Vlastním bazénem na zahradě domu, chaty nebo chalupy se v České republice může pochlubit přibližně třetina majitelů pozemků. V počtu bazénů v Evropě dokonce Česko drží třetí místo za (výrazně) lidnatějšími zeměmi Španělskem a Francií! S provozem bazénu je ale spojená nutnost filtrace vody. A k tomu je potřeba bazénové čerpadlo, které zajišťuje oběh i přečerpávání vody. Pokud potřebujete čerpadlo nahradit nebo si ho pořizujete poprvé v životě, na co se při jeho výběru zaměřit?

Obliba bazénů v ČR je velmi vysoká. Různé nafukovací a nadzemní bazény jsou postupně nahrazovány zapuštěnými variantami, které sice vyžadují větší počáteční investice, ale nabídnou výrazně vyšší životnost a komfort. S vyřešeným zastřešením, s ohřevem vody solárními panely nebo tepelným čerpadlem nabídnou i delší provozní dobu od začátku dubna až do konce října. Žádný větší bazén se ale neobejde bez bazénového čerpadla.

Cirkulace a filtrace vody

Kvalitní bazénové čerpadlo zajišťuje dostatečnou cirkulaci vody v bazénu a její průtok filtrační nádobou s filtračním médiem. Bazénová čerpadla mají zabudovaný filtr pro zachycení listí, vlasů a podobných nečistot, které by jej v případě nasátí mohly poškodit. Mají motor izolovaný od čerpané vody a jsou zhotovena z kvalitních plastů odolných proti korozi a proti oděru pískem. Volbu bazénového čerpadla není radno podceňovat.

„Především je potřeba brát v úvahu, pro jak velký bazén čerpadlo pořizujeme, a od toho se odvíjející potřebný průtok čerpadla. Platí, že čerpadlo by mělo přefiltrovat objem vody v bazénu nejméně jednou za pět hodin. Myslete na to při plánování nového bazénu nebo při výměně dosluhujícího či špatně fungujícího bazénového čerpadla,“ uvádí Martin Křapa, obchodní ředitel společnosti Pumpa, jež se na prodej, servis a montáž čerpadel, čerpacích systémů, vodáren a jímek specializuje již od roku 1991.

Bazénové čerpadlo - schéma

Klíčová kritéria – výtlak, průtok a teplota

Kromě již zmiňovaného průtoku byste při výběru měli rovněž věnovat pozornost výtlaku čerpadla. Odpor potrubí a filtru za čerpadlem hraje při výběru zařízení důležitou roli. V případě běžné technologie umístěné v blízkosti bazénu a odpovídajícího pískového filtru je možné počítat s výtlačnou výškou do šesti metrů. U větších bazénů doporučujeme konzultovat výtlačnou výšku soustavy s dodavatelem kompletní technologie. Dalším z parametrů je maximální teplota čerpané kapaliny. Standardně jsou čerpadla konstruována pro teplotu vody do 35 °C, pro čerpadla určená do vířivek pak vybírejte ta se schopností čerpat vodu o teplotě až 60 °C.

„Našim zákazníkům nabízíme řadu čerpadel pro sladkou vodu, která jsou vhodná pro bazény všech velikostí. Máme ovšem i řešení pro slanou vodu nebo vířivky,“ říká Martin Křapa a pokračuje: „Skvělý poměr cena/výkon pro slanou i sladkou vodu nabízí například bazénové čerpadlo Leo XKP, které má průtok téměř 283 litrů za minutu, tedy bezmála 17 kubíků za hodinu, a je tak vhodné pro menší a středně velké bazény.“

Bazénové čerrpadlo LEO XKP

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem