V zimním a jarním období patří k nejnápadnějším květinám orchideje rodu Cymbidium. Jejich obrovská barevná květenství v pastelových barvách přímo vyzývají k vazbě luxusních aranžmá, jež mohou být zakomponovány i ve vánoční výzdobě.

Šlechtěná květenství cymbidií bývají až metr vysoká.Rod Cymbidium objevil roku 1799 švédský botanik Olof Peter Swartz. První popsaný, velmi odolný druh s červenobíle pruhovanými květy se nazýval Cymbidium aloifolium. Od té doby vědci popsali celkem 64 druhů – vyskytují se v subtropech i tropech jihovýchodní Asie; od Číny až po sever Austrálie. Jsou to z větší části epifytní orchideje, často ale rostou i na skalách, mnohé obývají i chladnější prostředí v horách. Druh Cymbidium macrorhizon, rostoucí v západním Himálaji, je bezlistý, vykvétá z podzemního oddenku a parazituje na houbách.

Jaké si vybrat druhy

Cymbidia lze rozdělit do tří odlišných skupin. První jsou velkokvěté druhy původem z Himálaje a vyšších nadmořských výšek v horách Číny. K vytvoření květů vyžadují sezonu nízkých teplot. Druhá skupina roste v celoročně chladnějším klimatu a k vytvoření květů nepotřebuje výraznější odchylky. Třetí skupinou jsou druhy rostoucí v celoročně horkém tropickém klimatu bez chladnější periody. Mezi pěstovanými orchidejemi jsou takzvané „tradiční“ druhy. Cymbidium lowianum ze severní Indočíny a Číny je chladnomilná orchidej s úzkými listy, dlouhými až 75 cm, má velké žlutozelené květy s rudohnědě zdobeným pyskem. Drobný, epifytně rostoucí C. devonianum má zajímavé olistění, pozornost upoutá i převislý mnohokvětý hrozen a pozoruhodné zbarvení.

Zkuste vánoční aranžmá

Velká květenství cymbidií se skvěle hodí na efektní vánoční vazby. Vyniknou v jednoduchém aranžmá, v kombinaci s jednoduchými zelenými listy, s pruty a větvičkami nastříkanými bílým nebo stříbřitým sprejem nebo umělým sněhem, se zkroucenými větvemi nebo většími kusy kůry a decentními vánočními ozdobami v barevném tónu. Moc hezky vypadá i kombinace se stříbřitými růžicemi tilandsií anebo s provazci Tillandsia usneoides, která se běžně prodává jako aranžérský materiál. Příliš mnoho barev nebo výrazný odstín odvede pozornost od ušlechtilých voskovitých květů, kytice orchidejí s dalšími druhy kvetoucích rostlin také většinou nepůsobí dobře.

Odrůdy v sytých barvách jsou velmi žádané, v prodeji se běžně nabízejí květenství v žlutých, zelených, červených i růžových odstínech.Květy jsou olivově zelené s purpurovým nádechem, někdy i kaštanově hnědé, pysk nese dvě velké purpurové skvrny. Cymbidium insigne se skoro metr dlouhými listy má květenství ještě o třetinu vyšší, až 9 cm široké, světle růžové květy kontrastují s krvavě rudým nebo purpurově tečkovaným pyskem. Epifytní vietnamský druh Cymbidium sanderae se liší nižším vzrůstem, kratším květenstvím i tím, že jemně bíle vroubený pysk je zdobený masivní tmavorudou a žlutou kresbou. K nejodolnějším druhům patří již zmíněné Cymbidium aloifolium. Za dobrou péči se odmění spoustou krátkých převislých květenství, která dobře vykvétají i v bytě. Většinou se však pěstují hybridy, a to jak robustní a velkokvěté, tak drobnější, zato mnohokvěté formy.

Řezané ve váze

Co dělat s řezanými květy, aby nám ve váze vydržely co nejdéle? Cymbidia patří k nejtrvanlivějším řezaným květům. Prodejci na tuto vlastnost občas hřeší a prodávají květy, které leží třeba i přes měsíc v chladicím boxu. Při koupi je nutné květy velmi dobře prohlédnout a zjistit, zda se na spodních květech neobjevují hnědé tečky – znamená to, že životnost květu se chýlí ke konci. Kytice vás také nebude dlouho těšit, pokud jsou již všechny květy v květenství naplno otevřené. Jsou-li horní květy ve velkých poupatech, pak určitě ještě nějakou dobu pokvetou. Nekupujte jednotlivé květy v krabičkách – když odkvétá prodejcům velké květenství, často olámou zbylé květy, které ještě vypadají dobře, a prodají je aspoň jednotlivě. Květenství cymbidia ošetřete stejně jako další řezané květiny – seřízněte šikmo stonek, do vody nasypte výživu pro řezané květy a kytici ponechte v chladnu aspoň přes noc.

Jeden z nejnovějších kultivarů, který sbírá ceny na světových výstavách, má květy dvoubarevné. Je vyšlechtěn v Japonsku a jmenuje se ´Shinnou´.Jak se starat o cymbidium

Tyto druhy potřebují celoročně co nejvíce světla, ale ne letní přímý sluneční žár. K vykvetení je nutný větší rozdíl teplot, od června do konce září rostlinám prospěje umístění na zahradě, terase nebo balkonu. Velkokvěté kultivary snášejí horké léto dobře, k podzimu však zálivku tlumíme a teploty snižujeme. Osvědčilo se rostliny venku vystavit podzimnímu chladu, tedy nočnímu poklesu teploty k 5 až 7 °C.

Až když začnou hrozit první mrazíky, přeneseme je do interiéru a postupně zvýšíme zálivku. Po zbytek roku vyhovují pokojové teploty. Drobnokvěté odrůdy bývají často o něco teplomilnější a k vytvoření květenství jim stačí pokles na 10 až 14 °C. V létě zaléváme 3 až 4× týdně, od října do března 1× týdně. Po odkvětu do začátku růstu nových výhonů zálivku mírně omezíme. Od dubna do září se doporučuje 1× týdně při zalévání přidat hnojivo.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jeden ze starších kultivarů svým otevřeným tvarem napovídá, že jedním z předků byl původní druh Cymbidium tracyanum.Cymbidium přesazujeme jednou za 3 roky po odkvětu, nebo pokud substrát zahnívá a rozkládá se. Vhodným substrátem je směs kousků borové kůry, polystyrenových chipsů, stříhaného molitanu, kousků suchého rašeliníku a rašeliny. Odkvetlé a zaschlé květní stvoly odstřihneme, staré odumřelé pahlízy i kořeny odstraníme. Rostlině prospěje očištění od všeho starého substrátu, bez poškození kořenů. Větší trsy lze při přesazování rozdělit.

text a foto: Romana Rybková

logo MessengerPoslat Messengerem