Leden a únor jsou měsíce plánování, pozorné péče o pokojové a přenosné rostliny i první výsevy. Chybějící vitaminy do salátů si můžete  nechat vyklíčit  v misce na okně na papírové vatě.

Život a krásu každého stromu prodlouží pozorná péče. Po odřezání suchých a nevhodných větví ve větevním kroužku ošetřete rány štěpařským voskem. Prořezání velkých větví raději svěřte odborné firmě. Duté kmeny zpevněte železným pásem se šrouby. Dvojité kmeny stáhněte ocelovým lanem přes objímky na kmenech. Dlouhé těžké větve podepřete silnými kůly.

Před mrazy a prudkým kolísáním teplot chraňte kmeny ovocných dřevin např. nátěrem vápenným mlékem. Nátěr Arboflexem podle návodu se provádí na podzim, při teplotách +10 °C, vydrží 6 let. Zředěnou zelenou skalicí se chrání kmen proti mechu. Před nátěrem kmen pozorně očistěte jemným drátěným kartáčem. Při čištění nesmíte porušit kůru. Lepové pásy na kmenu zachytí přezimující škůdce.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Plán prací v lednu

◗ Dutiny stromů vyčistěte a natřete ochranným nátěrem Fundasolem nebo Luxolem proti dřevokazným houbám. Dutiny osídlené ptactvem nenatírejte, pouze vyčistěte, provrtejte otvor k odtoku vody a nad dutinu připevněte stříšku.

◗ Vysévejte letničky s delší dobou vývoje mladé rostliny, např. nestařec ( Ageratum ), hledík (Antirrhinum), otočník (Heliotropium), petúnie (Petunia), pantoflíček (Calceolaria).

◗ Rychlete zeleninu – na papírovou vatu postupně vysévejte semena řeřichy, v klíčidle nechte naklíčit hrách nebo čočku.

◗ Pokračujte v průklestu ovocných stromů.

◗ Zkontrolujte uskladněné ovoce.

Plán prací v únoru

◗ Rozvozte kompost k bobulovinám.

◗ Výsevy lilku a mochyně peruánské.

◗ Výsadba hlíznatých begónií do truhlíků.

◗ Koncem února, jakmile roztaje sníh, zkontrolujte alpinum. Usaďte uvolněné kameny, rostliny vytažené mrazem šetrně vmáčkněte zpět, dosypejte zeminu či jemnou drť.

Ohnivá kolopejka potěší i po návratu z hor.Ohnivá kolopejka potěší i po návratu z hor

Kolopejka Blossfeldova (Kalanchoe blossfeldiana) pocházející z Madagaskaru vyžaduje přes zimu minimální zálivku, konkrétně jedenkrát za 10 –14 dní. V zimě nejlépe pro spívá při teplotě 10–15 °C. Je to tedy ideální rostlina k dekoraci bytu pro rodinu, která značnou část zimy tráví mimo domov, například na horách, a byt nechává po tento čas jen mírně temperovaný. Dobře snáší suchý vzduch. Zvadlé listy signalizují přelití!

Mandle z vlastního stromuMandle z vlastního stromu

Na jaře zkuste ve vinohradnických oblastech do zahrady na teplé, sušší stráni s půdou bohatou na vápník vysadit některou odrůdu mandloně obecné, například odrůdu ’Sladkoplodá krajová‘. Na začátku jara budete překvapeni krásou květů, na podzim sklizní vlastních sladkých mandlí. Nejvhodnějším tvarem je čtvrtkmen nebo zákrsek. V lednu se můžete poohlédnout po nejvhodnějším místečku.

Kadeřávek je nejchutnější v zimě.Kadeřávek je nejchutnější v zimě

Listy kapusty kadeřavé neboli kadeřávku (Brassica oleracea subsp. acephala) mají po prvních mrazících jemnou oříškovou chuť. Vysévá se koncem jara přímo na záhon s humózní, dobře prokypřenou půdou. Rovněž můžete kadeřávek vysazovat z nakoupené či vlastnoručně vypěstované sadby. Termín poslední výsadby je červenec. Je prošlechtěn do odrůd s různou výškou (nízké, vysoké) a s různou kadeřavostí listu.

text: Marie Musilová, foto: autorka a archiv

logo MessengerPoslat Messengerem