Majitelé zahrady v Babicích u Prahy toužili po hravé, minimalistické relaxační zahradě hotelového typu. Architekt ji navrhl převážně v odstínech zelené s pečlivě střiženými buxusy ve tvaru různě velkých kuliček.

Na první schůzce s majiteli si zahradní architekt Michal Nováček posteskl: „Zahrada je špatně založená a navíc zde přetrvávají problémy se spodní vodou. Pozemek se musí vybagrovat, provede se očištění půdního profilu a drenáž. Zahradu založíme znova, aby navazovala na současnou architekturu domu.“ Koneckonců, majitelé si nepřáli nic jiného. Jejich zadání znělo: „Zahrada musí být moderní, vhodná pro děti a nenáročná na údržbu.“

PŘÁNÍ MAJITELŮ

V relaxačních zahradách hotelového typu nesmí chybět kvalitní trávník. V tomto případě vytváří zelený podklad pro pečlivě střižené buxusy, které mají evokovat rozsypané kuličky na dětském hřišti. Motiv se opakuje i v jiných částech zahrady. – relaxační zahrada hotelového typu vhodná pro rodinu s dětmi a psem

– řešený prostor by měl být stylovým pokračováním domu

– výsadba musí být umírněná a nesmí zmenšovat prostor zahrady

– moderní zahrada převážně v odstínech zelené

– udržení přirozeného charakteru zahrady a návrh jednoduché údržby

– zajistit rozvojovou a udržovací péči zahrady

Příprava zelené plochy

V relaxačních zahradách hotelového typu nesmí chybět kvalitní trávník. V tomto případě vytváří zelený podklad pro pečlivě střižené buxusy, které mají evokovat rozsypané kuličky na dětském hřišti. Motiv se opakuje i v jiných částech zahrady.„Úprava pozemku nebyla vůbec snadná, byla však nezbytná. Na celé ploše se tvořily velké kaluže a nic tady nerostlo,“ vysvětluje Michal Nováček. Po pečlivě provedené drenáži se v současné době voda přirozeným způsobem shromažďuje na nejníže položeném místě, kde byla vytvořena speciální jímka s přepadem do kanalizace. Odvodnění prospělo i půdě, zlepšila se její kvalita, na zahradu se vrátily užitečné půdní bakterie a nezbytní drobní živočichové (zejména žížaly, členovci a hmyz). Dalším důležitým a neméně složitým úkonem bylo založení trávníku, který zabírá největší část relaxační zahrady v Babicích u Prahy (téměř 200 m2). Prováděla jej specializovaná firma a majitel se s nebývalým úsilím věnuje jeho běžné údržbě.

„Aby byl trávník v dobré kondici, potřebuje opravdovou péči. Častější sesekávání podporuje odnožování travin, zapojení porostu a jeho houstnutí,“ podotýká. Pokud mu čas dovolí, provádí nejen sečení, ale také další zahradnické práce. Složitější údržbu trávníku a odborný dohled nad původním konceptem autora zahrady přenechává profesionální zahradnické firmě. „Design je postaven na tom, že se zahrada vyvíjí, prochází určitými cykly a nejkrásnější je v době své zralosti.

V zahradě jsou volně rozmístěny herní prvky pro děti. Dřevěnou stěnu se sklem zdobí po stranách dvě svídy sporné (Cornus controversa 'Variegata'), které v době své zralosti ještě více zastíní sportovní část zahrady.O trávníku to platí dvojnásob,“ dodává Michal Nováček. Pozorným majitelem intenzivně sečený trávník se rovněž pravidelně hnojí a zavlažuje. Podle potřeby (zvláště na jaře a na podzim) zasahuje profesionální zahradnická firma. „Přestože je zahrada projektována jako relaxační a bezúdržbová, je důležité dohodnout se na rozvojové a udržovací péči. Drobnou údržbu ovšem chápe její majitel jako sportovní relaxaci a velmi rychle si osvojuje veškeré zahradnické znalosti,“ dodává s úsměvem autor konceptu.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Tvůrčí hra s prostorem

Vertikální břidlicová skalka rozrušuje linie gabionových košů. Autor ji nazval poctou svému profesorovi Ivarovi Otrubovi (klasik české zahradní architektury).Kouzlo minimalistických relaxačních „hotelových“ zahrad spočívá především v nápadité, netradiční koncepci. V Babicích u Prahy dokázal zahradní architekt mistrně navrhnout další originální obytný prostor pro rodinu s dětmi. Interiér moderního rodinného domu propojil se zahradou prostornou dřevěnou terasou, ozdobil ji rostlinami v nádobách a voňavými bylinkami v závěsných koších. Trávník v bezprostředním okolí domu citlivě rozdělil několika gabiony, které zakryl popínavými rostlinami; sportovní část s bazénem umístil do rohu zahrady pod mírnou terénní vlnu.

„Myslím si, že popnuté gabiony zahradu sjednocují a zjemňují. Jsou výškově odstupňované, působí ve dvou liniích v tupém úhlu. Dlouhá přímka či kolmice by byly rušivé, zmenšovaly by daný prostor a vynášely by energii ven ze zahrady,“ upřesňuje svoji vizi architekt. Celkově působí zahrada dojmem vzdušného, otevřeného a pečlivě uspořádaného místa pro rodinu s dětmi, kde se na zelené ploše kolem domu náhodně rozsypaly tmavě zelené kuličky (tvarované stálezelené buxusy), které symetricky doplňují předměty pro každodenní sport a relaxaci (židle, křesla, dřevěné stoly, trampolíny a další herní prvky).

Za mírným horizontem se rozprostírá světle modrá hladina plaveckého bazénu s výrazně hnědým okrajem a stylovými lehátky z ratanu stejné barvy. Prostor má být v budoucnu zdoben výraznou plastikou. Prozatím se na jejím místě shromažďují velké slunečníky, které chrání odpočívající plavce před palčivým sluncem.

POUŽITÉ ROSTLINY
Vysoké stromy se nacházejí pouze v zadní části zahrady, kde dominuje bříza bradavičnatá (Betula verrucosa) a javor klen (Acer pseudoplatanus), jež byly zachovány z původní zahrady. Nový koncept umisťuje hlavní stromy (muchovníky a dříny) do centrální části a k vytvoření většího soukromí – jako hlavní clonu podél plotů – využívá velké keře (bobkovišeň) a habrové ploty, doplněné smíšenou výsadbou trvalek, skalniček a okrasných trav (vysázené bambusy bohužel pomrzly). Ve stinné části najdeme například hortensie (Hydrangea quercifolia a Hydrangea macrophilla), bohyšku (Hosta), nenáročné denivky (Hemerocallis) či břečťan popínavý (Hedera helix Linné). Na slunci se vyhřívají nejrůznější konifery (zakrslé jehličnany), již zmíněné buxusové kuličky a muchovníky (Amelanchier lamarckii), které jsou nádherné po celý rok. „Zahrada je laděna podle přání majitele převážně do odstínů zelené, převažují tedy stálezelené rostliny a keře, barevných trvalek je tady podstatně méně,“ dodává Michal Nováček.

Zvýraznění kontrastů

Pečlivě střižené buxusové kuličky u rodinného domu zvýrazňuje stylová stojací lampa. Stejný motiv se objevuje i v dalších částech zahrady. Kromě okrasných trav krášlí kulaté zimostrázy také muchovníky (Amelanchier lamarckii).Osázení horní části zahrady nad gabiony působí více divoce a rozevlátě a vytváří zajímavý kontrast k formální „ukázněné“ trávníkové části. Najdeme tu divoké růže, tamaryšky či tavolníky. „Skladba rostlinného materiálu v horní části je koncipována tak, aby byla zajímavá po celý rok. Zvláště krásná je na podzim. Vybarví se do červenofialova a láká do zahrady veškeré ptactvo,“ vysvětluje Michal Nováček. Výsadbu podél plotu na okraji trávníku popisuje jako standardní proces, kde musela být půda před sázením stínomilných rostlin upravena.

Počet rostlin a keřů byl omezen nejen daným prostorem, ale také konečnou velikosti flóry. Najdeme tady i břidlicovou vertikální skalku, která se skládá z různých druhů skalniček, především z rožce, rozchodníků a saxifragů. Buxusové kuličky různých rozměrů v centrální trávníkové části zahrady suplují nepřítomnost kamenů a dávají zahradě specifický geometrický ráz. „Svým návrhem jsem chtěl vyvolat pocit rozsypaných kuliček na dětském hřišti. Snažil jsem se spojit klasický prvek barokních zahrad s moderními výrazovými prostředky hotelových relaxačních zahrad, které pamatují také na děti. Nabídl jsem kontrast klasického pojetí tvorby zahrad a moderny,“ dodává autor.

Z konceptu zahrady v Babicích u Prahy je patrné, že použití poměrně jednoduchých prostředků posloužilo k dosažení maximálního účinku, jež plně splnilo přání majitelů. Odstranění všeho nepodstatného umožňuje intenzivnější vnímání základních atributů současné minimalistické zahrady a v tomto případě vytváří také ideální místo pro sport a relaxaci celé rodiny.

text: Vlastimil Růžička, foto: autor

logo MessengerPoslat Messengerem