Vybíráte, čím budete v nejbližší době topit? Představíme vám dřevěné peletky a popíšeme jejich nesporné výhody. Pomůže vám to s rozhodováním.

Co jsou to peletky?

Dřevěné peletky mají tvar válečku o průměru 6 mm a délce až 40 mm. Vyrábí se z dřevěných pilin, hoblin a prachu. Dřevitá hmota z jehličnanů se za vysokých teplot lisuje do podoby peletek. Tvar udrží pomocí přirozeně obsaženého ligninu, který se vlivem teploty spojí do celistvé hmoty. Proto není potřeba přidávat chemická pojiva.

1. Peletky jsou ekologické

Peletky pochází z čisté dřevní hmoty bez nátěrů a laků. Proto při hoření neuvolňují látky znečišťující životní prostředí. Peletky jsou uhlíkově neutrální. To znamená, že se při jejich spalování do atmosféry dostane pouze tolik oxidu uhličitého, kolik strom v průběhu svého růstu spotřeboval.

2. Peletky jsou finančně udržitelný způsob vytápění

I přes celkový pohyb cen v rámci letošní inflace jsou v porovnání s náklady na plyn a elektřinu pořizovací částky za pelety nižší. Recyklace je hlavním důvodem. Není nutné pokácet další stromy. I pro sušení dřevité hmoty se používají jako zdroj tepla zbytky z pily. Celkově je proces vzniku peletek energeticky nízkonákladovější. Jedná se o místní produkt, tím jsou náklady na přepravu přijatelné.

3. Topení peletkami je pohodlné

Kdo si zvykl, že při vytápění plynem jen reguluje teplotu, nechce to v žádném případě měnit. Takového komfortu dosáhnete také při topení peletkami. Kotel lze ovládat i dálkově pomocí chytrého telefonu či počítače. V zásadě jen vysypete pytle peletek do zásobníku. Zbytek zařídí moderní technologie. Popel vysypete párkrát do roka po upozornění. Zbavíte se nutnosti štípat dřevo, přikládat a každodenně uklízet.

Zdroj: Freepik

4. Peletky mají standardizovanou jakost

Kvalitu peletek hlídají normy a na základě nichž se poskytuje certifikace ENplus A1. Ta zaručuje nejvyšší sortu peletek. Cena peletek tím není ovlivněna, je to záruka pro spotřebitele. Existují i nižší třídy, ale ty už nejsou vhodné pro domácností. Jejich použitím riskujete zničení kotle. Peletky každého výrobce mají stále stejnou recepturu výroby. Proto si můžete být jistí, že seřízení kotle nemusíte měnit. Nebezpečím pro váš kotel jsou podezřele levné peletky, protože nemusí být kvalitně zpracované a mohou poškodit vaše topné zařízení.

5. Peletky dovezou až domů

Prodej pelet funguje po paletách, na nich jsou uložené pytle o váze 15 kg. I pro ženu je velmi jednoduché s nimi manipulovat. Peletky vám dovezou až domů zdarma při objednávce na e-shopu Optimtop.cz. Prodávají zboží, které mají aktuálně na skladě. Proto se vyhnete dlouhé čekací době. Dřevěné pelety budete mít rychle doručené až k vám před vrata.

Autor: Kateřina Špunda

logo MessengerPoslat Messengerem