Těžko bychom asi ve článcích o stavebních materiálech hledali používanější - a často také zneužívanější - spojení než je „inovativní technologie“. Zdá se být přirozené, že každý výrobce se snaží o to, aby jeho nový výrobek byl revoluční novinkou. Tempo, jakým tyto převratné vynálezy přibývají, se zdá být vražedné. Odborník však ví, co všechno obnáší vývoj nového produktu, a proto musí zcela jistě o podobných inovacích pochybovat.

Od samotného vývoje až po finální certifikaci vede dlouhá trnitá cesta, často ještě ztížená novými legislativními regulemi. To může být důvodem, proč někteří výrobci volí jednodušší cestu: novou etiketa s křiklavým heslem „revoluční novinka“ a podtitulem „inovativní technologie“. Není nic špatného na tom hledat nové aplikace pro stávající výrobky. Ovšem za podmínky, že vážně fungují.

Po pevnostní stránce vykazuje illbruck PU010 velmi kvalitní výsledky.Nedávno se na trhu objevila technologie hlásající inovaci v oblasti zateplování. Jedná se o lepení izolačních fasádních systémů ETICS. Instalace desek z EPS je díky tomu snadnější, rychlejší, čistší a méně nákladná. Na tom všem se různí výrobci tzv. „lepidel“ na ETICS shodnou. Bohužel ale často zapomenou zmínit, že se vlastně nejedná vůbec o lepidlo, ale o starou známou polyuretanovou pěnu s již zmíněnou nálepkou „revoluční novinka“. Vadí to něčemu, může zaznít všetečná otázka?

Lepení EPS desek na klasickou polyuretanovou pěnu zcela jistě drží. Problém je však v pozvolném odtlačování lepeného materiálu, jenž způsobuje postexpanze PU hmoty. Desky je tedy nutné opět srovnávat. Klíčová výhoda nového způsobu instalace ETICS systému – tedy rychlost a snadnost – se tím pochopitelně vytrácí.

Paradoxem je, že ve stínu provařených PU pěn existují skutečná lepidla šitá na míru lepení fasádních izolačních systémů. Jedním z nich je illbruck PU010. Jeho bází je sice polyuretan, ale s téměř nulovou postexpanzí. Rozměrová stabilita „nula desítky“ zajišťuje komfortní práci a k jednou nalepené desce se není třeba vracet. Po pevnostní stránce vykazuje illbruck PU010 velmi kvalitní výsledky: 100 kPa v tahu a 80 kPa ve střihu. V přídržnosti na šedém materiálu EPS pak udává hodnotu 114 kPa a na betonu 252 kPa. Polyuretanový základ lepidla PU010 navíc rozšiřuje prostor pro jeho využití. Lze s ním lepit sádrokartonové desky, dřevo, materiály z OSB nebo systémy střešních izolací. Nicméně, díky své jedinečné schopnost „neodtlačování“ je bezkonkurenční zejména na lepení fasádních izolací.

Kontakt
www.tremco-illbruck.com

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem