Osmý ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha 2014 se bude, pod záštitou prezidenta České republiky, pana Miloše Zemana, konat v Jiřském klášteře na Pražském hradě a dalších místech v Praze ve dnech od 15. 9. do 12. 10. 2014. Ve spolupráci se Správou Pražského hradu jej již tradičně připravuje společnost Czech Architecture Week.

V krásných prostorách Jiřského kláštera na Pražském Hradě se ve dnech 15. 9. – 12. 10. 2014 představí vybrané práce dětí, které letos kreslily a malovaly na téma „architektonický detail“.Hlavním tématem letošního roku je architektonické dědictví a ikony architektury. Cílem festivalu, kterého se v letošním roce zúčastní 31 zemí, je opět představit české i zahraniční veřejnosti architekturu a architektonické dědictví v rámci řady výstav a zejména výstavy Architektura v prostoru a čase na příkladech významných staveb a osobností architektury, které se v průběhu let staly ikonami své doby. Výstava, jejímž kurátorem je významný český architekt Miroslav Řepa, představí chronologicky formou více než 90 modelů, fotografií, filmů, kreseb a skic architektonické slohy a styly od předrománské architektury do současnosti.

V Jiřském klášteře na Pražském hradě bude umístěna rovněž řada dalších výstav: tradiční přehlídka současné světové architektury Arch World 2014, výstava Světoví architekti o architektuře, na níž bude architekturu prezentovat 180 světových architektů, Josip Plečnik: Skici, Le Corbusier: Chandigarh, Oscar Niemeyer a současná brazilská architektura, Architektonický projekt roku 2014, Praha srdce Evropy, For Example. New Polish House (Například. Nový polský dům), nebo například studentské výstavy Olověný Dušan 2014 a Nápady pro Kulaťák. Celkem se v rámci výstav v Jiřském klášteře představí 200 architektonických památek z celého světa.

Součásti festivalu jsou i v letošním roce přednášky českých a zahraničních architektů, určené každoročně nejen studentům architektury, ale odborné i laické veřejnosti, které budou probíhat na Fakultě architektury ČVUT. V průběhu festivalu se tak ze zahraničních architektů na přednáškách představí švýcarský architekt Tilo Herlach z HHF Architects, mexický architekt Juan Pablo Serrano ze společnosti Serrano Monjaraz Arquitectos, Julien Veyron z francouzského Atelier arcau, rakouský architekt Johannes Baar-Baarenfels z kanceláře Baar-Baarenfels Architekten, Belgičan Johan Anrys ze studia 51N4E, španělský architekt Juan Antonio González z GPY Arquitectos (jeho přednáška proběhne v Instituto Cervantes), dále Zvi Hecker z izraelské kanceláře Zvi Hecker Architects, venezuelský architekt Fruto Vivas, z Itálie přijede architekt Sefano Boeri (Stefano Boeri Architects) proběhne blok přednášek českých a polských architektů na téma Současný dům, belgický architekt Pablo Lhoas z kanceláře Lhoas & Lhoas Architects, z USA navštíví Prahu Francisco Pulido ze společnosti Helmut Janhn Architects a ve stejný den proběhne i přednáška architektů Moshe & Orna Tzur z izraelské kanceláře Moshe Tzur Architects.

V rámci festivalu budou samozřejmě ve spolupráci s Pražskou informační službou pro laickou veřejnost organizovány procházky za pražskou architekturou s přihlédnutím k vývoji jednotlivých architektonických slohů.

Kromě dětí z České republiky se do letošního ročníku zapojily i děti ze Slovenska, Polska, Maďarska a Itálie.Uskuteční se také druhý ročník mezinárodního výtvarně-architektonického projektu pro děti 4. a 5. tříd základních škol s názvem Hravý architekt 2014, který se koná pod záštitou paní Ivany Zemanové. V letošním roce se jej zúčastní 750 dětí z 30 měst České republiky a dalších zemí V4: Slovenska, Polska a Maďarska, představí se na něm i děti z italské Florencie. Cílem projektu je na základě besed o architektuře a vlastní výtvarné tvorby přiblížit dětem základních škol adekvátní formou architekturu, umění v architektuře a vychovávat je k jejímu vnímání a péči o architektonické dědictví. Výsledky projektu jsou shrnuty do výstavy a děti, které se zúčastnily, stráví za odměnu den na Pražském hradě, kde je pro ně připraven zajímavý program v podobě prohlídky Pražského hradu a výstav a výtvarných dílen a besed v Plečnikově vyhlídce, probíhajících pod vedením známých osobností architektury.

Lahůdkou pro odbornou veřejnost bude mezinárodní odborná konference na téma Současná architektura v historických souvislostech – Správa historické městské krajiny, která proběhne dne 30. 9. 2014 od 10.00 hodin v Rezidenci primátora hl. města Prahy. Konference se bude konat za účasti pozvaných zástupců světové organizace UNESCO, domácích a světových architektů a odborníků na problematiku ochrany památek a architektonického dědictví. Jejich úkolem bude probrat otázky spojené s implementací současné architektury do historického prostředí ve městech, na základě analýzy nových koncepcí kulturního dědictví a jejich adaptability na historická města, vztah městské krajiny a času, forem a funkcí architektury a urbánní ekonomiky. Své příspěvky na konferenci přednesou například Nikolaus Goetze z německého studia GMP ARCHITEKTEN, Francesco Bandarin a Michael Turner z WHC UNESCO, Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu ČR, nebo Elena Svalduz a Andrea Giordano z Univerzity v Padově. Vstup na konferenci bude umožněn pouze po předložení pozvánky.

Více na www.architectureweek.cz

logo MessengerPoslat Messengerem