Společnost CANABA, největší dodavatel masivních montovaných domů na klíč, postavila za 23 let své činnosti již 5 000 rodinných domů. Tisíce rodin si tak mohly splnit sen o vlastním bydlení. Většina z klientů má za sebou i období zkrášlování okolí, při kterém vynaložili nelehké úsilí, aby se nový dům stal útulným domovem. CANABA na své klienty nezapomíná ani po letech a každoročně pořádá velkou soutěž o Nejhezčí zahradu.

I devátý ročník soutěže o Nejhezčí zahradu již zná svého vítěze.I devátý ročník soutěže o Nejhezčí zahradu již zná svého vítěze. Odborná komise složená z architektů a zástupců vedení společnosti vybrala z několika stovek soutěžních příspěvků zahradu manželů Pavla a Marie Sedlákových z Brna, kteří získali hlavní cenu – poukaz pro dvě osoby na jarní pětidenní poznávací zájezd do Holandska spojený s návštěvou světoznámého Květinového korza. U příležitosti slavnostního předávání cen, které proběhlo na sklonku roku, jsme požádali vítěze o krátký rozhovor.

Dovolte mi položit vám několik otázek. Proč jste si zvolili právě rodinný dům CANABA?

I devátý ročník soutěže o Nejhezčí zahradu již zná svého vítěze.„Rozhodování bylo poměrně jednoduché. Díky oboru, ve kterém podnikám, tedy geodézii, mám informací o stavebních firmách a jejich přístupu k zákazníkovi více než dost. A my chtěli jistotu, že náš dům bude hotov rychle, včas a za dohodnutou cenu. A protože jsme zároveň chtěli dům, který bude moci sloužit i našim dcerám i jejich potomkům, zvolili jsme masivní materiál, tedy beton a osvědčenou technologii. Své samozřejmě udělal i fakt, že jsme si mohli kvalitu provedení prohlédnout na vlastní oči, a to díky vzorovému domu, který byl navíc nedaleko v Brně,“ vysvětluje Ing. Pavel Sedlák.

A jak probíhala stavba?

I devátý ročník soutěže o Nejhezčí zahradu již zná svého vítěze.„V první řadě jsme museli upravit projekt. Tento typ domu byl nabízen jen s dvougaráží, ale my jsme chtěli garáže tři a navíc ještě podsklepení. Ale projektanti si i s atypickým řešením poradili. I díky pomoci a přístupu Ing. Beneše, zástupce pro Brno, proběhla příprava projektu i stavby bez problémů. A samotná stavba? Ta je jako ve veškerém podnikání o lidech a o jejich vedení. Se stavbyvedoucím Ing. Kuklou jsme našli záhy společnou řeč. Nejenže to byl profesionál, ale snažil se nám i lidsky vyjít ve všem vstříc. Díky zkušeným řemeslníkům nebylo v zásadě ani co kontrolovat, byť jsme nevynechali jedinou volnou chvíli, abychom stavbu nenavštívili. Stavba začala na podzim 2002 a v červenci 2003 jsme si dům převzali dokončený a bez závad,“ shrnuje majitel.

Jestli dobře počítám, bydlíte v domě již přes 10 let.

I devátý ročník soutěže o Nejhezčí zahradu již zná svého vítěze.„Jsme spokojeni, žádné zásadní problémy se nevyskytly. Provozní drobnosti vlastní každé stavbě se odstranily. Na domě bychom nic asi ani po té době neměnili. Nedáme dopustit na fasádu. Kamínkový povrch nestárne, vypadá stále jako nový, ale hlavně nevyžaduje žádné opravy a nemusíme se o ni nijak starat. A kvitujeme volbu materiálu. Betonová konstrukce je tepelně skvěle odizolovaná,“ popisuje pan Sedlák. „V domě je v létě příjemný chládek a v zimě útulné teploučko, přitom náklady na topení nejsou nijak horentní. A protože jsme zvolili klasickou architekturu, dům nestárne. I po těch letech se nám líbí. A jak léty roste zahrada a přibyla terasa s krbem a bazén, je tu stále útulněji. Jsme tady zkrátka doma a rádi,“ dodává paní Sedláková.

Vaše zahrada působí nesmírně harmonicky, proto se nabízí otázka, kdo stojí za jejím návrhem?

„Kdepak, na rozdíl od stavby domu, na zahradu jsme si troufli sami, je to domácí dílo. Manželka dodala invenci a já hrubou sílu,“ dodává s úsměvem majitel domu. „Také nevypadala hned tak, jak vidíte. Dům je ve svahu, takže vše začalo velkým přesunem zeminy, abychom terén co nejvíce srovnali. Tatrovky s materiálem se otočily snad 150x. Spolu s plotem, terasou, bazénem a pergolou to byla nemalá investice, ale dnes jsme za všechny úpravy rádi. Máme tu úžasný soukromý prostor. Nejvíce času vlastně trávíme venku, s přáteli u grilu a vínka nebo na terase či u bazénu. Je to skvělý relax po práci,“ doplňuje Ing. Sedlák.

O to větší radost musíte mít, když vaše zahrada zvítězila v takové konkurenci.

I devátý ročník soutěže o Nejhezčí zahradu již zná svého vítěze.„Přála jsem si velkou barevnou zahradu s mnoha keři a vzrostlými stromy, se skalkami a spoustou květin. Věděla jsem, co bych všechno ráda na zahradě měla, ale neuměla jsem dát věcem finální podobu hned napoprvé. Současná podoba je již několikátou variantou. Zahrada se vlastně stále trochu mění, tak jak mě napadne nebo jak si vegetace žádá. Je barevná od jara do zimy. Je taková, jakou jsem si přála. O soutěži jsme věděli léta, ale odvahu přihlásit se si dodali až letos.

Trochu nás popostrčily i naše již dospělé dcery. Nebyli jsme si jistí, zda se můžeme měřit se zahradami, které třeba navrhovali architekti. O to větší překvapení bylo, že právě ta naše zahrada je nejhezčí. Nesmírně nás to těší a je to pro nás sladká odměna za ta léta a množství práce, která na zahradě navíc nikdy nekončí,“ doplňuje paní Sedláková.

text a foto: CANABA, a. s.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem