Pěstování citrusů má mnoho podob a přináší neméně radostí. Ačkoli místní podmínky se od tropických rájů dosti liší, lze dosáhnout dobrých výsledků. Můžete je umístit ve sklenících a zimních zahradách a pěstovat v pohledných nádobách, jež mohou být společně s atraktivními plody stylovým bytovým doplňkem.

Důležitá je ovšem každodenní péče a patřičný rozhled. Pomoci mohou zájmové spolky a zkušení pěstitelé, kterých není v Čechách vůbec málo. Pěstování citrusů patří mezi oblíbené činnosti.

Více článků z rubriky ZAHRADA najdete na www.dumabyt.cz.

Citrusy jsou stálozelené, bohatě rozvětvené keře, které dorůstají výšky až tří metrů. Pokud citrusy letníte, vynášejte je do venkovního prostředí po ukončení mrazů (konec dubna, počátek května). Pozor na škůdce, pokud rostlinu napadnou červci, snažte se je co nejčastěji mechanicky odstraňovat vatovým tamponem namočeným v lihu.Určení stanoviště a nádoby

Přestože existuje nepřeberné množství literatury a mnoho poradenských center téměř v každém větším městě, výběr stanoviště patří mezi základní individuální rozhodnutí, které za pěstitele nikdo neudělá. Lze pouze doporučit teplá a světlá místa a příliš často je neměnit. Každá změna je pro citlivé rostliny přímo bolestná. Podmínkám nového stanoviště se přizpůsobují velmi pozvolna.

Optimální teplotní rozmezí pro růst citrusů činí 22– 30 °C, přestávají růst při poklesu teploty pod 13 °C nebo po dlouhodobém vzestupu nad 38 °C (dle odrůdy). Pro pěstování v bytě lze doporučit přiměřeně velkou nádobu s dostatečným prostorem pro tvorbu kořenů, nesmíme zapomenout na drenážní otvory pro odtok přebytečné zálivkové vody. Nabídka na trhu je velmi široká, lze volit nejrůznější materiály (např. dřevo, pálená hlína, plast), barvy (tmavé nádoby se rychleji zahřívají), tvary (design podle interiéru) i počty drenáží (zlepšují přístup vzduchu ke kořenům).

Citrusy by neměly být umístěny v průvanu, na okenních parapetech. Kořeny jsou pak méně aktivní, nestačí zabezpečit přísun vody a živin a rostlinám začnou opadávat listy. Pokud máme rostliny v létě venku na zahradě a na podzim je přemisťujeme do bytu, může se stát, že bezprostředně po přenesení opadají. „Je to způsobeno setrvačností teploty kořenového balu, který má z venkovního prostředí nižší teplotu než nové prostředí bytu a na teplotu okolí se prohřívá pomalu a postupně. Proto se doporučuje při přenášení rostlin do teplejšího prostředí a vlastně vždy při náhlé změně teploty zalít rostliny mírně teplou, vlažnou vodou, která urychlí prohřátí kořenů,“ vysvětluje jeden z nejznámějších expertů na pěstování citrusů inženýr Josef Matějka.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Zalévat a hnojit

Přílišný růst omezuje kvetení a tím plodnost citrusů. Citrusy kvetou obvykle na koncích větviček, které řezem zkracujeme. Pokud rostliny nekvetou, některé větvičky se neřežou a vyvazují se vodorovně nebo v opačném sklonu. To podporuje kvetení.Zalévání a hnojení v zimním období ve značné míře závisí na teplotě zimování citrusů. Čím nižší teplota zimování, tím méně potřebuje rostlina zálivky. Zaléváme standardně tak, aby byl substrát vlhký, ale rostlina nestála ve vodě. Vše je přizpůsobeno aktuální potřebě, včetně hnojení, které se doporučuje omezit na polovinu. Se zlepšujícím se počasím (zhruba březen) začneme hnojit plnými dávkami. Očekáváme další růstovou periodu a velmi rychle dojde k vyčerpání živin. Inženýr Matějka doporučuje pravidelně v intervalu dvou tří týdnů přihnojovat a omezit jej v době vegetačního klidu.

Intenzita zalévání závisí podle jeho slov kromě jiného i na umístění rostliny, na okolním prostředí a na růstové periodě. V létě, kdy teploty dosahují 30 °C, zaléváme denně, zejména menší rostliny, a to v podvečer, kdy je chladněji. Nesmíme zapomínat, že zálivková voda musí být odstátá, nejlépe o něco teplejší než okolní vzduch. Rostlina neutrpí šok při náhlém ochlazení kořenového balu a má delší dobu pro využití zálivkové vody díky menšímu odparu (prakticky celou noc).

Dotazy na téma ZAHRADA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Citrusy rostou obvykle 2 až 3krát do roka podle podmínek (březen až duben – červen až červenec – září až říjen a ojediněle prosinec až leden). Čtvrtá růstová perioda se vyskytuje pouze výjimečně u bujně rostoucích jedinců při teplém zimování, zpravidla u citroníků. Naopak japonské mandarinky mají při chladném zimování obvykle jen dvě růstová období. V době vyzrávání a zastavení růstu výhonů rostou kořeny.V žádném případě se nedoporučuje zalévat rostliny při přímém světelném svitu. Nutnost zálivky také velmi ovlivňuje velikost nádoby a tím i kořenového balu. Čím větší nádoba, tím je rostlina méně náchylná na vysychání. Menší citrusy v malých nádobách potřebují větší a intenzivnější péči. Vzhledem k menší zásobě vody v kořenovém balu potřebují také častější kontroly a větší intenzitu zalévání. Z toho důvodu nedoporučuje inženýr Matějka pro pěstování citrusů nádoby menší než průměr 12 centimetrů. „Pokud používáte menší nádoby, lze je v letních měsících zapustit do větších nádob s obsahem provlhčeného písku či perlitu,“ podotýká jeden z nejzkušenějších tuzemských pěstitelů.

text: Vlastimil Růžička, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem