Růže mají mezi ostatními květinami výsadní postavení: jsou královny květin. A ačkoliv se to zdá nadnesené, při bližším kontaktu s nimi to každý potvrdí. Není na světě jiná rostlina, která by v sobě snoubila tolik fantastických vlastností: kvete po celou sezonu nepřeberným množstvím barev a tvarů květů. Existují miniaturní růžičky i velké keře, jsou tu popínavé i převislé formy. A za to všechno po vás často ani mnoho nežádají.

Novinka mezi vonícími velkokvětými růžemi je ´Kordes' Jubilee´. Byla vyšlechtěna k výročí 125 let od založení věhlasné růžařské fi rmy Kordes.Růže se šlechtí již několik století a za tu dobu se podařilo vypěstovat řadu vynikajících kultivarů. Od 80. let minulého století se velký důraz kladl především na zdraví a snadnost pěstování. Proto dnes máme na trhu růže opravdu odolné, ale zároveň i krásné a zdravé.

Přestože se šlechtitelé snaží sebevíce, musí se při určování budoucích vlastností růže rozhodnout, jaké priority jsou pro ně nejdůležitější. Zatím to byly tyto: barva, tvar a množství květů, vitalita, odolnost a zdraví rostliny. Jak si asi všímáte, nějak tu chybí vůně. Je to tím, že vůně je sice krásná věc, ale ostatní vlastnosti jsou prostě důležitější.

Vůně a parfémy

Parfémy jsou obecně popisovány v hudebních metaforách a mají vždy tři sady tónů, které tvoří harmonický celek. Voňavé tóny se rozvíjejí v průběhu času, od úvodního prvotního vjemu vůně na vrcholu vede parfém do hlubších středních tónů a nakonec k základu, který se postupně objeví v konečné fázi.

´Duftzauber´ patří již k legendárním růžím. I přes svůj „věk“ (uvedena v roce 1984) má na celém světě své skalní příznivce. Krásná a zdravá rostlina silně voní a bude se vyjímat jak na záhonu, tak i ve váze.Svrchní tóny (hlava): Vůně, které jsou vnímány bezprostředně po kontaktu s parfémem. Svrchní tóny se skládají z malých, lehkých molekul, které se vypařují rychleji. Tvoří osobitý počáteční dojem z parfému.

Střední tóny (srdce): Vůně parfému, která se rozvine těsně poté, kdy se vrchní tóny rozptýlí. Prostřední tóny vůně tvoří „srdce“ neboli hlavní části parfému a jejich vjem působí tak, aby maskoval často méně zajímavý počáteční dojem z báze parfému.

Hluboké tóny (základ): Vůně parfému, který se objeví po ukončení vjemu středních tónů. Základní a střední tóny jsou společně hlavním tématem parfému. Základ přináší hloubku a pevnost parfému. Látky této třídy vůní jsou typicky bohaté a „hluboké“ a jsou obvykle vnímány až 30 minut po aplikaci.

´Postilion´ je keřová růže dosahující až 140 cm. Bohatě kvete v barvě zlato-žluté a příjemně voní.K růži patří vůně

Ale máme pro vás velkou novinu: ke všem těmto vlastnostem se teď podařilo přidat i vůně! Máme tedy konečně i zahradní růže, které silně voní. Proto si dnes představíme zástupce moderních růží, které vedle výborných vlastností pěstitelských mají i zajímavé a silné vůně.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

´Beverly´ je moderní čajohybrid klasické formy, voní po citrusu.Tyto kultivary se tedy díky tomuto „bonusu“ dostávají ještě o jeden stupínek výše do jakési elity mezi růžemi. Proto je k nim i jinak přistupováno – vedle běžných vlastností se začínají hodnotit a analyzovat i jejich vůně. Aby se to zbytečně nekomplikovalo, převzal se v principu stejný způsob, jakým se hodnotí i jiné parfémy. Profesionální analytička vůní je k tomu samozřejmě tou nejpovolanější osobou.

text: Vlastimila Prouzová, foto: a kresby: Jiří Prouza

logo MessengerPoslat Messengerem