Pod pokličkou často bývá překvapení! O interiérových dveřích to možná platí dvojnásob.

Výběr interiérových dveří by neměl být jen o designu. Měli bychom si vybírat zároveň i podle jejich vlastností. Tento přístup se většinou spojuje s výběrem vchodových dveří. Nic ovšem nebrání tomu, abychom tak přistupovali i ke dveřím interiérovým. Navíc každá místnost a prostor v bytě či domě má své určení, a tomu bychom měli přizpůsobit i dveře. Většinou se ale dveře pořizují až na závěr při dokončovacích pracích a hlavním hlediskem často bývá zjednodušená představa, aby „byly všechny stejné“.

To samozřejmě mohou být, ale za jednotnou estetikou povrchové úpravy se mohou skrývat zcela odlišné vlastnosti. Pro dětský pokoj se například hodí zcela jiné dveře než prosklené jako do obýváku.  V průběhu stavby je osazování zárubní a dveří v interiéru jednou z posledních činností, na jejich vlastnosti by se ale mělo myslet již v samotném projektu. Otázka, z jakých materiálů a jakou technologií jsou interiérové dveře vyrobeny, je zároveň i odpovědí na otázku, co všechno umí a jak jsou užitečné.

Kontakty na firmy a skrytý text se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Povrchové úpravy

Podle povrchové úpravy se zájemci o dveře rozhodují nejčastěji, tato část dveří také výrazně formuje estetickou podobu interiéru.

Fóliované – dveře s povrchem odolným proti otěru. V nabídce je široký výběr dekorů. Mezi zajímavé varianty patří i fólie Eco Top s ekologickým povrchem. Fóliované dveře patří mezi levnější a v současnosti velmi moderní varianty.

U interiérových dveří Bonalana můžeme volit mezi dekorativním průsvitným mléčným páskem a čirým – průhledným páskem (SAPELI).Laminované – imitují přírodní materiály a díky příznivé ceně patří mezi nejprodávanější. Interiérové dveře s povrchovou úpravou Lamistone (Sapeli) jsou například chráněny proti otěru a působení chemických prostředků. Povrchová úprava Silkstone (Sapeli) má tytéž vlastnosti a navíc také efekt věrné struktury přírodního dřeva. 

Vnitřní dveře z masivu dávají vyniknout přirozené kráse ušlechtilých dřevin, kterou umocňuje přírodní povrchová úprava oleji a vosky (SLAVONA).CPL – laminátový povrch (zkr. CPL označuje vysokotlaký laminát) je vysoce mechanicky odolný a otěruvzdorný. Hodí se především do domácností, kde to žije – do domů s malými dětmi nebo zvířecími mazlíčky. Tento povrch je také mimořádně odolný vůči vlhkosti, takže se hodí do kuchyně i koupelny. Bát se nemusíme ani slunečního záření, které by způsobilo vyblednutí nebo změnu barvy dveří. Co se údržby týče, je možné ošetřovat CPL povrch běžnými čisticími prostředky, aniž bychom se museli bát, že dveře poškodíme. 

Sonet V patří do řady interiérových dveří s možností výběru laminátového povrchu CPL nebo strukturovaného Solo 3D (SOLODOOR).Dýhované – přírodní dýha se tradičně používá na nábytek i dveře. Lze vybírat z široké škály dřevin, od standardních – dub, buk, javor, až po exotické – wengé, teak, eben atd. Tyto dveře jsou například také doporučovány do srubů, chat apod., vyžadují pravidelnou údržbu. 

Kombinace dřevěného masivu a velké prosklené plochy vytváří dojem elegance a luxusu (SLAVONA).Lakované – tato úprava umožňuje vnést do interiéru originalitu, fantazii a moderní design. Dovoluje totiž dokonalou přesnost odstínu a velký výběr z mnoha barev. Základem je široká škála barev vzorníku RAL. Takto upravené dveře jsou například velice oblíbené mezi dětmi. 

Celoskleněné – dnes už běžně najdeme skleněné dveře i v domácnostech. Například Siko nabízí široký sortiment bezpečnostních kalených skel. Zárubně k těmto dveřím se dodávají ve všech povrchových úpravách tak, aby tvořily s ostatními interiérovými dveřmi dokonalý soulad. 

Kvalita se skrývá uvnitř

Vzhled dveří je první věc, která upoutá pozornost, ale vnitřní skladba dveřního křídla je pro jeho správnou funkčnost zásadní. Kvalita dveří se skrývá pod jejich povrchem a poznáme ji až při jejich používání. Klasická konstrukce dveří je tzv. sendvičová – tvoří ji vnitřní obvodový rám, výplň a vrchní plášť. Obvodový rám je například u dveří Sapeli vždy vyroben z masivního smrkového dřeva a jeho hlavní funkcí je zaručit stabilitu dveřního křídla, spolu s jeho tvarovou stálostí a tuhostí.

Někteří výrobci pro obvodové rámy používají MDF desku, ta však nemůže dlouhodobě stabilně udržet dveřní závěs neboli lidově řečeno pant.  Přidanou hodnotou jsou doplňkové vnitřní vlysy, které zajišťují další zpevnění tuhosti dveří a umožňují pevnější kotvení závěsu. Tento krok většinou chybí ve výrobě levných dveří nabízených v supermarketech – závěs je osazen pouze do obvodového rámu a při používání se postupně uvolňuje. 

Do obvodového rámu se vkládá vnitřní výplň, která se hlavní měrou podílí na odolnosti dveřního křídla proti proražení a zvyšuje jeho tuhost a pevnost. Pokud vybíráme dveře, je vhodné se na typ výplně zeptat, jinak se nemáme šanci dozvědět, co je pod povrchem. Nejčastěji se používají tři základní typy výplní: voština, odlehčená dřevotřísková deska a plná dřevotřísková deska.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Výplně dveří

Voština je vyrobena z tvrzeného papíru, vyztuženého speciálním lepidlem, a má tvar „včelího plástu“. Od těchto dveří nemůžeme očekávat vysokou mechanickou odolnost, odolnost proti proražení nebo zvukoizolační vlastnosti. Životnost závisí na způsobu používání a ošetřování dveřního křídla. Dveře s touto konstrukcí se doporučují především do místností se stabilními teplotami a vlhkostí, minimální frekvencí používání a běžným zatížením. 

Odlehčená dřevotřísková deska je vyrobena slisováním dřevních třísek a obsahuje různě velké dutiny. Na jejich velikosti potom závisí finální vlastnosti dveřního křídla. Oproti voštinové výplni podstatně vzrůstá mechanická odolnost, tuhost a odolnost proti zkroucení. Dveře s touto výplní plně postačují v běžné domácnosti se středním zatížením, ale lze je použít i v hotelu, v nemocnici, ve škole či v kanceláři. 

Dveře požárně odolné vydrží nápor ohně 30 min. a vyrábí se v povrchových úpravách vhodných do každého interiéru (SOLODOOR).Plná dřevotřísková deska se vyznačuje vysokou mechanickou a protipožární odolností a zvukověizolačními schopnostmi a používá se tam, kde se kladou další speciální požadavky na vlastnosti dveří (stabilní klima, odolnost vůči RTG, zvuková odolnost…). Vyšší kvalita a nadstandardní vlastnosti dveřního křídla jsou ale vykoupeny celkově vyšší hmotností ve srovnání s dveřmi s odlehčenou deskou. Vyžadují proto speciálně vyztuženou vnitřní konstrukci u obvodového rámu. 

Masivní – z laťovky. Tento typ výplně patří k nejpevnějším a nejodolnějším, nevýhodou je vyšší hmotnost. 

Něco navíc

Interiérové dveře mohou plnit mnoho dalších velmi užitečných funkcí. K dostání jsou například protipožární dveře, které mají své místo i v domácnosti – mohou sloužit k oddělení kuchyně, garáže, dílny či dalších servisních místností. Kouřotěsné dveře – zabraňují pronikání a šíření kouře, čímž chrání únikové cesty v případě požáru. Vyrábějí se jako protipožární nebo pouze jako kouřotěsné. Jsou vždy plné a nemohou být zároveň protihlukové. Protihlukové dveře – jejich velmi dobré zvukoizolační vlastnosti vytvářejí pocit soukromí. Jsou vhodné například do dětských pokojů, ložnic či pracoven. Jde o dveře plné, na výplně se používá nejčastěji papírová voština nebo dutinková dřevotříska.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem