Zásadní v péči o trávník jsou tři základní věci – pravidelné sekání na správnou výšku, pravidelné hnojení a dostatečná závlaha. Požádali jsme odborníky o radu, jak na to.

Minirotavátory umožní pohodlné kypření záhonků a menších políček, což ocení především zahrádkáři, drobní pěstitelé, chataři a chalupáři (MOUNTFIELD).S nadcházejícím jarem, kdy sluneční paprsky lákají k pobytu na zahradě, není pohled na trávník dvakrát přívětivý. Nenechte se ovšem mýlit, trávník se už brzy probudí k životu a zazelená se. Velmi důležitá je výživa, dostatečný přísun vody a odstranění staré, odumřelé trávy, tzv. stařiny. O zálivku je v jarním období většinou postaráno přirozeně, zbylé úkony budou nejspíš na vás. K odstranění stařiny použijeme vertikální řez neboli – vertikutaci (z angl. vertical cut) – v dnešní době již běžně prováděný úkon.

Existuje celá řada vertikutátorů, které mají ve výbavě sběrné koše, podobně jako u sekaček, odpadá tedy pracné vyhrabávání. Pro menší zahradu si můžete pořídit vertikutační hrábě se speciálně upravenými hroty, kterými stařinu z porostu odstraníte. „Ať už budete trávník ošetřovat sami, nebo s pomocí specializovaných zahradnických firem, vzhledem k pracnosti doporučuji použít vertikutátor,“ radí Ing. Marcela Benešová ze Zahradnictví Flos. „Vertikutace je prospěšná v každém případě. Dochází nejen k odstranění odumřelé části hmoty, ale i k provzdušnění půdy prořezáváním travního drnu a svrchní vrstvy půdy. Tráva bude mít prostor pro vytváření nových odnoží a bude vždy krásná a svěží.“

Robotická sekačka Wiper Runner X poseká plochu do 1 900 m2, výška sečení 2 až 5,6 cm, baterie li-ion s mimořádně dlouhou životností, automatické dobíjení, dešťový senzor, dokovací stanice, vymezení sečené plochy vodícím kabelem, 7 let záruky, zprovoznění zdarma (Mountfield).Vertikutátory mají nastavitelnou výšku nožů a je tedy možné regulovat hloubku zářezu. Měla by se pohybovat v rozmezí 3 až 5 mm. Pokud neděláte vertikutaci pravidelně alespoň jednou ročně, nebo neodstraňujete během sezony pokosenou hmotu a ponecháváte ji jako mulč, je vhodné provést důkladnou vertikutaci ještě navíc kolmo křížem na původní trasu vertikutátoru. Vertikutace se provádí podle počasí od března asi do poloviny května, za suchého počasí (nikdy ne za deště nebo za mokra).

Trávník by neměl být příliš vysoký. Pokud tedy zmeškáte první pozimní čas, je vhodné trávník nejprve posekat, aby nedošlo ke zbytečnému vytrhávání rostlinek a udušení stroje. Pravidelná vertikutace každoročně na jaře by měla být dostačující, pokud ale chcete opravdu pěkný trávník, provádějte ji ještě jednou na podzim, případně i v průběhu sezony. 

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Hrábě nestárnou. Přes všechnu techniku zůstávají i nadále ve výbavě zahradníků.O důležitosti hnojení

Po vertikutaci proveďte první startovací hnojení plnohodnotným hnojivem. Na trhu je celá řada hnojiv jak granulovaných, tak tekutých. Pro první aplikaci doporučují v zahradnictví Flos použít granulát (např. Cererit) s vysokým obsahem dusíku, který je důležitý pro bujný růst nových výhonů a nastartuje v rostlinách život. Dávkujte rovnoměrně 5 kg/100 m2 plochy. Na větší souvislé plochy použijte speciální rozmetadlo – vozík s násypkou a dávkovačem. Na menší plochy rozhoďte hnojivo ručně, vždy je ale nutné dbát na rovnoměrnou aplikaci. Následné hnojení aplikujte asi po měsíci. Nehnojte nikdy za sucha a prudkého slunce, hnojivo by mohlo slabé rostliny popálit. Pokud hrozí dlouhotrvající sucho, trávník raději zavlažte. 

O důležitosti zálivky

Jako všechny živé organismy i tráva potřebuje svou dávku vody. Svěže zelený „anglický“ trávník bez pravidelného přísunu vody v našich podmínkách nevypěstujete. Během jarních měsíců, kdy jsou rána ještě chladnější a je dostatek ranní rosy, není většinou nutné se o zálivku příliš starat. Jakmile ale denní teploty vylétnou nad 20 °C, je nutné hlídat půdní vlhkost. Optimální denní dávka závlahy je  5 l/m2 trávníku. Nezalévejte za přímého slunce, ani velmi chladnou vodou, trávník by se mohl popálit. Ideální doba pro zálivku je v ranních hodinách – listy trav mohou během dopoledne oschnout. Večerní zálivka je také v pořádku, hrozí ovšem vlivem nedostaečného oschnutí rozvoj houbových onemocnění. Starosti se závlahou nejen trávníku, ale i ostatních výsadeb ušetří instalace závlahového systému. Naprogramovaný systém sám zhodnotí, kdy a jak intenzivně je nutné zavlažovat.

Boj s plevely a mechy

Kypřiče trávníku spolehlivě odstraní mech, travní plsti a plevele.Přelom května a června je ideální období pro boj s nežádoucími dvouděložnými plevely v trávnících, ať už mechanicky nebo chemicky. Mechanické odstraňování znamená pracné vyrýpávání rostlin včetně kořenového systému. Ručně to lze provádět na malé, málo zaplevelené ploše. Na větší zahradě plné pampelišek a sedmikrásek je lepší sáhnout po chemii, respektive po selektivních herbicidech, které spolehlivě hubí dvouděložné plevele. Mladé rostlinky plevelů v tomto období jsou ve fázi růstu a dobře rozvádějí látky do celého těla.

Aplikovat můžete buď herbicidní roztok postřikem na list (účinná látka je rozváděna až do kořenů), nebo granulované herbicidy – prostým rozhozem po trávníku. Výhodou takových herbicidů je jejich snadná aplikace. Často jsou doplněny o vícesložkové hnojivo a odpadá tak starost s hnojením trávníku. Platí ovšem pravidlo jako při hnojení granulovanými hnojivy: aby byl granulovaný herbicid účinný, měl by následně po aplikaci zamoknout a rozpustit se do půdního roztoku. Z půdy jej rostliny nasávají kořeny a rozvádějí do těla. Stejně nepříjemné jako plevele dokáží být mechy.

Objevují se na zastíněných, vlhkých místech s kyselou půdní reakcí. S mechy lze bojovat jak preventivně, tak mechanicky nebo chemicky. Preventivní boj je během na dlouhou trať a spočívá ve změně stanovištních podmínek, například snížením vlhkosti, přivápněním apod. Často ale bývá tento boj neúspěšný a je nutné opět sáhnout po chemii. Ve většině případů se jedná též o granuláty. Nicméně trávník na velmi zastíněných místech stejně nebude nikdy prospívat – není potom lepší dívat se na souvislou zeleň mechů než na holou zem? 

Sekání, kapitola sama pro sebe

Nepřekonatelnou výhodou benzinových sekaček je dlouhá životnost, včetně vysoké kvality skříní a nožů ze speciální oceli. Jsou ideální pro použití na velkých trávnících (STIHL).Sekání trávy je pro mnohé majitele zahrad rutinní záležitostí. Ale i tak běžná činnost je ve skutečnosti velkou „vědou“. Předpokládejme, že jste si již vybrali typ sekačky, která vám nejvíce vyhovuje. Sortiment sekacích a žacích strojů je velmi široký: od malých vřetenových sekaček přes rotační elektrické nebo benzinové sekačky se sběrným košem či bez něho až po důmyslné zahradní traktůrky, jejichž pořizovací cena může být srovnatelná s koupí osobního automobilu. „Mezi nejdůležitější úkony patří pravidelná kontrola žacích břitů. Tupé ostří trávu neseká, řez není čistý a roztřepená stébla nepěkně zasychají. Dalším důležitým pravidlem je frekvence sekání.

Trávník sekejte tak často, abyste odstranili pouze 1/3 výšky stébla. V době nejbujnějšího růstu trávníku, od dubna do června, sekejte podle potřeby. Minimálně však jednou týdně. Optimální výška seče běžně užívaného trávníku se v tomto období pohybuje kolem 3 cm,“ pokračuje Marcela Benešová. Pokud necháte trávník přerůst, raději sekejte nadvakrát s odstupem 2 až 3 dnů. V letních dnech, kdy klesá srážková činnost a stoupá teplota, je lepší nechat trávu vyšší. Starosti se sekáním může vyřešit robotická sekačka, která zkracuje trávu pravidelně. Nevýhodou je, že pokosenou trávu nevysává do sběrného koše, ale nechává ji ležet jako mulč. Trávník brzy zplstnatí a stařina musí být odstraňována vertikálním řezem i během léta. 

text: Vlastimil Růžička, foto: Flos zahradnictví, archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem