O dlažbách a obkladech jsme si zvykli uvažovat především z hlediska jejich užitných hodnot. Postavit se doprostřed obýváku a říci: „Na tuhle zeď chci kombinaci těchto čtyř rozměrů, sem dám zase tenhle a na podlahu tamten," to je pro mnohé z nás zatím nepředstavitelné. Ale proč ne?

Naštěstí se doba mění - a s ní i naše možnosti. Stojí za to si připomenout časy ještě nedávné, kdy byla tato komodita úzkoprofilová. Pokud jste se v dobách socialistických rozhodli vydláždit podlahu v koupelně a na zdi položit obklad, měli jste jednoduché řešení: buď jste obklady sehnali, anebo ne. O složitých kombinacích, natožpak módních trendech nemohla být ani řeč.

Formáty dnes lze kombinovat nápaditě a elegantně, aniž by se tím narušila jednota designu koupelny.Nová doba se okamžitě projevila i v této oblasti. Učaroval nám obrovský výběr a kombinační možnosti, které otevřený trh poskytoval. Po smíření se s cenovou kolizí si většina z nás svůj dlaždicový sen o nové koupelně, toaletě či kuchyňské lince směle realizovala.

Vznikly prostory krásně a čistě vypadající, za které jsme se nemuseli stydět. Přes velký výběr a rozmanitost jsme se ani v této době neubránili jisté uniformitě: na stěny koupelen a toalet se vršilo několik řad obkladu, pak kytičková listella, zase několik řad ukončených bombatem - a komu ještě zbyly peníze, pokračoval další „vrstvou". Zkrátka a dobře jsme realizovali svůj sen luxusu a přepychu z dob Františka Josefa a koupelen drahých hotelů z první republiky. A bylo to hezké.

Vývoj se však ubírá přelomovým způsobem dál i v tomto oboru, kde bychom nějaké zvláštní změny neočekávali. A pokud ano, tak určitě ne v tak krátkém čase - vždyť jsme sotva dolepili obklady a dlažby! Ale nová mohutná vlna změn je tu a je vpravdě revoluční.

Více článků z rubriky STAVBA najdete na www.dumabyt.cz.

Na kameni kámen

Příklad tzv. citlivého designu, kdy povrch keramiky zapojuje do vnímání zrak i hmat (Gardenia Orchidea).První vlnu našich keramických strastí bychom mohli nazvat „sháněcí". Měla dlouhé trvání, ale pro naše domovy a estetické cítění velkým přínosem určitě nebyla. Druhou vlnou byl porevoluční rozkvět, který nám přinesl možnost zkvalitnění úrovně života a estetiky našich koupelen. Ta třetí přináší novou estetickou hodnotu: tradičnímu materiálu vdechuje neočekávané možnosti použití a povyšuje jej výrazně nad rámec pouhé užitkovosti. Keramické obklady se totiž stávají plnohodnotným interiérovým prvkem podobně jako dřevo, kov či zdivo.

Vznikají překvapivé možnosti a prostorové variace. Z tohoto hlediska nenechávají nové způsoby využití keramických ploch a technologie výroby tohoto materiálu v našich představách kámen na kameni.

Trendy dnes

Prostorově velmi efektně - zateplujícím a rozšiřujícím dojmem - působí dvoubarevná kombinace dlažby Urbana Oro a Urbana Wenge od firmy Impronta Italgraniti.Je jich několik: 1. zvyšování mrazuvzdornosti snižováním nasákavosti dlažeb a obkladů; 2. zvyšování zátěžové nosnosti; 3. výroba dlažeb a obkladů čím dál větších rozměrů. Právě poslední bod současných trendů nás zajímá. Možná se zeptáte, proč nebyly velkoplošné formáty vyráběny již dříve? Není to otázka momentálního vkusu či módních trendů. Je to především technický problém. Moderní lisy umožňují vyrábět dlažby a obklady stále větších rozměrů, aniž by se kroutily při pálení. Velké formáty přinášejí nejenom další možnosti vzorů a kombinací různých velikostí, ale mají i velmi praktické dopady. Rozměrné obklady se hodí například do malých místností, protože menší počet spár pomáhá opticky zvětšovat daný prostor.

UMÍTE ITALSKY?

Listella - zdobný obkladový prvek vkládaný do plochého pásku, jehož delší strana je odvozena z rozměru obkladu (případná úprava profilu směřuje dovnitř plochy pásku)
Bombato - rozměr keramického pásku je odvozen z rozměru obkladu, je jednobarevný a má půlválcovitý průřez
Matita - úzké bombato
Inzerto - dlaždice v rozměru ostatního obkladu, ale se středovým dekorem
Porcelanato - technický výraz pro dlažbu, která má slinutý keramický střep (nasákavost do 3 %, vysoká pevnost)

Možnosti, typy, velikosti

Příznačný název Brooklyn Bridge nese keramika použit při architektonickém zpracování interiéru obytné místnosti firmou Iris Ceramica (k nám dováží Tizzio).Změnily se velikosti a tím se rozšířila možnost kombinace více formátů v rámci jednoho vzoru. Změna formátu s sebou ovšem přinesla ještě další faktory. Asi nejvýraznější je samozřejmě vyšší cena, která však odpovídá užitným a estetickým vlastnostem a rozhodně se vyplatí.

Dále velké rozšíření možností práce s barvami a materiálem. Větší formát snese i takové barevné variace, které by u obkladu 15 x 15 cm byly nemyslitelné, a pokud ano, jejich efekt by výrazně snížila hustota spárových mřížek.

Obklady a dlažby vytvářejí nezvyklé prostorové variace a stávají se plnohodnotným prvkem interiéru.Dalším aspektem je tzv. citlivý design - keramika působící na více smyslů. Kromě zraku ji vnímáme i dotekem. Jde o zcela novou koncepci firmy Gardenia Orchidea, která klade důraz na vnější keramické plochy. Pomocí bohatých reliéfních úprav u nich dosahuje hmatatelného efektu různých materiálů, například povrchu látky a podobně. Úplnou novinkou moderního designu je série For mat firmy Iris Ceramica, v níž se spojují s překvapivou harmonií dřevo, kov a kámen. Možnosti kombinací jsou však ještě mnohem širší. Díky novým formátům a možnostem z nich vyplývajícím ovládly dlažby a obklady prostory obývacích místností, ale i dětských pokojů a kanceláří.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem