Domácí mazlíčci v kabelce, nebo dokonce v kočárku nejsou dnes ničím výjimečným. I když řada lidí vnímá své čtyřnohé miláčky jako děti, jsou to stále jen zvířátka. Nemusíte tak mít špatný pocit, pokud chcete psa chovat na zahradě. Stačí přichystat vše potřebné a bude se mít jako v bavlnce.

Chov psa na zahradě neobnáší jen zajištění bezpečného výběhu a dobře zateplené boudy. V první řadě věnujte čas výběru správného plemene, dále nákupu potřebného vybavení a nakonec nezapomeňte na pojištění mazlíčků.

1. Vhodné plemeno

K celoročnímu pobytu na zahradě není uzpůsobeno každé plemeno. Malí psi jako čivava nebo jorkšír jsou doslova domácí mazlíčci. Větší druhy si budou na zahradě libovat během teplých dní. Ovšem jen plemena s tzv. dvojitou srstí – podsadou v podobě jemnějších a kratších chlupů u kůže – zvládnou pobyt venku za každého počasí.

Na zahradu se nejvíce hodí:

  • všechna severská plemena (sibiřský husky nebo aljašský malamut),
  • ovčáci,
  • pastevecká a honácká plemena,
  • labradoři.

2. Kvalitní psí bouda

Hlavně v zimních měsících potřebuje váš čtyřnohý mazlíček bezpečné útočiště, které ho ochrání před mrazem a studeným větrem. Bouda by proto měla být nejen pohodlná, ale i bytelná a dobře zateplená.

3. Pravidelné procházky

Chovat psa na zahradě neznamená rezignovat na procházky. Naopak. Čím častější, tím lepší. Ani sebevětší výběh totiž žádnému psovi neposkytne dostatek vyžití. Čtyřnozí mazlíčci zkrátka touží objevovat svět.

4. Hračky

Aby vám znuděný pejsek v době vaší nepřítomnosti nezačal likvidovat zahradu, pořiďte mu dostatek psích hraček, které ho alespoň částečně zabaví.

5. Pojištění mazlíčků

Při pobytu na zahradě číhá na psa mnohem více nástrah než v domě. Pojištění mazlíčků ho před úrazem sice neochrání, může vám ale výrazně pomoct během případné léčby. Částky za veterinární péči se totiž mohou vyšplhat až do desítek tisíc korun.

Tip: Některé druhy pojištění mazlíčků zahrnují také pojištění odpovědnosti za škodu, kterou pes způsobí třetím stranám.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem