Vybrat opravdu kvalitní krbová kamna, krb nebo krbovou vložku není vůbec jednoduché. Přitom na kvalitě konstrukce, provedení a materiálu topidla závisí, zda si budete mnoho let užívat příjemného tepla, nebo otročit velkokapacitnímu žroutu paliva.

Příklad velkoryse pojatého horizontálního krbu s krbovou vložkou Cosmos 145 (Bodart&Gonay), který tvoří dominantu místnosti (SEMACO).Mezi domácími spotřebiči na pevná paliva, ať už máme na mysli krb, krbová kamna či krbovou vložku, panují nebetyčné rozdíly. Lidé ve snaze koupit co nejlevnější topidlo často spláčou nad výdělkem. Hoření a spalování totiž vyžadují určité podmínky, které laciný spotřebič neumožní. Výsledkem pak bývají neúměrné roční náklady za dřevo, zanesené spalinové cesty, poškození topidla a nutnost neustálého přikládání. Dnes zkrátka nejde o to, koupit laciný krb nebo kamna, ale mít levné teplo. Topidlo většinou kupujete jen jednou, palivo budete platit do smrti.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Důmyslné konstrukce

Kvalitní topidla vypadají skvěle, ale jejich hlavní předností jsou vynikající topné vlastnosti: vysoká účinnost při nízké spotřebě paliva (MZC).To, jak dobře či špatně budou krbová kamna či krb pracovat, záleží na jejich konstrukci, materiálu i kvalitě zpracování. Každý výrobce si úzkostlivě tají tajemství vzájemných vnitřních prostorových poměrů topeniště, systému přisávání vzduchu a tvaru a umístění deflektorů spalin. Aby bylo spalování efektivní, je třeba dosáhnout vyšší teploty hoření, jinak se kamna brzy znečistí produkty nedokonalého spalování. V kamnech pak místo spalování částečně dochází k suché destilaci dřeva a všechny složky, které by při vyšší teplotě shořely a odevzdaly teplo do místnosti, se usazují na skle a ve spalinových cestách. Toho si jsou kvalitní výrobci topidel dobře vědomi a zvyšují teplotu hoření dřeva řízeným přiváděním vzdušného kyslíku do topeniště. Díky tomu se využije maximální potenciál paliva a vnitřek kamen zůstává čistý.

Můj dům doporučuje

Pouze kvalitní krbové vložky a kamna nám zaručí, že budou i po mnoha letech intenzivního vytápění sloužit bez problémů. Kromě výkonu a trvanlivosti nás zajímá účinnost topidla a délka hoření paliva na jedno přiložení. Tyto údaje by vám měl zodpovědný výrobce poskytnout a měly by být součástí dokumentace příslušného topidla.

Kvalita materiálu

Krbová kamna Hark 98 ECO plus s automatickou regulací spalování (HARK).Vyšší teploty spalování jsou podmínkou efektivnějšího využití paliva, zároveň však mnohem více tepelně namáhají spotřebič. Krbová kamna a vložky se tradičně vyrábějí z kotlového ocelového plechu nebo z litiny. Levná kamna svařená z ocelového plechu jsou při vyšších teplotách ohrožena deformacemi, které mohou mít za následek porušení v místech svarů a netěsnost topidla. V krajních případech může vzniknout i požár. U topidel z nekvalitní litiny se zase bortí či prohýbají litinové dílce, které mohou i popraskat. Radost z levných kamen se pak promění v marný reklamační maraton, který obvykle končí rezignací spotřebitele a nutností koupit si topidlo nové. Proto se vyplatí nakupovat jen u autorizovaných prodejců, kteří vám poskytnou záruku a zajistí odbornou instalaci.

Více článků z rubriky STAVBA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Krbová kamna

Vrchol kvality designových topidel představuje řada Focus (foto model Magnifocus), jejímž autorem je Dominique Imbert (SEMACO).Hlavní výhoda krbových kamen spočívá v přijatelných rozměrech a možnosti okamžité instalace za předpokladu, že máte k dispozici komín o průměru alespoň 150 mm. Menší rozměry krbových kamen přitom nemají vliv na účinnost. Důležitou schopností krbových kamen je také schopnost akumulace, které se dociluje použitím vhodných materiálů obložení pláště (keramika, mastek).

Možnosti regulace

Čím jsou krbová vložka či kamna důmyslnější, tím více umožňují regulaci jejich provozu. Spotřebiče na vysoké technické úrovni disponují citlivým ovládáním primárního a sekundárního vzduchu. Takové topidlo pak můžete nastavit na noční šetrný provoz, kdy palivo odhořívá velmi pomalu, takže se vám nestane, že kamna během noci vyhasnou. Ve dne pak necháte palivo víc rozhořet. Nejmodernější topidla jsou též vybavena termostatem a čidly, takže procesy v topeništi jsou pod neustálou kontrolou a hoření je optimalizováno. Kamna si obvykle pořizujeme proto, aby nám bylo doma příjemně, což s možností regulace úzce souvisí. Účelem přece není potit se v přetopené místnosti, ani mrznout u zadehtovaných kamen.

Kvalitní topidla vypadají skvěle, ale jejich hlavní předností jsou vynikající topné vlastnosti: vysoká účinnost při nízké spotřebě paliva (MZC).Funkční solitér

Nezanedbatelnou stránkou kamen či krbu v interiéru je také jejich vzhled. Sebedůmyslnější topidlo, které by vypadalo jako neforemná plechová almara, by našemu dobrému pocitu v obytných prostorách příliš neprospělo. To, co nám nevadí u výkonných kotlů pro etážové vytápění, které jsou určeny do technické místnosti či sklepa, netolerujeme v obývacím pokoji. Proto se kvalitní výrobci topidel spojují s designéry a přivádějí na svět krbová kamna až neuvěřitelných tvarů a provedení.

Podstatné je však to, že si tato solitérní topidla zachovávají výbornou účinnost a topné vlastnosti a zmiňované originální tvarové provedení a zpracování je jakási nadstavba a přidaná hodnota. Pochopitelně taková kamna nepořídíte za deset tisíc, ale na druhé straně vám budou sloužit a krášlit vaše příbytky desítky let, což se o topidlech koupených od pokoutního prodejce na internetu říci nedá.

text: Adam Krejčík, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem