Prostá venkovská stavení odnepaměti lemovalo plaňkové krajkoví, honosnější sídla obepínaly kamenné a cihelné zdi, ve městě se spíše svařovalo a drátovalo. Současní stavebníci mají výběr konstrukčních systémů i materiálů o poznání bohatší. Přesto se často vrací k tradicím.

Dřevěný plotový díl (OBI) působí jako paraván. Na trvalé venkovní oplocení se však moc nehodí.K materiálovým stálicím domovního oplocení patří dřevo, kámen, cihla, beton a kov. Výběr se postupem času rozšířil o plastové repliky, kompozitní materiály a dokonce i sklo. Mezi hlavní požadavky stavebníků při výběru materiálu na stavbu plotu patří rychlost a jednoduchost montáže a také bezúdržbovost s garancí dlouhé životnosti. I to je jeden z důvodů, proč stavebníci využívají nabídek kompletních plotových systémů, často i s dodávkou na klíč.

Příkladem jsou betonové tvarovky, keramické plotovky a vibrolisované plotové tvárnice. Z nich vystavěné zdi však tvoří neprůhlednou bariéru a tak, jak není vidět dovnitř, není pochopitelně vidět ani ven. Pokud tedy nechcete žít „na samotě“, je lepší zvolit jinou plotovou výplň. Ta by ovšem měla vždy korespondovat s charakterem domu a prostředím. Jiný plot je tedy nutné zvolit ve vilkové zástavbě, jiný uprostřed moderního satelitního městečka atd.

Dřevěný plotový díl (OBI) působí jako paraván. Na trvalé venkovní oplocení se však moc nehodí.Prkenná klasika

Pravděpodobně stále ještě nejrozšířenější varianta řešení, používaná zpravidla v kombinaci se zděnou podezdívkou a plotovými sloupky. Dostatek soukromí, tedy zamezení přímého průhledu, zajistí tzv. vystřídaná poloha svislých (vodorovných) prken nebo latí. Je však třeba připomenout, že dřevo je choulostivý materiál. Plot by proto neměl mít žádné tesařské spoje (dlaby, čepy aj.), v nichž se drží voda.

Degradaci dřevěné hmoty ve stycích s kovem zabráníte umístěním dilatační pásky. A materiál jako takový pochopitelně vyžaduje i účinnou impregnaci a povrchovou ochranu. Používají se levnější měkká dřeva (smrk, borovice) i dražší tvrdá (buk, dub), nejtrvanlivější jsou ovšem exotické dřeviny (například teak). Na materiálu časem vzniká patina, což někdo považuje za výhodu, jiný naopak.

Drátěné plotové výplně

Plotovky Best jsou v podstatě ztraceným bedněním. Zde doplněné předsazeným kováním.Nejméně pracné, ovšem také nejspíš nejméně estetické řešení, propouštějící do zahrady spoustu světla. V kombinaci s popínavou zelení a dalšími úpravami ale můžete nakonec docílit požadovaného efektu. Základním materiálem je pletivo z pozinkovaného drátu (Ø 2,24 mm) v mnoha modifikacích ok (čtvercová čtyřhranná, kosočtverečná nebo i šestihranná o velikosti 50 × 50 nebo 55 × 55 mm). Pletivo může být poplastované nebo dokonce vyrobené přímo z plastu v zelené, hnědé, šedé, černé a dalších barvách. Délka role je zpravidla 20 až 25 m, výška pletiva pak 1 000 až 2 000 mm.

Platí zásada – pole, tedy vzdálenost od jednoho sloupku ke druhému, by neměla přesáhnout 2 500 mm, jinak hrozí svěšování pletiva. V prodeji jsou rovněž hotová plotová pole (rám s pletivem) v určitých rozměrech, což ovšem vyžaduje další stavební úpravy (podezdívku, sloupky atd.). Zmínit je zapotřebí i prostorově tvarované plotové panely, které se používaly k ohraničení průmyslových areálů a posléze našly uplatnění i v rodinné zástavbě. 

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Kovářské řemeslo

Řeč je o mřížových výplních. Lze je zakoupit jako hotový produkt nebo je nechat vyrobit na zakázku, což poznáte především v ceně. Kované mříže různých ornamentů se většinou osazují do zděných podezdívek, mezi vyzdívané, případně kovové sloupky. Existuje i kompletní montovaný kovový systém s nejrůznějšími doplňky (elektrické pohony vjezdových vrat a otvíračů branek). Jde o váhově nesrovnatelně lehčí, tvarově stálé, pevné a bezúdržbové hliníkové ploty, sestavené z hliníkových profilů, jejich kombinací a tvarů do ucelených plotových polí. Mohou být bez povrchové úpravy nebo upravené práškovými vypalovanými barvami. 

Beton, cihla, kámen

Stavebnice z bloků Presbeton. Lze z ní vystavět pevný a neprůhledný taras, sloupky s podezdívkou a mnoho dalších variant.Snad nejvšestrannější, ale i jeden z nejodolnějších materiálů vůbec. Beton v nejrůznějších podobách (ztracené bednění, šalovací tvárnice, plotové prvky, kameny Crash Black či betonové lícové cihly – Best, Simple Black, Presbeton, Pileg – stavebnice se zámky aj.) se v daném případě využívá na podezdívku, na sloupky a současně z něj vystavíte i jednolitý vysoký plot. Tvarovky mohou být s kamínkovou povrchovou úpravou, takže mají přírodní vzhled a vyrábí se v několika rozměrových řadách. Stejné je to s cihlou.

Nabízí se standardní formát (nejčastěji kvádr s poměrem stran 4 : 02 : 01 a obvyklými rozměry 290 x 140 x 65 mm), dále speciální a především lícové cihly, známé jako klinker či pohledové zdivo. Z pálené hlíny se však vyrábí také tzv. vínovky (původně sloužily ke skladování lahví, ale sestavují se z nich i dekorativní prvky teras a právě celé plotové výplně). Z kamene se dá pořídit celokamenná hradba, působí však příliš robustně a rozhodně se nehodí všude. Efektnější je kombinace kamene s kovem, cihlou, dřevem.

Na zdi malované

Efekt cihlové nebo kamenné zdi či dokonce dřevěného plotu lze vytvořit například na betonovém podkladu pomocí dekorativní omítky (jemnozrnná omítka pro vytváření imitace režného cihelného zdiva na fasádě) se snadnou aplikací. Pomůže vám šablona, která se „nalepí“ na podklad a po nanesení předepsané vrstvy se odstraní. Seženete ji třeba u společnosti Weber-Terranova nebo v nabídce Baumit. Možná teď namítnete, že jde o stavbu tzv. Potěmkinovy vesnice, nicméně výsledek je skutečně velmi působivý.

Twinson fencing

Kompozity Twinson (Inoutic) nejsou žádnou neznámou, v daném případě ovšem výrobce na plotové výplně použil terasové desky Twinson O-Terrace, což je materiál, složený půl na půl ze dřeva a z plastu. Dodává ho v sadě, sestávající ze stojek (sloupků), desek ve dvou výškách – 115 a 200 cm, spojek, speciálních šroubů a dalšího příslušenství. Montáž vyžaduje zhotovení betonových základů. Desky Twinson Fencing jsou oboustranné – na jedné straně s jemnějším drážkováním a na straně druhé s hrubším dezénem, oplocení je k dostání v osmi barevných variantách (vlašský ořech, oliva, lískový ořech, kůra, kámen, meruňka, rašelina a lékořice). Materiál časem získá přírodní patinu, desky nepraskají, neoddělují se z nich třísky, netvoří se na nich plíseň a jsou odolné proti hmyzu. Čistí se tlakovým čističem – „wapkou“.

Dřevoplast

Materiál zvaný WPC (Wood Polymer Composite) se používá nejen na podlahy teras a fasády domů, ale třeba i jako plotový dílec. Kombinuje výhody obou základních složek – dřeva a plastu. Říká se mu také umělé dřevo a sestává z dřevěných vláken (spíše hrubší moučky) a polymerů. Moderní stavebnictví vyvinulo a v praxi aplikuje i další kombinované materiály. Za zmínku stojí třeba beton s cortenem (speciálně ošetřený plech), kamenné desky s makrolonem, beton s umělým dřevem.

Živé, zelené ploty

Používají se jehličnany i listnáče, případně další rostliny (například růže). Rostliny je ale vhodné vybírat v souladu s celkovou koncepcí zahradní zeleně a s ohledem na složitost jejich pěstování i údržby. Na výsledek je ale zapotřebí nějaký čas trpělivě čekat (pokud nepoužijete vzrostlou zeleň) a výsledek není nikdy předem jistý. Kromě toho zde roli hraje i psychologický efekt – za pevným plotem se přece jen člověk cítí bezpečněji.

text: Petr Saulich, foto: archiv firem a redakce

logo MessengerPoslat Messengerem