O předsíních bytů a domů se říká, že jsou vizitkou majitelů, a totéž platí o vstupních partiích zahrad. Přehledný přístup k domu je navíc mnohem bezpečnější než prostor uzavřený vysokými zdmi a neprůhlednými vraty. Na zajímavém příkladu z Anglie vám ukážeme, jak elegantně se dá velká zahradní „předsíň" vyřešit.

Poradna na Dumabyt.cz

Přístup k domu by neměla tvořit jen pěší cestička od vrátek. Je také třeba přivézt nákup, dopravit nábytek, novou lednici, a dokonce se může stát, že přijede sanitka. Běžné řešení - velká zpevněná plocha z betonové dlažby zahrnující vjezd i vstup - není příliš šťastné řešení. Filosofie feng-šuej dokonce říká, že cesta k domu nemá být rovná, aby po ní přímo do obydlí neproudilo zlo. I když těmto názorům nevěříte, určitě vás nemusíme přesvědčovat o tom, že celistvá betonová plocha není hezká. V létě se navíc rozpálí, protože nevsakuje dobře vodu.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ ZDE.

Celkový pohled na dvůr

Je pravda, že pokud máte před domem pouze pár metrů čtverečních, velkorysejší řešení nepřipadá v úvahu. Ale i malý prostor lze přerušit zeleným nebo kvetoucím pruhem. Jste-li ovšem majiteli velkého pozemku a řešíte jeho nové členění, je návštěva dvora s levandulí inspirací právě pro vás.

Více článků z rubriky ZAHRADA na Dumabyt.cz.

Co jíst, aby nás chřipka neskolila? Zázračný strom Ginkgo biloba Francouzská romantika v ložnici

Čestný dvůr

Kruhový nebo elipsovitý dvůr se zeleným středem není žádným objevným vynálezem. Jeho předchůdci se říkalo čestný dvůr a stavěly u něj koňské povozy: k obytným sídlům přijížděli lidé, k bočním hospodářským budovám se přiváželo obilí nebo zásoby jídla.

Objezd měl tu výhodu, že všichni věděli, kam mají jet, prostor byl upravený a vládl mu řád. Vy sice hospodářské budovy pravděpodobně nemáte, ale určitě budete mít garáž. Dnešní běžný obrázek - velká garážová vrata na hlavním průčelí domu - příliš pochválit nemůžeme, protože stěna, která má reprezentovat, je vraty nenapravitelně zhyzděna. Garáž usazená mimo dům vás sice nutí přeběhnout v dešti nebo mrazu pár metrů, ale malebné průčelí domu za to určitě stojí.

Elegantní řešení příjezdové plochy pak zlepší vizáž vašeho domu o sto procent. Pokud ji navíc osázíte levandulí, bude vás její voňavá náruč vítat po každém náročném dni.

Vsadit můžete na původní druh Lavandula angustifolia.

Více článků z rubriky ZAHRADA najdete na www.dumabyt.cz.

Prostorové parametry

V první řadě potřebujete dost místa mezi domem a bránou - minimum je 25 metrů, ale lepší je 30 metrů, u elipsy 35 m. Poloměr zatáčení pro osobní auto je 6 metrů, šířka cesty má být nejméně 3 - avšak lepší jsou 4 metry. Za bránou a před domem se hodí rozšířený prostor, který dovolí průjezd dvěma autům.

Pokud se vám náš návrh líbí a místem šetříte, můžete se ještě trochu omezit, ale vždy svůj nápad konzultujte se specialistou - projektantem komunikací. Rozměry našich plánků jsou přibližné - jiné potřeby má majitel terénního vozu, za který zapřahá vozík s jachtou, jiné zase majitelé úsporných městských vozítek.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

Čím začít?

Nejprve si nechte plochu přesně změřit od geodeta. Potom bude následovat projekt a viditelné vytyčení tras v terénu. Tvary vysypte vápnem nebo pískem - ověříte si tak, že vám bude úprava dvora tvarově vyhovovat. Pak nechte upravit podloží (takzvaný „kufr") a ještě si pro jistotu zkuste projet trasu autem, případně i malým náklaďákem. Když vše „sedí", jak má, můžete se pustit do vlastní úpravy dvora.

Dlažba pro princezny

Povrch příjezdové cesty by neměl být ani asfaltový, ani dlážděný, nýbrž zpevněný mlatem (minerálním betonem). Podstatou této technologie je povrchová vrstva tvořená kamenným prachem, pod níž je štěrkové souvrství (15-20 cm hrubší frakce 16/32, na to 5 cm frakce 8/16). Správně provedený mlat můžete kropit, zametat i z něj uklízet sníh. Vypadá výborně a do zahrady se skvěle hodí. Povrchovou vrstvu stylového „čestného dvora" pak tvoří drobný ostrohranný štěrk. Plocha přímo před domem může být naopak vydlážděna velkými kamennými deskami nebo třeba drobnějšími kostkami, aby se vám snadno vystupovalo a nastupovalo třeba i v jehlových podpatcích.

text: Jana Pyšková, foto: archiv redakce a firem Filuna a STARKL

logo MessengerPoslat Messengerem