Odklízení sněhu frézou je snadné a zábavné. Dříve než se ovšem rozhodnete pro správného pomocníka pro váš dům a zahradu, musíte si odpovědět na několik základních otázek.

Systémy využívající baterii mohou být za vysokých mrazů neúčinné, proto je dobré zvolit elektrostart, který se připojuje do zásuvky 220 V. Vyplatí se i posilovač řízení (Power Steering), ve vyšších polohách s většími přívaly sněhu, je dobré mít frézu vybavenou strhávacími noži, které prořezávají cestu a začistí i okraje sněhového valu. Frézy značek MTD/Cub Cadet mají upravené vložky motorového válce, klikové hřídele z kované oceli, vačkové hřídele z litiny, upravené regulátory otáček, silnější elektronické zapalování a ovládací prvky uzpůsobené pohodlnému ovládání i v rukavicích (GARLAND).První otázka zní, zda budete sníh uklízet ze zpevněných či nezpevněných ploch; v úvahu musíte vzít také konzistenci sněhu, klimatické podmínky, celkovou plochu, její povrch a frekvenci svého počínání. Fréza je poměrně komplikovaný stroj pracující mnohdy v extrémních podmínkách, a proto se nedoporučuje rozhodování pouze podle ceny. Je nutné myslet na to, že při vysokých mrazech se plastové materiály, převodové řemeny, pohonné jednotky a další vybavení stroje chovají úplně jinak než za standardních podmínek. To vše klade velký důraz na prvotřídní jakost použitých komponentů. Určitě se vyplatí pořídit si výrobek renomované značky, jenž má bohaté zkušenosti s technologiemi do velmi náročných podmínek a prokáže se testem v drsných horách.

U značkových produktů navíc budete mít zaručenou dostupnost všech náhradních dílů i po mnoha letech provozu. Sněhová fréza prostě musí být velmi kvalitní, výkonná a ergonomická. Dostatečný výkon motoru umožní rychle odklidit i velké množství sněhu při kalamitě. Nezapomeňte, že se ve sněhu může často ukrývat překážka (například kus železa, kámen), proto je nezbytné mít frézu s robustní konstrukcí. 

Propracovaná ergonomie je zase zárukou pohodlné práce. Fréza by měla být lehce ovladatelná, ideální je vyzkoušet ovládání přímo u prodejce. Při práci v zimě budete mít nasazené rukavice, všechny ovládací prvky proto musí být dobře přístupné a měly by být umístěny přímo v dosahu řidiče. Pro případ vysokých mrazů je vhodný elektrický startér a vyhřívané rukojeti. Aby s frézou bylo možné pracovat i v zimním šeru nebo v noci, měla by mít reflektor.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jednostupňová fréza Husqvarna ST 121E. Šíře pracovního záběru frézy je 54 cm, motor s elektrickým startérem. Doporučená cena je 14 990 Kč včetně DPH (HUSQVARNA).Jakou frézu vybrat

Volíme mezi jednostupňovými nebo dvoustupňovými frézami. Pro odklízení čerstvého sněhu z pevných povrchů je vhodnější benzinová jednostupňová sněhová fréza, která dosahuje nejvyšší pracovní efektivity na čerstvém lehkém sněhu. Dobře se uplatní ve městech, je ideální na čištění chodníků kolem domu či na příjezdech do garáží. Protože je tento typ fréz technologicky jednodušší, také z hlediska nákladů vycházejí o poznání levněji. Dvoustupňovou sněhovou frézu lze doporučit pro úklid nezpevněného i zpevněného povrchu; poradí si s hutným, přemrzlým či zledovatělým sněhem a potřebujete-li odhazovat sníh na větší vzdálenosti.

8 RAD PRO DOBRÝ NÁKUP

1. Vší silou stiskněte rukama lopatky kovového šneku směrem k sobě. Nesmí se pohnout, natož pak překřížit. Jestliže ano, existuje možnost, že při kontaktu s kusy ledu dojde k poškození stroje.

2. Maximální silou zatlačte shora oběma rukama na kovový bunkr frézy. Nesmí se prohnout. Jen tak poznáte, že výrobce na materiálu nešetřil. V opačném případě by při odhazování sněhu mohl snadno prasknout při najetí do zledovatělého sněhu například s rampouchy.

Sněhová fréza Sno-Tek 22 od fi rmy Ariens se čtyřtaktním benzinovým motorem LCT Storm Force 208. Objem nádrže 2,7 l, záběr 56 cm, vzdálenost odhozeného sněhu 12,2 m, hmota odházeného sněhu 658 kg/min. Ovládání směru odhazovaného sněhu z místa obsluhy, startování šňůrou, nastavitelné skluznice. Doporučená cena 19 390 Kč (MOUNTFIELD).3. Zkuste zatlačit na vnitřní boční stranu bunkru. Nesmí se od šneku odchýlit a v místě uchycení musí být pevně a stabilně uložen. Jedině tak eliminujete riziko jeho vyosení při práci, což by vedlo k poškození převodovky.

4. Uchopte řadicí páku a zkuste změnit stupeň. Přeřazení by mělo být snadné a chod páky musí být v co nejkratších drahách, což zaručí jednoduchou změnu rychlosti přímo během jízdy. V opačném případě může jít o známku nedokonalé konstrukce převodového ústrojí. Jeho technické zpracování musí být precizní vzhledem k tomu, že je při provozu extrémně namáháno.

5. Řadicí páka musí být umístěna přímo na hlavním ovládacím panelu. Neměli byste se k ní shýbat.

6. Pro natočení odhozového komínu z jedné krajní pozice do druhé se nesmí klička otočit více než 3x. Vzhledem k častému využívání této funkce by zákazníka více otáček obtěžovalo. Naprosto ideální je ovládání joystickem.

7. Minimální průměr kol dvoustupňové frézy by měl být 33 cm. U vyšších modelů se setkáte s běžným průměrem 38 cm. Při menším průměru, než jsou výše zmíněné, je pohyb s frézou na nerovném povrchu příliš obtížný. Pro ještě lepší trakci je vhodné vybírat sněhové frézy s pneumatikami se vzorkem ve tvaru písmene „V“.

8. Sněhová fréza není stroj na jednu sezonu, proto by na něj měla být poskytována minimálně pětiletá záruka. Stejně tak je důležité, aby měl specialista široké servisní zázemí a dokázal garantovat rychlou i dlouhodobou dostupnost náhradních dílů.

Zdroj: Mountfield

Dvoustupňová sněhová fréza Husqvarna 268EPT je určena k odklízení velkého množství sněhu. Umožňuje každý pás ovládat individuálně, otočí se na místě, má vyhřívané rukojeti a hydrostatickou převodovku s plynulou regulací rychlosti. Doporučená cena je 77 990 Kč včetně DPH (HUSQVARNA).U dvojstupňové frézy nabírací šnek nejprve nahrne sníh do stroje a vzápětí jej vyhodí ven pomocí rychloběžného kola s lopatkami. Oproti jednostupňovým frézám tento systém umožňuje odhoz do velkých vzdáleností (standard je cca 5 až 10 metrů). Díky dvoustupňovému převodu jsou tyto frézy nejúčinnější na těžký a udusaný sníh. Rozdílné vlastnosti mají sněhové frézy vybavené pásy a koly. S pásy se lépe pracuje na nerovném a hrbolatém povrchu, snazší je také jízda do svahu, pásové frézy se snadněji vypořádávají s hlubokými závějemi a sněhovými jazyky.

Pokud ale těchto vlastností pásů nevyužijete, vyberte si frézu s koly – jsou obratnější na malém prostoru, kde se i lépe ovládají. Vždy si zvolte kola s kvalitním a hlubokým vzorkem – nebudou podkluzovat a zaručí dobrou stabilitu i trakci. Výkonnější frézy mají většinou možnost vyřadit pojezd jednoho kola, fréza pak lépe zatáčí a snadněji se ovládá. Sněhové frézy jednostupňové i dvoustupňové pracují většinou na benzinový pohon, jednostupňové mohou být i elektrické, méně často existuje varianta dvoustupňových fréz na akumulátor.

text: Vlastimil Růžička, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem