Mišpule (Mespilus germanica) nepochází z Německa, jak mylně název napovídá, ale z Orientu, odkud se před tisíciletími rozšířila do střední Evropy, tehdejší Germánie. Je jedním z nejkrásnějších malých stromů, vejde se na každou zahrádku a stane se zajímavou podzimní atrakcí. Navíc plodí chutné ovoce.

Mladé nezralé plody působí poněkud okrasně. Málokdo ví, že se z nich vyklube cosi dobrého k snědku.Dá se již celkem běžně dobře sehnat v zahradnictvích, ale málokdo ji zná a pěstuje. Mnozí si mohou myslet, že její plody nejsou k jídlu. Vypadají jako malá jablíčka, ale jsou to robustní, světlehnědé chlupaté malvice. Jsou jedlé až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních větších mrazů a déle, pak změknou („zhniličkovatí“) a dají se jíst syrové přímo ze stromu. Můžete je také sklidit už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Pak ale nejsou nikdy tak dobré a aromatické, jako když dozrají a změknou na stromě.

Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda, a několik velkých semen. Nejlépe je odtrhnout stopku a obsah mišpule si vytlačit přímo do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Začátečníci přistupují k požívání mišpulí nejdříve s nedůvěrou, ale jak si na ně jednou zvyknete, mohou se začít zdát návykové. Obzvlášť když v zimě stojíte na již holé zahradě a konzumujete je přímo ze stromu.

Dobroty všeho druhu

Mišpule se zpracovávají na kompoty, ale hlavně na rosoly, povidla, marmelády a různé pasty (díky značnému obsahu pektinů snadno rosolovatí). Užívá se jich i k výrobě různých likérů, dají se údajně i sušit podobně jako hrušky, někdy se konzervují společně s jinými plody – do směsí jsou dobré např. borůvky, jeřabiny, dřínky, šípky, jablka a hrušky. Ze zralých plodů se vyrábějí rosoly s přidáním jablečné šťávy v poměru 1 : 1 a také sirup, který obsahuje třísloviny a podává se malým dětem při průjmech. Používají se i ke kořenění nápojů. Než změknou, mají natrpklou navinulou chuť a v tomto stavu se přidávají k ovocným moštům a do vína. Značným obsahem tříslovin zvyšují trvanlivost těchto nápojů. Přemrznuté změklé plody obsahují 75 % vody, 7,5 % vlákniny, okolo 10 % cukrů, dusíkaté látky, stopové prvky a vitaminy (železo, vitamin C), organické kyseliny, z nich pak nejvíce kyselinu jablečnou.

Přemrzlý plod vhodný ke konzumaci poznáte podle měkkosti a „svěšeného“ vzhledu.Nenáročné pěstování

Existují odrůdy s malými (průměr 2 cm) a velkými plody (okolo 5 cm). Často se prodává velkoplodá odrůda „Holandská“. Některé maloplodé mišpule vynikají oproti velkoplodým intenzivnější chutí. Plody velmi chutnají zvěři. Vzrůst mišpule záleží na podnoži, rozmnožuje se totiž obvykle roubováním na hrušeň nebo na hloh (méně často na jeřáb nebo kdouli). V obou případech však zůstává jako menší strom, velikosti broskvoně, maximálně meruňky (podle klimatu). Je samosprašná, nepotřebuje opylovače. Mišpule nemají žádné zvláštní nároky na péči ani hnojení.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Velkou výhodou mišpule je nenáročnost a schopnost růst na slunci i v polostínu. Pro kvalitní plody si však sežeňte osvědčenou velkoplodou odrůdu.Poměrně dobře snášejí mráz, jsou málo náročné na půdu, dobře rostou i v půdách těžších a chladnějších. Nejlépe jim však svědčí půdy živné, vápenité, hlinité, na teplém místě a na plném slunci. Snášejí však dobře i polostín. Téměř vůbec netrpí škůdci, není nutné ani dobré je řezat. Mišpule se občas dají koupit v zahradnictvích, která vedou i méně běžné druhy rostlin, nebo u specialistů na netradiční druhy ovoce a staré odrůdy. Stromek s holými kořeny (prostokořenný) zakoupíte a můžete vysazovat od podzimu, po opadu listí, až do jara, než naraší pupeny, to jest v období zvaném vegetační klid. Kořeny nesmí oschnout, přenášíme je zabalené v pytli nebo mokrém hadru či papíru.

Tip na roubování

Mišpule přirozeně vytváří spíše velký keř než strom.Každému mohu doporučit zakoupený roubovaný stromek vysadit hlouběji tak, aby místo roubování bylo nejméně 10 až 20 cm pod zemí. Podnož pak nebude obrážet svými vlastními výhony a mišpulka si může pustit vlastní kořeny, tzv. zpravokořenit. Ve větší zahradě takto můžete naroubovat každý zakoupený ovocný stromek, pokud nepotřebujete, aby zůstal trpaslíkem. „Zpravokořenělá“ jabloň bude pak růst do své originální velikosti a místo patnácti let na škrtící zakrslé podnoži se na vlastních kořenech dožije třeba stovky.

Květy jsou nejen hezké, ale i samosprašné, takže bude plodit i jediný strom.Poškozené a uhnívající konce kořenů před výsadbou zařízneme až na zdravé místo. Doporučuje se prostokořenné rostliny den před výsadbou namočit do sudu s vodou, aby se napily. Mišpule si zaslouží mnohem větší rozšíření, snadno se pěstuje, je velmi zvláštní a ozdobná a má chutné plody. V době, kdy je můžete začít obírat ze stromu, toho na zahradě ke sklizni už moc nebývá. Díky mišpulím mi není líto, že končí podzim a přichází studené mrazivé období.

text: Jaroslav Svoboda, foto: autor

logo MessengerPoslat Messengerem