Ačkoli je plocha výplní stavebních otvorů výrazně menší než zbytek obvodového pláště, skrze okna dochází k výrazným tepelným ztrátám. Má-li pár centimetrů okenní výplně splňovat parametry půlmetrového zdiva, je třeba zdokonalovat konstrukční řešení.

Sledované vlastnosti oken Nejsledovanějšími parametry oken jsou jejich izolační vlastnosti. Závisí na kvalitě materiálů, na stavební hloubce profilu, na konstrukci, uspořádání a velikosti komor rámu a počtu komor okenního profilu, na typu a parametrech použitého izolačního skla, na typu a kvalitě těsnění i kování a samozřejmě i na kvalitě odborné montáže. To všechno se podílí na výsledných tepelnětechnických vlastnostech okna jako celku.

Výslednou hodnotou je součinitel prostupu tepla U (W/ m²K). Platí, že čím je hodnota U nižší, tím lepších tepelněizolačních vlastností okno dosahuje. Pro celkové izolační vlastnosti oken (plastových) je rozhodující vnitřní podoba profilů (5, 6, 7 i 8komorových). Úměrně počtu komor sice roste tepelný odpor profilu a snižuje se koeficient tepelného prostupu, na druhé straně ovšem zvýšení počtu komor při zachování stejných rozměrů profilu hrozí nebezpečí snížení stability okenní konstrukce.

Velmi křehké „zdivo“

Technologie povrchové úpravy Schüco AutomotiveFinish obsahuje devět metalických barevných odstínů pro vnitřní i venkovní prostředí a dvě speciální barvy pro použití v interiéru.Výplně stavebních otvorů (týká se zejména fasádních oken) představují výrobky, či přesněji komplex dílčích výrobků, na něž se jako na celek v rámci stavebního díla klade značné množství požadavků. Z oblasti stavební fyziky jsou to především tepelnětechnické a zvukově (vzduchově) izolační vlastnosti. Dnes se do oken integrují prakticky výhradně ditermální skla. Dvě, povětšinou tři tabule skla, vzduchotěsně spojené distančním rámečkem. Dutiny se vyplňují argonem, kryptonem, případně jinou směsí plynů.

Při zpracování návrhu na instalaci oken je třeba počítat s tepelnou prostupností. Ta zahrnuje úbytek tepla, způsobený konvekcí (prouděním), kondukcí (vedením) a radiací (sáláním). Výrobci každoročně přicházejí s mnoha inovacemi, v sortimentu oken ale vždy hraje a bude hrát prim zasklení. Ta velmi křehká a přitom dokonalá bariéra mezi dvěma klimaticky i jinak odlišnými prostředími.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Technické parametry skla

Sleduje se hlavně hustota (sodnovápenaté tabulové sklo asi 2 500 kg/m3), světelná propustnost (u jednoduchých skel až 92 %), pevnost (v tlaku 700–1 200 MPa, v ohybu 40– 190 MPa), tvrdost (podle Mohsovy stupnice 6–7, což odpovídá tvrdosti křemene) a některé další. Sklo jako materiál je imunní vůči stárnutí, lze ho relativně snadno zpracovávat i opracovávat. U okenních výplní se klade důraz hlavně na součinitel prostupu tepla, dále na vzduchovou neprůzvučnost, světelnou propustnost a samozřejmě na bezpečnost.

Více světla pod střechou

Samostatnou (nikoli však zcela odlišnou) kapitolou jsou střešní okna a mezi nimi pak okna do ploché střechy (Velux), zajišťující dostatek denního světla (zároveň šetří energii nutnou k osvětlení) a čerstvého vzduchu. Otvírání oken lze díky inteligentnímu dálkovému ovladači podle potřeby časovat nebo sdružovat do skupin. Dešťový senzor zajistí zavření okna už při prvních kapkách. Střešní okno do ploché střechy CFP je pevné a neotvíravé, zasklené izolačním dvojsklem s tvrzeným venkovním a lepeným vnitřním sklem.

Z horní strany je opatřeno akrylátovou nebo polykarbonátovou kopulí. K mání je ještě střešní výlez VLT – okno otevíravé směrem ven, ovládané pomocí rukojeti umístěné na boční části křídla. Výlez je přímo předurčený k instalaci do skládaných střešních krytin. Vyrábí se s dřevěným rámem, hliníkovým křídlem a integrovaným hliníkovým lemováním ve dvou velikostech 45 × 55 cm a 45 ×73 cm. Umožňuje ventilaci ve třech různých polohách.

Stabilní okno = pevný rám

Okno, kromě zasklení, tvoří především rám a křídlo. Všechny komponenty pochopitelně musí fungovat jako jeden celek, nicméně konstrukce profilů dává oknům do vínku stabilitu, tuhost a „dlouhověkost“. Výrobci i stavebníci vedou nekonečné polemiky o přednostech a kvalitách masivních dřevěných oken a eurooken, vyztužených plastových nebo přímo kovových profilů.

Srovnávají však nesrovnatelné (plný profil ze dřeva s dutou kovovou konstrukcí, „obalenou“ plastem). Dřevěná okna přece jen vyžadují občasnou povrchovou úpravu, plastová zase při neodborném zacházení poměrně zásadně mění kvalitu ovzduší v interiéru. Kovová okna se v rodinné výstavbě neosvědčila a výrobci jdou proto dál.

Sladěno s autem v garáži

Hodně se diskutuje o životnosti oken. Výrobci „plasťáků“ se ještě donedávna nechávali slyšet, že jejich výrobky jsou „na celý život“, případně minimálně na „50 let“. Těžko vyvracet, ale padesát let u nás plastová okna pravděpodobně nikdo nepoužívá. Přesto a právě proto je kvalita materiálu a jeho povrchová úprava jedním z hlavních úkolů vývojářů. Ti například na březnovém veletrhu fensterbau/ frontale v Norimberku představili novou technologii povrchových úprav pro plastové systémy Schüco AutomotiveFinish. Unikátní technologie vznikala ve spolupráci s dodavateli laků pro automobilový průmysl.

Při konstantní barevné stabilitě je dosaženo vysokého stupně lesku a současně jsou splněny technické požadavky na chemickou stálost, odolnost proti oděru i vůči vlivům počasí. K mání je i další novinka – hliníková obložka, zlepšující vzhled i mechanické vlastnosti plastového profilu. Nepórovitý hliník stačí otřít či omýt vodou se saponátem.

NOVÉ TECHNOLOGIE

Okna Progress (Dafe-Plast) jsou z unikátního profilu Rehau Geneo (kompozitní materiál s obsahem skleněných vláken). Díky tomuto ultrastabilnímu materiálu lze vyrobit okno bez ocelových výztuh a dosáhnout tak jedinečné konstrukce s hodnotou tepelného prostupu Uw až 0,62 W/m²K. Technologie přináší nevídané rozměrové možnosti (např. balkonové dveře 130 × 260 cm). Okna překvapí svojí neprůzvučností a dosáhla výborných výsledků i při tzv. blower door testech (těsnost obálky) pasivních a nízkoenergetických objektů.

Kování, ovládací a přídavné prvky

Pravidelné větrání vnitřních prostor (což je problém mnoha majitelů těsnicích oken) snižuje vlhkost vzduchu a zabraňuje vzniku plísní. Existují samočinné větrací systémy, k nimž patří například Regel-air (větrací záklopky šířky 125 mm a perforované těsnění), ventilační klapy nasazené na skle Renson THM 90, dále větrací štěrbiny Aereco a další. Více informací o zmíněných výrobcích najdete například na www.pramos.cz. Velmi důležitou součástí okna je kování.

Všelijaká ta hejblata a šoupátka, polohovací kliky i těsnění, aby teplo zůstalo doma a přitom jste dýchali čerstvý vzduch, aby se s oknem snadno manipulovalo a abyste se i za tenkou stěnou cítili v bezpečí. A tak jak se zvětšují prosklené plochy a jejich hmotnost a tak jak člověk touží propojit obytný interiér s exteriérem, tak musí řešit mechaniku a automatiku ovládání.

UVNITŘ JAKO VENKU

Čerstvý vzduch, sluneční paprsky na vlastní kůži a bezprostřední kontakt s okolní přírodou i další požitky… zprostředkují kupříkladu posuvně-zdvižné dveře s TOP výbavou. Řeč je o velkoformátových dveřních křídlech o šířce až 3 m a výšce až 2,7 m, pohyblivých pomocí malých koleček. I když dveřní posuvné křídlo váží 300 nebo 400 kg, bez problémů s ním může manipulovat malé dítě nebo slabá žena. Celé křídlo se lehce a snadno nadzvedne na ližině na vodítku nad kolejnici, která je součástí hliníkového prahu, a na ložiskách popojede směrem za pevně zasklenou část. Pomocí kliky můžete křídlo zaaretovat v jakékoli poloze, takže pokud chcete pouze větrat, pootevřete je pouze na 20cm skulinu. Ba co víc, ovládat posuvně zdvižné dveře můžete díky dálkovému elektronickému ovládání třeba i vleže z pohovky.

Okno jako regulační prvek

Rolety nabízejí účinnou ochranu před chladem, horkem, oslňujícím světlem, nežádoucími pohledy a nezvanými hosty. Udržují v interiéru příjemné klima (na snímku roletová skříň Veka).Ačkoliv okna mají „pouštět“ světlo i teplo dovnitř, musí zvládnout i eliminaci nadbytečné tepelné i světlené energie. K tomu účelu slouží stínicí prvky – roletové skříně (Veka), venkovní, interiérové i meziokenní žaluzie a rolety, markýzy, speciální fólie... Pokud je obloha bez mráčku, výkon slunečního záření představuje asi 1 kW/m2 (při zatažené obloze tato intenzita klesne až 10×).

V tuzemských klimatických podmínkách s průměrným počtem 1 330 až 1 800 slunečních hodin/ rok se průměrná roční intenzita slunečního záření odhaduje na 950 až 1 340 kW/m2. Pro samovýrobce elektrické energie je to spíše málo než dost, od ostatních majitelů rodinných domů to ovšem vyžaduje dobře promyšlenou obrannou strategii. Kupříkladu venkovní markýza dokáže snížit prostupnost tepla až o 90 %, aniž by jakkoli bránila prostupu světla do místnosti nebo výhledu ven.

text: Petr Saulich, foto: archiv redakce a firem

logo MessengerPoslat Messengerem