Nemyslet ekologicky a zároveň ekonomicky je dnes vyloženě out. Zodpovědný přístup k naší planetě a k rodinnému rozpočtu je v současnosti velmi populární. Uplatnit ho můžete i při efektivním ohřevu vody a jejím následném používání. Jestli má vaše domácnost více členů a jste majiteli bojleru, toto byste měli o správném nastavení ohřívače vody vědět.

Ranní sprcha, umývání nádobí, příprava oběda či večeře a dnes tak důležitá hygiena rukou. To je jen zlomek činností, při kterých využíváme teplou vodu. Spotřeba teplé vody přitom přímo úměrně stoupá s počtem členů domácnosti. Jak si tedy ideálně vybrat a pak i nastavit bojler, aby byl ohřev vody a její následná spotřeba v souladu s ekonomickým a udržitelným životním stylem? V první řadě je důležité předvídat už při výběru a nákupu ohřívače. Myslet bychom měli zejména na jeho objem.

„Na základě našich zkušeností je při využití akumulačního 8-hodinového tarifu elektrické energie pro čtyřčlennou domácnost, ve které je koupelna se sprchovým koutem, ideální objem bojleru 80 až 120 litrů. Pokud je v domácnosti vana i sprchový kout, objem ohřívače vody by měl být 120 až 150 litrů. Pro ty, kteří si chtějí dopřávat relax v rohové vaně i luxusní sprše, je vhodný objem ohřívače 200 litrů,“ uvádí na úvod užitečnou radu Petr Novotný, produktový manažer ze společnosti STIEBEL ELTRON.

„Některé zdroje uvádějí, že jedna osoba za den spotřebuje na svou osobní hygienu průměrně 45 litrů vody. Statistika Pražských vodovodů a kanalizací však poukazuje na více než dvojnásobnou spotřebu – tedy až 114 litrů na osobu. Samozřejmě není třeba ohřívat celý tento objem, desítky litrů budou použity na činnosti, které teplou vodu nevyžadují (např. až 22 litrů na spláchnutí toalety, 3 až 6 litrů na mytí rukou), přesto je vhodné vzít v úvahu, že během jedné minuty ve sprše odteče až 20 litrů vody, zatímco na naplnění standardní vany se na koupel spotřebuje až 150 litrů,“ pokračuje Petr Novotný.

Ohřívač vody by měl být blízko zdroje (zdroj: STIEBEL ELTRON)

Jakmile vybraný ohřívač vody začne plnit svoji funkci, velmi důležité je vhodné nastavení teploty. Ta úzce souvisí s ročním obdobím. S příchodem jara a léta stačí, když bude teplota vody nastavená na 50 až 55 stupňů Celsia. Po zbytek roku je ideální teplota 60 stupňů. Při teplotě nad 65 stupňů Celsia se totiž z vody uvolňují soli, které způsobují zanášení ohřívacích ploch. Kromě vodního kamene hrozí i opaření.

Pro efektivní ohřev vody je také ideální vypozorovat, kdy ji členové domácnosti potřebují nejčastěji. Statistiky mluví jasně, největší odběr teplé vody je v pracovní dny ve večerních hodinách, nejmenší spotřeba po dobu oběda. Díky správnému ohřívači vody však bude možné mít přiměřeně teplou vodu celý den. V tomto případě je vhodné spolehnout se na moderní technologie.

„Ohřívače vody značky Tatramat dostaly nové, světové jméno STIEBEL ELTRON. Nabídka poskytovaných služeb a produktů se však nemění, stejně tak jako jejich kvalita. Ta zůstává stejná i v případě chytrých zařízení. Například ohřívače vody známé pod označením Tatramat EO EL dnes už zákazníci najdou pod názvem STIEBEL ELTRON PSH Universal EL. I nadále však nabízejí moderní chytré funkce, které snižují náklady na ohřev vody. Jednou z nich je například sledování odběru vody a následné přizpůsobení času ohřevu vody. Jestliže se z nějakého důvodu rozhodnete svůj odběr změnit, systém to automaticky zaregistruje a voda bude k dispozici už ve změněném čase,“ dodává Petr Novotný ze společnosti STIEBEL ELTRON.

Bližší informace o celém sortimentu ohřívačů vody STIEBEL ELTRON naleznete na www.stiebel-eltron.cz/ohrev-vody

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem