Léto se pomalu blíží ke konci a za chvíli tady máme barevný podzim. Pokud chcete mít zahradu před zimou perfektně uklizenou, máme pro vás pár nápadů, jak si s tím poradit a moc se přitom nenadřít. Na spoustu podzimních zahradních prací totiž existují šikovní pomocníci: prořezávače, drtiče, štěpkovače, fukary nebo kompostéry.

Podzim s vůní dřeva

Přichází období, kdy je třeba provést podzimní prořez stromů. Pokud se chcete se vyhnout balancování na žebříku s pilou v ruce, možná byste měli pouvažovat o prořezávači větví. Ten vám umožní odříznout větve v místech, kam byste se těžko dostávali, a přitom stát oběma nohama pevně na zemi. Díky teleskopické tyči může prořezávač dosáhnout délky bezmála 3 metry. Vybírat můžete z prořezávačů elektrických nebo AKU.

Štěpkovač Patriot PS 2800 naseká větve na štěpky, s nimiž můžete například zatopit v krbových kamnech. Oceníte u něj tichý chod a komfortní ovládání s chytrou bezpečnostní pojistkou. Odolný řezný kotouč zpracovává větve o průměru až 45 mm (zdroj: Mountfield)Když jste vše prořezali a nařezaná polínka jsou srovnaná v kůlně, máte sice tu největší dřinu za sebou, ale na zahradě se válí ještě piliny, prořezané větve ovocných stromů a spadané listí. Tak co s nimi?

Je škoda větve vyhazovat, když s nimi můžete zatopit nebo pohnojit zahradu. Stačí použít drtič nebo štěpkovač, a výsledkem bude skvělý a užitečný materiál zdarma. Základní rozdíl mezi těmito stroji je ve způsobu zpracování větví. Drtiče větve rozsekají na malé kousky, které můžete použít do kompostu nebo jako mulč. Snadno si poradí s kůrou, větvemi keřů a stromů i dalším zahradním odpadem. Štěpkovače rozřežou větve na trochu větší kousky (štěpky), s nimiž můžete po usušení zatopit v krbových kamnech.

Fukary vše vyfouknou!

A na závěr ještě vyluxujte. Konečné zametení nepořádku, ale třeba i prvního prašanu, za vás pak obstarají šikovné zahradní fukary a vysavače listí. Než si stroj pořídíte, měli byste si ujasnit, co od něj očekáváte a na co ho chcete používat. Pokud vám stačí vyčistit cestičky nebo terasu od listí nebo písku, případně profouknout okapy, vystačíte si s fukarem. Jestliže chcete listí a další drobný zahradní odpad nejen odfouknout, ale odstranit a nejlépe rovnou zpracovat, budete potřebovat stroj, který kombinuje vlastnosti fukaru a vysavače.

AKU fukar/vysavač Greenworks GD40 BV je vybaven drtičem, který zmenší objem listí o 90 %. Nemusíte tedy neustále vysýpat sací vak a na jedno vysypání můžete vysát mnohem více listí, než byste čekali (zdroj: Mountfield)

Zbytky dejte do kompostéru

Místo toho, abyste zahradní odpad jen tak bez užitku vyhodili, ho můžete přeměnit na to nejlepší přírodní hnojivo. Kompostéry dokonale zpracují všechny zbytky – či už drť z větví, listí, nebo trávní plsť vyčesanou vertikutátorem. Ten správný kompostér by měl být vyrobený z kvalitního vysokohustotního polyetylenu, který odolává mrazu a nekroutí se na slunci. Kvůli působení vzduchu jsou důležité ventilační otvory na všech stranách a horní odklápěcí víko, umožňující doplnění dalšího odpadu. Hodí se též otočný ventil, jímž můžete regulovat přívod vzduchu, a tak podle potřeby určovat rychlost rozkladu. Volné dno zajišťuje styk s půdou a přístup užitečných mikroorganismů, červů a žížal. Praktická boční dvířka pak umožňují snadné odebírání hotového humusu.

Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy. Je opatřen víkem s panty pro otevírání jednou rukou a otočným ventilem, sloužícím k regulaci prostupu vzduchu. V patě naleznete boční dvířka pro vyjímání uzrálého kompostu (zdroj: Mountfield)

No vidíte, a máte hotovo! Teď už zbývá jen zatopit v krbových kamnech a užívat si podzimní pohody s výhledem z okna na krásně uklizenou zahradu…

Více informací najdete na www.mountfield.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem