První jarní dny jsou na zahradách dobou velkého úklidu, ale také časem, kdy je potřeba se postarat o venkovní nábytek, grily i zahradní techniku. Po přezimování, kdy stroje a nábytek odpočívaly v kůlnách a zahradních domcích, je nutné je připravit na sezonu.

Ratan, tahokov a hliník omyjte

Pokud jste majiteli nábytku, který je vyroben z umělého ratanu, stačí, když jednotlivé kusy ostříkáte proudem vody, abyste ze zákrut výpletu odstranili drobné mechanické nečistoty. Potom použijte čistič na vyplétaný nábytek, kterým dokonale odstraníte všechnu mastnotu nebo i saze z grilování. Pokud se někde polyetylenové vlákno výpletu poškodilo, radí někteří kutilové zkusit opravu pomocí tavné pistole (sami jsme to nezkoušeli, takže bez záruky). Takto ošetřený ratanový nábytek můžete začít opět na zahradě používat.

Zahradní nábytek vyrobený z moderního tahokovu a hliníku je prakticky bezúdržbový. U obou typů stačí, když konstrukci očistíte vlhkým hadrem a dotáhnete spojové šrouby. Výplety z umělé textilie opláchněte vlažnou vodou se saponátem a nechte dobře oschnout.

Pak už můžete nábytek začít používat a v klidu si vychutnat první sluneční paprsky na terase zahrady.

Polohovací křeslo Savoy Basic a stůl Tavio z tahokovu (zdroj: Mountfield)

Dřevo napusťte olejem

Druhou širokou skupinou je nábytek ze dřeva. Může to být teak, eukalyptus, ale také třeba severská borovice. I tento nábytek, ať už je vyrobený z evropských nebo zámořských exotických dřevin, je vhodné nejprve zbavit případných hrubých mechanických nečistot vlhkým hadrem nebo proudem vody. Pak použijte speciální čistič na dřevěný nábytek, kterým odstraníte všechnu mastnotu a jiné nečistoty. Po oschnutí je potřeba povrch impregnovat pomocí oleje na dřevěný nábytek, který se nanáší hadříkem nebo houbičkou. Takto ošetřený nábytek je opět připraven. Olejovou kúru byste svému dřevěnému nábytku měli znovu dopřát jednou dvakrát i během letní sezony a na podzim.

Přípravky k ošetření dřeva (zdroj: Mountfield)

Zvláštní pozici mezi všemi druhy nábytku ze dřeva zaujímá ten, který byl vyroben z tropického teaku. „Teakový nábytek může přes zimu zůstat venku. Mráz, sníh a vlhko mu nevadí. Ale je zapotřebí ho dobře ošetřit na začátku jara. Má totiž tu unikátní vlastnost, že časem se jeho medová zlatohnědá barva mění na typickou šedavě stříbřitou,“ vysvětluje Martin Veselý, produktový manažer společnosti Mountfield.

Pokud ale chcete uchovat jeho medové zbarvení s proužky přecházejícími do světle až do tmavě hnědé, doporučujeme speciální použít přípravky Teak Cleaner a Teak Protector. Pokud zakoupíte na jaře úplně nový nábytek, Nechte ho týden ve venkovním prostředí, pak jeho barevný tón „zakonzervujte“ Teak Protectorem. Pokud budete renovovat již zašlý nábytek, jeho vyčištění zajistí Teak Cleaner, pak následuje zmíněné ošetření Teak Protectorem. Použít můžete také čistý teakový olej, ten je vhodný i na ochranu povrchu stolů před znečištěním skvrnami. Na začátku sezony použijte oba přípravky a určitě nezapomeňte dotáhnout šrouby kování.

Polštáře vyperte

Naši péči si jistě zaslouží i nábytkové podsedáky. Všechny lze snadno prát běžnými postupy. K případnému chemickému čistění je přijímají i mnohé čistírny. Pokud se do praní pustíte svépomocí, tak u každého typu podsedáku najdete konkrétní pokyny, které většinou doporučují šetrné ruční praní s pomocí běžných pracích prostředků. U některých lze z molitanové vycpávky sejmout látkový potah, ten klidně dejte do pračky a vyperte na 40 stupňů.

A nezapomeňte, že na začátku jara je dobré ošetřit i další zahradní doplňky s látkovými nebo pryžovými součástmi, například zahradní houpačky, slunečníky nebo trampolíny.

Jak připravit gril?

Připravit si zahradní gril na sezonu není nic náročného. U grilů na dřevěné uhlí důkladně vyčistěte špachtličkou nebo drátěným kartáčem ohniště a umyjte je odmašťovacím přípravkem. Podobně očistěte grilovací mřížku. Plynové grily s nerezovými částmi důkladně očistěte od zbytků potravin (pokud jste to již neudělali před zimou) a omyjte od mastnot čisticím prostředkem na grily. A nezapomeňte si naplnit plynovou láhev před sezonou. Takto ošetřený gril je již perfektně připraven na další grilovací sezonu.

Hybridní gril Gas2Coal Char-Broil (zdroj: Mountfield)

Sekačky i traktory pošlete před sezonou do lázní

Asi se shodneme, že všechny stroje během sezony mají dost napilno. Rotační i bubnové sekačky, křovinořezy, zahradní traktory, kultivátory i řetězové pily jsou v neustálém zápřahu a dostávají někdy těžce zabrat. Zaslouží si proto mnohem víc než jen důkladnou očistu.

Měli byste jim před sezonou dopřát lázeňskou kúru v podobě odborného servisu. Aby byly po zimní pauze v prvotřídní kondici a připravené na další sezonu. Svůj stroj můžete dát na předsezonní prohlídku, protože máte jistotu, že se vám stroj vrátí v bezvadné kondici a připraven na sezonu než, když toto opomenete a stroj před prvním sekáním vám vůbec na váš povel nezareaguje.  

Pokud jste majiteli elektrických strojů, stačí je většinou důkladně očistit. U sekaček zkontrolujte ostří žacího nože. Jestliže je ztupené, nechte nůž v servisu nabrousit, případně si pořiďte nový. A pokud jste majiteli AKU zahradní techniky, tak stačí nabít baterku.

Servisní středisko Mountfield

Více na www.mountfield.cz.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem