Aktivní odpočinek patří mezi nejčastější představy o letní dovolené. Posezení na zahradě nemusí být nutně spojováno pouze s grilováním, nabízejí se i další možnosti.  

Moderní projektování pobytových zahrad spojuje krásu flóry s bezpečným místem pro relaxaci, sport a hru. Úkolem architekta je hledání optimálního spojení krásy s představami uživatelů o relaxaci. Zahradní prostor se obvykle dělí na více sektorů, kde si každý uživatel najde to své. Inspiraci pro včasnou přípravu na letní relaxaci nabízejí firmy se zahradní technikou i ateliéry zahradních architektů.

Letní péče o zahradu 

Prvotní je zcela jistě péče o celou zahradu. Květiny, stromy a keře nerostou samy od sebe a potřebují vaši pozornost. Zdravá zahrada tvoří kostru každého projektu pro aktivní odpočinek. Zahradničení uprostřed léta nebude sice náročné, ale i v těchto měsících má flóra své požadavky a budete si muset občas odskočit od slunění či plavání.

Firmy, které nabízejí zahradní náčiní, pamatují samozřejmě i na notorické lenochy a snaží se práci na zahradě co nejvíce zjednodušit. Dokonce hovoří o tom, že sama práce je vlastně relaxací. V nabídce najdete nejrůznější závlahová zařízení i nářadí na pletí, ořezávání a stříhání. Připomeňme alespoň samozavlažovací systémy, které spolehlivě slouží už řadu let.

Například jednoduchý zavlažovací systém ve skrytém zahradním obrubníku se hodí jak pro skleníky, skalky, záhony, tak i na zahrádky. Stejně jako rostliny zásobuje vodou, dokáže i kvalitně a esteticky oddělit jednotlivé části zahrady (okrasnou od užitkové apod.). Navíc zabraňuje nežádoucímu prorůstání. Stačí jen kontrolovat závlahu buď ručním otočením kohoutku, nebo automaticky s napojením na časovač.

Co se týče pletí, nemusíte mít vůbec otlačená kolena. Lze rovněž využívat nástrojů kvalitní zahradní techniky. Nezapomínejte ani na česání ovocných stromů a keřů, včetně jejich následného prořezávání.

Podmínkou pro příjemnou relaxaci na zahradě jsou zdravé rostliny a trávník. Firmy nabízejí skvělá řešení pro zavlažování, rozvody a čerpání vody či automatické zavlažování (GARDENA)

Sport na letní zahradě

Přestože se dnes většina zahrad prezentuje jako bezúdržbová, některé rostliny jsou přece jen citlivější a vyžadují péči. Proto oddělte jednotlivé sektory a volte osázení odolné vůči zásahům zvenčí. Pak lze začít s vybavením pro aktivní letní relaxaci.

Můžete nakoupit posilovací stroje a věnovat se svým bicepsům, dětem pořídit trampolínu nebo stůl na ping- -pong. Navezením většího množství písku lze vytvořit hřiště pro plážový volejbal. Chcete-li raději hřiště na fotbal, tenis či basketbal nebo velké hřiště na golf, měli byste s ním počítat už v základním projektu zahrady. Skromnější alternativou mohou být minigolf, minihřiště či nejrůznější stolní hry či simulace sportů na počítači. Pobavit se můžete také u pétanque, kroketu, kuželek, šachů, dámy či člověče nezlob se s velkými figurkami.

Máte-li k dispozici alespoň trochu rovný terén a bezvětří, určitě vyzkoušejte líný tenis nebo badminton. Chcete-li potěšit své děti, instalujte jim v zahradě nejrůznější šplhadla, provazy, sítě a horolezecké stěny, kde jim můžete nechat prostor pro vlastní tvorbu, pro graffiti. Na výběr máte jak z prvků pevných (ribstole, dřevěné žebříky), tak i z pohyblivých (provazy, šplhací sítě).

Koupání, sauna a sprcha

Využíváte-li zahradu k aktivnímu životu, je dobré mít možnost své tělo také zchladit a osvěžit. Můžete se vrhnout do bazénu s vířivými proudy, posedět v sauně nebo zamířit pod sprchu. I zde jsou možnosti nepřeberné. Prodejci o vašich potřebách velmi dobře vědí a snaží se vyhovět. Správný výběr bazénu jsme na stránkách našich časopisů již několikrát popisovali.

Připomeňme jen základy v souvislosti se zahradou a tolerancí k danému osázení. Okolí vodní plochy tvoří totiž zpravidla dlažba, kámen nebo dřevěná paluba, takže bude většina rostlin umístěna až za touto zónou. Nejlépe se zde bude dařit teplomilným a suchomilným rostlinám, které snášejí celodenní žár a sálavé teplo z okolí. Spáry mezi dlažbou můžete vyplnit nízkými polštářky aromatických bylin, kterým nevadí občasné sešlápnutí a navíc do svého okolí šíří příjemnou vůni. Velmi vhodnými rostlinami k okolí bazénu a sauny jsou nejrůznější druhy okrasných travin, které jsou nenáročné.

Podobným způsobem postupujte i při výběru sauny. I zde byste si měli položit několik zásadních otázek: jak často budete saunu využívat, kolik lidí by zde mělo trávit svůj čas pohromadě a jaký typ sauny vám bude ze zdravotního (či jiného) hlediska nejvíce vyhovovat (infrasauna, finská sauna či parní lázeň). Po saunování se ochladíte ve studené kádi nebo ve sprše. Za relativní novinku lze označit zahradní sprchu se solárním ohřevem vody v akumulačním zásobníku, v těle sprchy. Solární zahradní sprcha je vhodným doplňkem všech typů rodinných bazénů i výhodným, levným a pohodlným zdrojem teplé užitkové vody.

Rodinné bazény mohou mít mnoho podob. Konstrukčně a materiálově jsou upraveny pro instalaci na povrchu i pro zapuštění do země. Stačí si vybrat (MOUNTFIELD)

Nábytek podle stylu zahrady 

Při výběru nábytku je třeba brát v úvahu celkovou koncepci relaxačního prostoru a nezapomínat na styl zahrady. U menší zahrádky je nejlepším řešením terasa, která navazuje na interiér domu. Můžete tady vybudovat krb, postavit gril či instalovat letní kuchyni, kde bude vše po ruce.

Posadit se pak můžete třeba do ratanových křesel, která se opět dostávají do módy: „Nevím, proč spojujeme současnost pouze se sklem a ocelí. Možná se k naší chladné době více hodí. Jsou tady přece přírodní materiály. Příroda je všude kolem nás, ale možná už ji přestáváme vnímat,“ říká designér Luigi Colani, neúnavný vizionář a propagátor ratanu.

Velkou skupinu ovšem tvoří i ti, kteří se rozhodli pro hliníkový zahradní nábytek. Křesla, židle, stoly a lehátka mají nízkou hmotnost, snadno je přenesete z místa na místo a některá z nich jsou vybavena teakovými područkami či výpletem z umělé tkaniny. Můžete si vybrat mezi pevnými i polohovatelnými modely.

Soukromí a bezpečnost 

Party na letní zahradě bývá pouze pro zvané hosty a nemusí být na očích všem. Možností, jak zajistit soukromí, se najde bezpočet – od tradičních plotů až po betonové zídky. Ke slovu se dostávají i živé ploty, proutěné skrýše a labyrinty. Jana Nováková, která se aktivně věnuje přírodním zahradám, doporučuje pro živé ploty využít i rybízy, angrešty, jostu či zimolez kamčatský (kamčatskou borůvkou). Na slunném místě lze vytvořit plůtek z vinné révy, doplněný růžemi a levandulí.

Pro rozlehlejší zahrady volí kromě tradičních (habr, jehličnany, túje) například aronie, mišpule, muchovníky a dříny, které na jaře ozdobně kvetou, později vytvářejí jedlé plody, a na podzim zbarví listy do jasně červenooranžových barev. Krásné jsou i živé ploty z lísky. Vytvářejí členitý prolézací prostor, jako stvořený pro různé hry a schovávačky pro děti. Z doplňků pro letní dovolenou na zahradě je třeba ocenit také důmyslné zástěny do zahrad, které využívají jako předlohu malířská plátna či nejrůznější umělecké prvky. A nesmíme zapomenout ani na vysoce kvalitní designové materiály pro cesty a podlahy teras nebo domácí tábořiště.

Když je zahrada opuštěná

Pokud jste se rozhodli, že prázdniny nebudete trávit na své zahradě, postarejte se o ni tak, aby vás při návratu vítala rozvitými květy. K dispozici jsou rozsáhlé venkovní i vnitřní zavlažovací systémy, které se postarají o travnaté plochy, živé ploty, květinové záhonky i o rostliny v květináčích. Tyto systémy jsou řízeny počítačem a snadno se obsluhují. Kromě toho šetříte vodu, která je vedena kapku po kapce přesně na to místo, kde bude co nejrychleji spotřebována. Se zavlažovacím systémem, který je programovaný pro používání během dovolené v kombinaci s dešťovým senzorem a čidlem půdní vlhkosti, by měly rostliny přežít dočasnou nepřítomnost majitelů. A co se týče trávníku, postará se o něj robotická sekačka. Může zůstat bez dohledu, dobíjí se sama a lze ji naprogramovat tak, aby sekala denně. A kromě toho zcela bezpečně odradí případného zloděje, protože vyvolává dojem, že obyvatelé jsou stále doma a věnují se pilně své zahrádce.


Text: Vlastimil Růžička, Foto: Archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem