těla dítěte a upravuje se v závislosti na jeho růstu. Na volný zbytek stěny naproti oknu můžeme zavěsit žebřiny, plátěný kapsář nebo tabuli. Aby se pokoj stal útulnějším, je dobré položit na střed místnosti a pod postel menší kusové koberce. Na okně by neměly chybět závěsy a záclony.

Pro prohlížení fotografií bez vodoznaku je třeba se přihlásit.

Varianta č. 2

Půdorys druhé variantyTato varianta vyžaduje záměnu stávajících dveří za dveře posuvné, které jsou z hlediska feng-šuej vhodnější pro volný tok energie a zde nám zároveň nebudou ubírat místo. Postel bychom umístili tak, aby čelem zabíhala do výklenku. Důležitým prvkem, který prostoru kolem postele zajistí větší intimitu, bude zástěna mezi dveřmi a postelí. Může ji tvořit vzdušně působící otevřený policový solitér, který zároveň poslouží jako ukládací prostor pro knížky, hračky nebo dekorace. Postýlka může být klasická – nízká s úložným prostorem v podobě šuplíků.

ŠKOLA FORMY

Dětský pokoj odráží celý svět dětí. Na to bychom měli pamatovat při vhodném zařizování této místnosti. Dětský nábytek by měl být samozřejmě ze dřeva, nikoliv z plastu. Velikost nábytku by vždy měla odpovídat věku dítěte – čím mladší dítě, tím menší nábytek. Nejdůležitější je zde pozice postele a pracovního stolu, kde je podle zásad feng-šuej potřeba dodržet školu formy. Ta je vždy nadřazena všemu ostatnímu: počínaje správným usazením domu na pozemku a konče rozmístěním nábytku v místnostech tak, aby byla dodržena opora za zády i po stranách a nic nebránilo otevřenému výhledu do prostoru. Měli bychom pamatovat, že všechno, co bude v dětském pokoji, bude děti ovlivňovat a do jisté míry pomáhat formovat jejich osobnost.

Vítanou variantou bude v tomto případě postel, která postupným narovnáním čel roste společně s dítětem. Nad hlavou v žádném případě nesmí být skříňky ani police, výklenek by pro ně mohl být částečně využit pouze v případě, že postel o jejich šíři předsuneme vpřed. Tímto způsobem také zakryjeme trubky ústředního topení. Zbytek výklenku můžeme využít pro nalepení dětských samolepek a plakátů, nebo přímo na stěnu nakreslíme obrázek.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz.

Kam se stolem a skříněmi

Víceúčelový stůl Twin, smrkový masiv, cena 5 790 Kč (GAZEL).Trubky v protilehlém rohu zakryjeme pomocí parapetu, který poslouží na odkládání věcí u rohového psacího stolu. Šatní skříně umístíme ke stěně vedle okna. Před radiátorem může být dále skříňka nebo truhla na hračky. Pokud se skříňka stane součástí zákrytu radiátoru, o něco se zvětší také odkládací parapet. Na podlahu před lůžko umístíme kusový koberec. Pro malé dítě, které tráví na zemi většinu času, jej raději položíme po celé ploše pokoje.

Barevné ladění

Pro dětský pokoj se všeobecně hodí žlutá barva, která rozvíjí fantazii. Barvy by však měly ladit s ostatními doplňky a látkami – například u první varianty s barvami pro látkový domeček, v obou řešeních pak také s kobercem a závěsy. V zásadě platí: čím víc barev vybereme pro doplňky, tím méně nápadná by měla být malba. A naopak – pokud je nábytek a doplňky v neutrálním ladění, můžeme pro malbu použít syté a nápadné barvy a zkombinovat jich více. Také bychom měli brát v úvahu, jaké dítě bude pokoj obývat: je-li příliš aktivní a přejeme si je zklidnit, můžeme tak učinit pomocí modré nebo bílé malby, u klidnějších dětí můžeme použít aktivující barvy, například oranžovou. Zelená podpoří regeneraci, je tedy výborná pro okolí postele. Pro optické rozšíření místnosti využíváme světlejší barvy na delší stěny a osvětlení natočíme směrem ke stěnám.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Jak zacházet s doplňky

K oknu je vhodné umístit pracovní stůl, před stěnu vedle dveří se vejde šatní skříň.Děti by měly mít možnost podílet se na zařízení a výzdobě pokoje a obměňovat jej s rostoucími potřebami a zájmy. Bytové doplňky v nich probouzejí fantazii a vlastní kreativitu, takže se časem samy rozhodnou, co v pokoji ponechají a co ne, případně zda jej vyzdobí vlastními výtvory. Společně můžete například vyrobit vitrážové obrázky z barev Windows art, které lze nalepit přímo na okenní sklo nebo je umístit na skleněnou výplň dveří.

Vhodným doplňkem dětského pokoje je mimo jiné elektrická solná lampa, která obohatí vzduch o záporné ionty a poslouží i jako noční lampička. Pro rozvoj zodpovědnosti se dítě samo může podílet na péči o několik živých rostlin, které umístíme v blízkosti okna. Jako obrazy na stěny se hodí dětské motivy, ale lze pracovat i s vyobrazením přírody nebo rodinnými i jinými fotografiemi. V pokoji by neměl chybět přehrávač, který se dítě naučí velice rychle ovládat a bude si samo pouštět pohádky a písničky. Do dětského pokoje však rozhodně nepatří televize, cokoliv rušivého nebo agresivního.

logo MessengerPoslat Messengerem