Co nejlépe tepelně izolovat nový dům nebo dům v rekonstrukci je důležitým úkolem každého stavebníka. V současné době, kdy ceny za elektřinu a plyn strmě rostou, nabývá kvalitní zateplení domu na ještě větším významu. Vhodně vybraná a aplikovaná tepelná izolace nejenom pomůže vytvořit útulné a pohodlné bydlení na další desetiletí, přinese ale také významné finanční úspory za energie. S tepelnou izolací domu je třeba začít už od základů, tedy u spodní stavby domu, která se na úniku tepla podílí z 10 až 15 %. Ta je dlouhodobě vystavena především vlhkosti, ale i dalším vlivům, které je třeba odstranit.

Spodní stavba domu je z hlediska oprav a úprav nejkomplikovanější částí domu. Bydlet v domě, kde se pracuje na jeho spodní stavbě, je velmi složité, spíš nemožné. Vybrat vhodný materiál a zajistit co možná nejpreciznější aplikaci tepelné izolace ušetří uživatelům domu případné komplikace v budoucnosti.

Co je spodní stavba a jaké vlivy na ni působí?

 Spodní stavbou se rozumí především základy budovy, patří sem ale i další části domu jako jsou suterény a sklepy. Spodní stavba je trvale vystavena různým vlivům – nejčastěji je to vlhkost způsobená především podzemní vodou, negativně se na ní projevuje také radon v půdě, střídající se teploty nebo bakterie, houby a kořeny rostlin v půdě.

URSA skladba spodní stavby

Aby byla spodní stavba proti těmto vlivům co nejlépe chráněna, používá se pro její izolaci extrudovaný polystyren URSA XPS, který má na rozdíl od běžného polystyrenu uzavřenou buněčnou strukturu. Velmi dobře odolává tlaku, je nenasákavý a rezistentní vůči střídavému zmrazování a rozmrazování i hnilobě.

Myslete i na zateplení souvisejících zdí, základových pasů a základových desek

„Pro zvýšení komfortu a úspor za energie je nutné nezapomenout na dostatečně dimenzované zateplení základových pasů či desek a zateplení suterénních zdí zvenku. Kvalitní zateplení spodní stavby zvýší povrchovou teplotu v interiéru a tím i komfort stavby. Sníží se také riziko kondenzace a růstu plísní,“ říká Ing. arch. Tereza Vojancová ze společnosti URSA, předního výrobce a dodavatele tepelných izolací.

URSA XPS

V minulosti se při stavbě či rekonstrukci domu často zapomínalo na sokl, což je část obvodové svislé stěny od upraveného terénu do určité výšky. Měl by být vysoký alespoň 300 mm. Je ale možné, např. kvůli možnosti skluzu sněhu ze střechy, aby byl výrazně vyšší. Sokl musí v každém ročním období snášet dešťovou vodu, sníh a mechanické namáhání.

Tyto problémy vyřeší materiály URSA XPS N-III-PZ-I nebo URSA XPS N-III-PZ-I TWINS, jejichž speciální vaflový povrch izolace navíc zaručuje dokonalé přilnutí omítkových materiálů. Na zateplení svislých suterénních zdí zvenku je pak ideální URSA XPS N-III-L a URSA XPS N-III-L

TWINS. Materiály TWINS jsou dvojité XPS desky, díky čemuž mají vyšší tloušťky, proto umožňují dosáhnout progresivních dimenzí zateplení.

Cena tloušťky izolace má minimální vliv na celkovou cenu konstrukce, proto se vyplatí na tloušťce izolace nešetřit.

Zdroj: URSA

* Pro výpočet byly započítány následující vrstvy konstrukce podlahy: betonový potěr 50 mm, základová železobetonová deska 200 mm, obvodová izolace URSA XPS.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem