BLOG DAVIDA MENCLA - 97 % Čechů odmítá žít ve společném domě se svými rodiči. Většina se v tomto případě velmi mýlí. Společný život velké rodiny má mnoho výhod – a nejsou to jen ty finanční.

David Mencl, ředitel Ekonomických stavebTéma společného bydlení mne zajímá již mnoho let. Na úplném začátku byl příběh mého kamaráda. Ten se služebně odstěhoval se svými třemi dětmi do jiné země. Zcela tak ztratil zázemí babiček a na výchovu dětí byl se svojí skvělou manželkou sám. Po třech letech si uvědomil, jak utrpěl jejich vztah. Veškerý společný čas věnovali dětem. Již se nedostávalo na to rozvíjet vzájemnou lásku. Kde vzájemný vztah nerozvíjíte, přijde vždy ochlazení.

Na příkladu kamaráda jsem si uvědomil, jak je pro vztah partnerů skvělé, když jednou týdně mohou děti nechat u prarodičů a jít spolu do kina či na večeři. Jen jednou týdně pravidelně a pro vztah uděláte více, než si umíte představit. Pokud máte prarodiče ve stejném domě, je to snadné a neobtěžující také pro ně.

Později když již jsou vaše děti větší, nastane naopak situace, kdy je třeba postarat se o své rodiče, či jednoho z nich. Přirozeně můžete jezdit s nákupem třikrát týdně přes celé město a po zbytek času žít v nejistotě. Anebo můžete mít své blízké opravdu blízko. Na pár kroků a jedno zaklepání blízko.

Jak se dnes staráte o své rodiče, takový dáváte vzor svým dětem, tak se oni jednou budou starat o vás.

Velký dvojgenerační dům nabízí více možností a kombinací. Je lépe připravený na měnící se životní situace. V menším bytě vašich rodičů jednou můžete bydlet vy. A ve vašem velkém bytě jednou vaše děti s vnoučaty.

Aby moderní vícegenerační dům fungoval, musí nabídnout perfektní soukromí i možnost být spolu. V Ekonomkách tedy vždy uvažujeme o dvou samostatných bytech. Naprosto soběstačných. Každá rodina má svoji kuchyni, každá rodina své koupelny a toalety. Každá rodina má svůj úložný prostor. Jasné rozdělení a nesdílení těchto „rizikových“ prostor je prvý klíč k dobrému domu.

Druhým klíčem jsou jasné vstupní dveře do každého z bytů. Jasné vymezení hranic, kde začíná prostor, který je váš, a kde zase prostor rodičů, je druhou zásadní podmínkou.

Zároveň musíme umožnit pohodlné společné chvíle. Pro mne je podstatou společných setkání velký jídelní stůl. Ideálně v obou bytech. Stůl, kam se všichni pohodlně vejdou. Mám takový stůl ve svém domě a jsem za něj šťastný.

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb
Zdroj: www.davidmencl.cz (redakčně kráceno)

logo MessengerPoslat Messengerem