Patříte do rodiny nadšenců, kteří si pořídili pro potěšení a zkrášlení své zahrady zahradní jezírko. Nyní v polovině listopadu, kdy se už na některých místech přihlásila Paní Zima, je třeba pomýšlet na přípravy jezírka na zimu. Zazimování jezírka je velmi důležité ze dvou hlavních důvodů.

Za prvé v jezírku pokrytém ledem nedochází k výměně plynů mezi vodou v jezírku a vzduchem nad ním. Druhým podstatnějším důvodem je nutnost odvětrání kalových plynů, vznikajících v jezírku. Jedná se především o metan, na jejichž vzniku se podílejí zbytky rostlin i výkaly z ryb. Tyto plyny nejenže vytěsňují z vody kyslík, mohou také působit jako rozpuštěný jed , který by mohl ohrozit ryby.

Pokud se pod ledem objeví bubliny, značí to, že voda je plyny přesycená. Tento problém by se měl řešit jak u jezírek s rybami, tak i bez ryb. Je možné ho řešit několika způsoby. První způsob, který však nelze z několika důvodů doporučit, je rozrušení ledu mechanicky. Hlavními nevýhodami je, že otřesy ledu , které jsou způsobeny sekyrou nebo obdobným předmětem ruší ryby a tím jim působí stres, který může vést k jejich úhynu.

Co s jezírkem na zimu?Dále je možné ostrým předmětem poničit jezírkovou folii. Tento způsob je třeba několikrát za zimu opakovat. Dalším o poznání šetrnějším způsobem zabránění tvorbě ledu je použití speciálního vzduchování do jezírka. Jde o lepší a šetrnější rozrušení, kdy se pomocí vzduchovacích kamenů a kompresorů rozbijí proudem vody a bublin vzniklý led. Tady je nutné kontrolovat hadičky vzduchování před zamrznutím, díky ledovému vzduchu může dojít k velkému ochlazení vody, což někdy rybám neprospívá. Nejvíce efektivní je použít k rozmrazení ledu speciální čerpadlo.

Při užití tohoto způsobu je odebírána voda z hloubky 60-80 cm čerpadlem, které běží velmi pomalu. Voda je čerpána k polystyrenovému plováku, kde tvoří pruh nezamrzlé hladiny a tak je umožněno pohodlné odvětrání jezírka. Velkou výhodou je spolehlivé odvětrání v jakémkoli místě. Díky malé cirkulaci vody je zachována teplota vody, potřebná pro přezimování ryb. Výhodou je i minimální změna teploty i při silných mrazech.

Poslední možností je použití topného tělíska připevněného na plováku. Topná tělíska jsou většinou vyráběna z nerezu. Tato tělíska lze zakoupit pod označením Ice Free 200 a Ice Free 330. Jedná se o zařízení určená hlavně do malých mělkých nádrží, je zde zabráněno míchání a chlazení vody čerpadlem. Tento způsob umožnuje rybám bezpečně přečkat zimu. Model Ice Free330 je vybaven automatickým spouštěním při bodu mrazu.

Veškeré produkty a přípravky pro zahradní jezírka lze zakoupit v prodejně v Tachlovicích, Karlštejnská 97 nebo na stránkách www.oase-filtrace.cz.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem