S příchodem energetické krize si mnoho lidí uvědomilo, že náklady na vytápění jsou pro rozpočet domácnosti zásadní. A buďme upřímní, ne každý se předtím choval zodpovědně a zbytečně neplýtval. S nárůstem cen elektřiny a fosilních paliv se však tlak na úspory citelně zvýšil. Pro všechny, kdo staví nový dům, nebo rekonstruují starší, máme doporučení. I když bude zdroj tepla jakýkoliv, tedy tepelné čerpadlo, plynový či elektrický kotel, dejte přednost teplovodnímu podlahovému vytápění. Rozhodně nebudete litovat a nízké účty za energie vás potěší.

Princip nízkých nákladů

Kouzlo podlahového vytápění spočívá na principu sálání rovnoměrně rozloženého tepla, při kterém se ohřívají nejprve stěny a předměty v místnosti, aby pak teplo předaly vzduchu a tím i nám. Ale co je důležité, médium, které proudí potrubím v podlaze má mnohem nižší teplotu než u klasického radiátoru. Bohatě stačí do 30 °C (oproti 50 °C až 70 °C v radiátoru). Hygienická norma stanoví horní hranici povrchové teploty podlahy na 29 °C, výjimkou je koupelna s 35 °C. Optimální teplota je mezi 22 až 25 °C. Už z toho je jasné, že ušetříme spoustu peněz, protože nespotřebujeme na ohřev tolik energie. Nadto člověk vnímá sálavé teplo intenzivněji, takže pro stejný pocit tepla nemusíme vytápět místnost na 22 °C, ale stačí na 20 respektive 21 °C. A to je další opravdu značná úspora. Nižší teploty také přispívají k zachování optimální vlhkosti, která by měla být mezi 45 a 55 %.

Zdroj: REHAU

Chytrá regulace dělá zázraky

Ani auto nebude jezdit úsporně, pokud nebudete jezdit plynule. To platí i pro podlahové vytápění. Nevýhodou „podlahovky“ je pomalý nástup tepla (ohřevu), jenže je to nevýhoda? Ve spojení s chytrou regulací vyzní námitka spíše opačně. Hodně s ní získáte a znova uspoříte. Jedinou podmínkou je plynulost regulace, vnímání okolních podmínek a schopnost na ně včas reagovat. O dálkovém ovládání smart telefonem nemluvě. Chytrá regulace může reálně snížit náklady na vytápění o 20 až 30 %. A když k tomu dobře vypadá, jako třeba regulátor NEA SMART 2.0, je vyhráno. Stačí jen termostat vhodně nastavit.

Zdroj: REHAU

Ušetříte prostor a zlepšíte si komfort

Slyšíte ty námitky, že podlahové vytápění je drahé? Ano vyžaduje vyšší počáteční investici než instalace radiátorů, ale ta se vám okamžitě vrátí v podobě nesrovnatelně většího komfortu. Díky podlahovému vytápění získáte více prostoru, protože vše máte schované v podlaze. Příjemný pocit tepla od nohou je k nezaplacení a k tomu zdravější vzduch, který se nevíří a nepráší. Ale to ještě není vše. Podlahové vytápění můžete využít v létě také k chlazení, stačí mít k dispozici pouze zdroj chladu, což u tepelného čerpadla bude nejmenší problém. Chlazení je rovněž z pohledu nákladů na provoz nesrovnatelně výhodnější než standardní klimatizace, k tomu absence tepelných šoků přispěje k zdravému bydlení.

Zdroj: REHAU

Na závěr malé doporučení, proč si vybrat systém REHAU. Kvalita potrubí vyráběného v Německu a více než 5 milionů m2 instalací jen v ČR mluví za vše. Pestrá nabídka systémů pro mokrou i suchou pokládku je zase zárukou toho, že „podlahovku“ můžete instalovat do každého objektu. Třeba systém REHAU Renova Speed navýší výšku podlahy jen o 2 cm, nebo RAUTHERM SPEED K se suchým zipem se pyšní vůbec nejrychlejší instalací. Podívejte se nejlépe na www.rehau.cz nebo www.kvalitnipodlahovka.cz.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem