Projektanti říkají, že zvládnout všechny záludnosti, které přináší svažitý pozemek a správně usadit do svahu rodinný dům, představuje pokaždé svého druhu výzvu. A že většinou vůbec nejde o jednoduchý úkol.

Projektanti říkají, že zvládnout všechny záludnosti, které přináší svažitý pozemek a správně usadit do svahu rodinný dům, představuje pokaždé svého druhu výzvu. A že většinou vůbec nejde o jednoduchý úkol. Odborníci společnosti G SERVIS CZ však umí nabídnout řešení pro všechny typy pozemků!Pojmout účelně a pohledně celkové řešení pozemku, který se více nebo méně svažuje, pak samozřejmě znamená výzvu o to větší! Tím spíš by se takovému řešení měl věnovat profesionál. Třeba ze společnosti G SERVIS CZ. Už opakovaně se v této sérii článků věnujeme skutečnosti, že jmenovaná firma zásadně rozšířila nabídku svých služeb a nyní vedle typových i individuálních projektů rodinných domů a projektů drobných staveb nabízí zájemcům také projekty komplexního řešení jejich parcely.

Zvlášť cenné je, že zájemce o vytvoření modelu pozemku nemusí vytvořený projekt okamžitě kupovat. Může si nechat zpracovat více variant lišících se stylem zahrady nebo použitými doplňkovými prvky a teprve až se rozhodne pro konkrétní řešení, zakoupí si příslušný projekt.

Ušetřené peníze, čas i energie

Vytvoření kompletní individuální projektové dokumentace rodinného domu přesně na míru požadavkům a potřebám v něm žijících lidí, a plně vyhovět v rámci tohoto procesu také vlastnostem pozemku, to znamená ohromnou pomoc! Na celé parcele musí všechno fungovat stejně dokonale, jako uvnitř domu. Mezi vhodně situovaným stavením, zahradou se všemi jejími zákoutími a ostatními prvky na pozemku existuje množství dlouhodobě pevných i neustále nově vznikajících funkčních vazeb. Když jsou vyřešené v základu správně a navíc poskytují prostor i pro budoucí život parcely, bývá obvykle investorovi ušetřeno množství peněz, energie i času.

Projektanti říkají, že zvládnout všechny záludnosti, které přináší svažitý pozemek a správně usadit do svahu rodinný dům, představuje pokaždé svého druhu výzvu. A že většinou vůbec nejde o jednoduchý úkol. Odborníci společnosti G SERVIS CZ však umí nabídnout řešení pro všechny typy pozemků!Od společnosti G SERVIS CZ dostává stavebník při řešení těchto otázek také dokonale zpracovanou vizuální podobu vybraného řešení, takže o budoucí podobě celé parcely dostane velmi věrné představy s dlouhým časovým předstihem. Je to důležité už jenom z toho důvodu, že zejména zahradní část pozemku je velmi živý organizmus a s časem se až dramaticky mění.

Zásadním krokem je při řešení podoby a fungování každého svažitého pozemku nutnost zachovat dobrý a plynulý přístup k domu. A pokud existuje, tak je třeba samozřejmě ponechat rovněž dobrý výhled do okolí. Ve zcela konkrétním vzorovém případě, který je předmětem tohoto sledování a řešil ho architekt společnosti G SERVIS CZ, měl investor množství dalších přání, která už však byla většinou dost specifická.

Spousta požadavků

Návrhu zahrady mělo dominovat přehledné čisté řešení s uvolněnými tvary křivek. Při úpravách svažitého terénu se počítalo se stavbami zídek a teras, ale přístup do domu musel zůstat bezbariérový. Majitelé této nemovitosti mají v oblibě zakrslé druhy jehličnanů, různé kultivary a rozličné barvy i tvary listů stromů. A vyslovili rovněž přání mít na zahradě drobné ovocné keře jako rybíz či angrešt. Líbí se jim japonské zahradní prvky a touží po malém jezírku.

Ryze praktickým stavbám mělo vévodit parkovací stání pro dvě auta. Blízko terasy navazující na obytnou část domu musí růst pěkný jehličnan vhodný k ozdobení a nasvícení o Vánocích. A konečně – mělo se najít místo pro cvičné golfové jamkoviště… Předností je ve všech těchto souvislostech fakt, že majitelé domu jsou ochotni se o vegetaci i různé drobné stavby na parcele pečlivě starat a aktivně tak odpočívat. Plánují také častá grilování. Proto v horní části zahrady musí stát altán a vedle něho je prostor pro ohniště.

Klassik 173 je dům větší velikostní kategorie, který svým vnitřním prostorem uspokojí nároky pěti až sedmičlenné rodiny. Svým dispozičním řešením je vhodně rozdělená denní a noční část domu, místnost v přízemí může plnit funkci pracovny, nebo pokoje pro hosty. Rodinný dům Klassik 173 je vhodný pro svažitý terén a je určený pro větší stavební parcely s dostatečnou šířkou.Jde o rodinu s dětmi. Takže na pozemku by měl být i kus zarovnaného terénu pro dětské hry a takové prvky, jako je houpačka, skluzavka, malý domeček sloužící hrám… Všechno musí být bezpečné, což ostatně na svažitém pozemku platí pro každý čtvereční metr plochy.

Vcelku tedy spousta rozličných požadavků, některé i navzájem protichůdné. Přesto se se ztvárněním celého pozemku architekt vyrovnal k plné spokojenosti majitelů.

Výhledy do krajiny i žádané soukromí

Návrh zahrady zrcadlí výrazné terénní převýšení pozemku. Architekt zachoval krásné výhledy do krajiny, přičemž pohledy jsou nasměrované pomocí průhledů mezi výsadbami. Ty zároveň dopřávají žádané soukromí.

Návštěvník objektu je veden konkrétním směrem k srdci domu. Ve spodní části svahu bylo situováno zastřešené stání pro dvě auta (jde o drobnou stavbu z nabídky projektů G SERVIS CZ pod typovým označením 2SV 4). Významným architektonickým prvkem se staly terasy. Umožňují pohyb po zahradě a vyžadují pochopitelně jistou péči, ale majitelé domu mají zahradničení moc rádi. Na jedné z teras je i nevelké jezírko.

Z formální terasy se otvírá pohled na volně rostoucí výsadby. Zahrada je přehledná a bezpečné. Na pozemku stojí strategicky umístěné zídky, které umírňují dojem ze svahu. Tyto zídky zjemňují popínavé rostliny. Podařilo se také vytvořit rovinu, na kterou se vešlo požadované cvičné golfové jamkoviště.

Stáni vozidla 2SV3 je samostatně stojící suché stání pro dva osobní automobily. Vzhledem ke své architektuře ho možné postavit také vedle moderních rodinných domů.Do budoucna se počítá s altánem (projekt z nabídky G SERVIS CZ pod označením Altán 01) ve spodní části zahrady. Čelní plot (v nabídce G SERVIS CZ jako n16-04) splňuje reprezentativní účel a je sladěný s domem. Svažité strany pozemku jsou oplocené poněkud jinak (v nabídce G SERVIS CZ jde o plot 16-01).

Architektonické řešení v komplexu respektuje a kreativně ztvárňuje všechny požadavky investorů a svažitého pozemku. Nápadem, který také stojí za zmínku, je vyjímatelný plotový dílec, umožňující vjezd na zahradu, bezbariérový přístup k domu, či parkování návštěv přímo na pozemku.

Kontakt

G SERVIS CZ, s.r.o.
Zákaznická linka 568 845 000
E-mail gservis@gservis.cz

Chcete se dozvědět více informací? Navštivte www.vybersidum.cz.

logo MessengerPoslat Messengerem