Po celé roky byly hlavním hitem počty komor. Plnily jakousi kvalitativní stupnici, kdy s rostoucím číslem měla stoupat kvalita celého výrobku. Komory jsou pryč a místo nich se objevily rámečky. Nejdříve studené, nyní teplé. Že by další marketingový počin dodavatelů oken, kteří se snaží namluvit neznalému spotřebiteli, že všechno stojí a padá s teplým rámečkem, stejně jako kdysi se zmíněnými komorami? Opět zde vidíme snahu upřednostňovat kdejaký technický detail okna před tím nejzásadnějším: kvalitní montáží.

Současní dodavatelé či výrobci oken se dělí na dvě skupiny: na ty, kteří se snaží dělat kvalitní výrobek a poskytovat solidní služby, kam zcela logicky spadá především montáž, a na ty druhé, kteří sice dokážou vyrobit obstojný produkt, ovšem následné kroky, coby servis pro zákazníky, se snaží ošidit jak se dá. A pokud se nebudeme pohybovat v extrémních vodách pokoutných firem nabízejících podezřele laciná okna, nejčastěji z Polska, tak z obou skupin má navrch právě ta druhá. Proč? Protože chce vydělat peníze jednodušeji.

Dodat okno a rychle pryč

Nevědomý zákazník netuší, jaké jsou principy montáže a jak by okno mělo být nainstalované. Ví jen to, že se někam stříká pěna a věří, že je to tak v pořádku. Aby ne, když před realizací zakázky nebyl prodávajícím informován a pokud ano, pak takovým způsobem, z kterého laik, byť s technickým vzděláním, nemůže být pranic moudrý.

Ze zkušeností víme, že neinformovanost zákazníků ze strany dodavatelů je často záměrná. A souvisí to právě s úmyslem odbýt onu nepříjemnou práci, ošidit montáž leckdy i kvalitního okna. Ojedinělé nejsou ani případy, kdy realizační firma přímo rozmlouvá zákazníkovi instalaci okna s těsnicím systémem a s vážnou tváří mu tvrdí, že samotná montážní pěna je postačující.

Reklamace nemáme

Podle veřejných statistik německého institutu ift Rosenheim (zkušební ústav pro stavební materiály a konstrukce) souvisí nejvíce problémů s novými okny právě s jejich instalací. A to jde o údaje z německého trhu, tedy z prostředí z vyšším vnímáním kvality a s vyšší mírou disciplinovanosti vůči předepsaným normám. Pro český trh podobná statistika neexistuje, takže se můžeme pouze domýšlet, jaká by byla bilance. Rozhodně ale ne lepší než u našeho západního souseda. Přesto je paradoxní, že mnoho dodavatelů oken tvrdí, že reklamace spojené s montáží nemá, byť se v drtivé většině stále montuje pouze na montážní pěnu.

Vysvětlení je jednoduché: montáž okna provedená pouze montážní pěnou začne nést „své ovoce“ až po několika letech. Plísně v okolí okenního rámu se často objevuje mnohem později, obvykle v době, kdy jsou veškeré garanční nároky pasé. Jiným případem jsou reklamace podané v řádné době, které poukazují na vlhké skvrny v ostění či pod parapetem, případně na očividné zatékání při přívalových srážkách. Takové stížnosti jsou často řešeny argumentací nedostatečného větraní, špatného vytápění a možná i špatného počasí.

Kvalita na obzoru

Abychom nemluvili pouze v negativech, i u nás se blýská na lepší časy. Co nevidět bude uvedena v platnost nová technická norma ČSN, jež vnese více světla do problematiky správné instalace oken přesnějším definováním technických postupů. Současné znění normy bylo totiž velmi neurčité a v zásadě hrálo do karet firmám, pro které je klamání zákazníků životní filosofií. Nová norma a její zřetelný výklad pomůže posunout kvalitu montáží oken vpřed a v blízké době třeba na úroveň Rakouska a Německa.

Podstatné bude, že běžný spotřebitel plánující výměnu oken dostane automaticky kvalitativní standard v podobě utěsnění spáry mezi okenním rámem a ostěním parotěsnými fóliemi či kompri páskami, a nikdo toto řešení nebude zpochybňovat, stejně jako se už nediskutuje o parozábranách u střech. Teprve až bude kvalitní montáž absolutním standardem, nebudu proti komunikaci teplých rámečků nic namítat.

Kontakt

www.tremco-illbruck.com

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem