Na jaře není čas na zahálku: vysévejte letničky i zeleninu, osazujte truhlíky, množte a přesazujte trvalky a hlavně se těšte ze všech projevů probouzející se přírody.

Ostružiník vždy plodí na nových výhonech, proto každým rokem musíte staré odplozené výhony odstřihnout, nejlépe pákovými nůžkami.ČAS NA PRŮKLEST OSTRUŽINÍKU

Ostružiník vždy plodí na nových výhonech, proto každým rokem musíte staré odplozené výhony odstřihnout, nejlépe pákovými nůžkami. Podzimní vystříhání starých výhonů působí nepříznivě na přezimování rostlin. Odborníci doporučují tento zásah provést až v předjaří nebo brzy na jaře po přejití mrazů. U starších rostlin můžete zkrátit i příliš dlouhé mladé výhony. Dlouhé boční obrosty můžete zkrátit u vzpřímených odrůd na 4–6 oček, u plazivých odrůd na 1 očko. Rovněž můžete prostříhat i jednoleté výhony. U vzpřímených odrůd ponechte pouze 8 až 10 výhonů, u plazivých odrůd 6 výhonů na jedné rostlině. Po průklestu k rostlinám přihoďte vyzrálý kompost.

Plán prací

- množení trvalek dělením (např. kakost, mateřídouška, čistec), trvalky kvetoucí na jaře dělíme až po odkvětu

- v dubnu přihnojování kosatců

- výsev léčivek a koření, např. bazalky, měsíčku, benediktu, heřmánku a sklizeň léčivých květů podbělu, prvosenky violky vonné

- výsadba meruněk a broskvoní

- výsev letniček s delší vegetační dobou, např. hledíků, slaměnek nebo ostálek

- okrasné truhlíky a nádoby na konci měsíce osázejte maceškami, sedmikrásami nebo pomněnkami

- průklest a řez jádrovin

- výsev zeleniny přímo na záhon (např. mrkev, petržel, černý kořen, ředkvičky, pór)

- výsev do truhlíků k přepichování (např. cukety, lilek, rajčata, okurky, brokolice)

- v dubnu vysazujte cibuli a česnek

Konec dubna je časem, kdy můžete osadit okenní truhlíky a mísy na terase či balkoně dvouletými květinami a předpěstovanými rozkvetlými cibulovinami.KVĚTINY PŘEČKAJÍ MRÁZ V NOČNÍ KOŠILI

Konec dubna je časem, kdy můžete osadit okenní truhlíky a mísy na terase či balkoně dvouletými květinami a předpěstovanými rozkvetlými cibulovinami. Vysazujte vždy do nové, kypré, výživné zeminy s vysokým podílem dobře rozloženého kompostu. Nakvetlé rostliny dobře přečkají noční mrazíky pod bílou netkanou textilií.

Na slunných sušších místech roste domácí prvosenka jarní (Primula veris), jejíž květy mají oranžové skvrnky.ZLATOŽLUTÉ KVĚTY PRVOSENEK neboli petrklíčů ohlašují od března příchod jara. Původní druhy se snadno množí samovýsevem i na zahradě. Ve světlém stínu až polostínu keřových skupin je to domácí prvosenka vyšší (Primula elatior). Na slunných sušších místech roste domácí prvosenka jarní (Primula veris), jejíž květy mají oranžové skvrnky. Oba druhy prvosenek mají léčivé květy.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Péče o pokojové rostliny v březnu

Podivec, kroton nebo obojan (Codiaeum variegatum), tyto teplomilné pokojové rostliny s pestrými listy zalévejte 1× za 4 dny vlažnou vodou. V místnosti s ústředním topením postavte k rostlině misku s oblázky zalitými vodou.Jaro je složité období pro pokojové rostliny. Na zvyšování zálivky působí několik faktorů. Je to poloha rostliny v bytě: na slunci zalévejte více, ve stínu méně. Dále způsob vytápění: v bytě s radiátory zalévejte více, v nevytápěné chodbě a oknech otočených na sever méně. Zálivku rovněž ovlivňují nároky rostliny na vláhu: suchomilné rostliny zalévejte minimálně. Postupné zvyšování dávek hnojení u listnatých druhů začněte až po narašení prvních listů.

Chmelník (Pachystachys) – od března zvyšujte zálivku na 1 až 2× týdně. V chladnější místnosti v zimě shodí listy, které na jaře znovu vyraší. Zaprášené listy očistěte štětcem. K rostlině postavte misku s oblázky zalitými vodou. Rozkvétá až v létě.Výjimkou jsou kvetoucí rostliny, ty přihnojujte slabým roztokem hnojiva, které složením odpovídá nárokům rostliny a zvýšené potřebě určitých živin pro tvorbu květů. Březen je ideálním měsícem pro přesazování rostlin. Předem se v odborné literatuře nebo na internetu informujte o složení zeminy pro vámi pěstovaný druh. Nádobu volte o 2 až 3 cm větší. Plastové květináče jsou vhodnější pro vlhkomilné rostliny.

text a foto: Marie Musilová

logo MessengerPoslat Messengerem