Zahradní sezona se rozbíhá a my bychom neměli její start zaspat. Probouzet ze zimního spánku se budeme s odbornicí na ekozahrady Janou Novákovou.

Pokud pěstujete plodiny tradičně na záhonech, jistě jste většinu ploch pečlivě zryli už na podzim. Zbytek je třeba dokončit co nejdříve. Také vysoké záhony je lépe mít už nachystané. Pro vytvoření jejich okrajů lze v přírodní zahradě využít vrbové nebo lískové pruty z průklestu. Záhony by se měly přes zimu usadit a na jaře jen hráběmi urovnáváme povrch. „V časové tísni je ale možné některé plodiny, hlavně dýně, pěstovat na hromadě navezeného kompostu, ale i hnoje, ideálně zamulčovaného slámou. Dýně mohou využít i tuto formu živin,“ prozrazuje Jana Nováková.

Odborná poradkyně Doc. Ing. Jana Nováková, CSc.

Zabývá se návrhy a realizací permakulturních zahrad, externě působí na vysokých školách a podniká odborně zaměřené zahraniční cesty.
Kontakt

Na Vrcholu 4, Praha 3,
tel.: 724 855 267, www.janinyzahrady.cz, navrcholu@gmail.com

Postupně můžete začít sklízet první zeleninu a bylinky.Výsadba podle počasí i tradic

Ještě začátkem jara je možné sázet prostokořenné dřeviny, ty v kontejnerech i později. Do ohřáté půdy sázíme růže a révu, obvykle začátkem jara či na konci března. Vysazené rostliny je třeba řádně zaopatřit, zalít, případně vyvázat, pozdější práci nám ušetří zamulčování. Mulč ale můžeme doplnit i dodatečně. Zelenina se vysévá nebo sází podle odolnosti druhů už od března, pokud stav půdy dovolí; teplomilná až v druhé polovině května, totéž platí pro květiny a bylinky. Sadbu si můžeme předpěstovat doma nebo ji koupit na trhu či na výstavě.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Brambory, zelenina a houby

Pokud budete sami pěstovat brambory, můžete si je nechat předklíčit, ale nutné to není. Je sice dobré se držet aktuálního počasí, ale za zmínku stojí i stará česká pranostika: „Brambory sázej na svatého Marka (25. dubna), bude jich vždycky plná jamka…“ Jana Nováková kromě jiného připomíná, že brambory se dají pěstovat i nejrůznějšími alternativními způsoby. Třeba na povrchu půdy zakryté vrstvou slámy nebo v pytlích a nádobách, do kterých průběžně doplňujete substrát. Zeleninu doporučuje rychlit ve skleníku nebo v pařeništi, nemáte-li ho, lze fólií zakrýt i vysoký záhon s rovnými pevnými boky. Jako první vysévejte druhy odolné chladu, zejména ty, které mají delší vegetační dobu (mrkev, petržel).

Poté i rostliny tzv. krátkého dne, které by později snadno vykvetly (některé odrůdy ředkviček, salátu, špenátu). V zimě pokácené kmeny je možné využít k pěstování hub (několik druhů hlívy, šiitake, reishi, ucho Jidášovo a další méně známé druhy – opěnka měnlivá, šupinovka Nameko, penízovka sametonohá). Kolíčková sadba mnohých druhů se dá snadno pořídit a manipulace s ní je podle zkušeností Jany Novákové jednoduchá. „Navrtáte otvory nepatrně širší než kolíčky, ty do nich vtlačíte a zakápnete voskem. Polena pak umístíte do stínu, třeba pod lísku nebo do živého plotu,“ vysvětluje.

Co dělat na jaře

- Pokud je to nutné, můžete na začátku jara řezem upravit stromy a keře.

- Je nejvyšší čas prořezat maliny a nechat jen silné mladé výhony odrůd, které plodí na loňských výhonech, vyvázat ostružiny k opoře.

- Když půda rozmrzne, sází se prostokořenné stromy a keře, ale také réva a růže.

- Připravte si plochy, na které budete sít a sázet zeleninu a květiny.

- Sázejte podle aktuálního průběhu počasí a nároků rostlin, některou sadbu si můžete buď předpěstovat sami, nebo koupit na tržišti.

- Můžete si nechat naklíčit brambory, budete-li je sázet.

- Je možné sázet houby, zejména máte-li k dispozici tzv. kolíčkovou sadbu.

- Máte-li pařeniště, využijte jej k rychlení některých druhů zeleniny.

- Teprve nyní, po skončení zimy, odstraňujte zbytky loňských rostlin a čistěte záhony s jahodami.

První sklizeň

Je nejvyšší čas vyvěsit ptačí budky, jako třeba tuto určenou pro šoupálky, a umístit úkryty pro hmyz, ježky apod. Ptáci stále ještě ocení přikrmení.Brzy budete sklízet první zeleninu a bylinky. Nejdříve ty, které přezimovaly, zejména pór, růžičkovou kapustu, špenát, salát, dále vytrvalé druhy, jako je rebarbora, chřest, později i ředkvičky, salát, jarní špenát, a z bylinek třeba oblíbený česnek medvědí, zimní cibuli a nezbytnou pažitku. Trhat lze i listy vytrvalých druhů, například šalvěj. Jana Nováková využívá i planě rostoucí druhy, jako jsou pampelišky, violky, kopřivy, sedmikrásky či popence. Od května již začíná zrát první ovoce – zimolez kamčatský, muchovníky, později třešně „májovky“ a jahody. Kromě toho se těšíme z prvních kvetoucích květin, kterých stále přibývá.

Údržba květinových záhonů

Je čas odstranit suché zbytky loňských rostlin (květin, bylinek), vyčistit a případně kompostem pohnojit porost jahod. Nechcete-li často plít, je dobré záhony pokrýt mulčem. Pro ekozahrady je vhodná sláma, štěpka a minerální mulč.

text: Vlastimil Růžička, foto: Jana Nováková

logo MessengerPoslat Messengerem