Ať už máte  malý balkón, terasu nebo potřebujete oživit zajímavou zelení zpevněné plochy na vaší zahradě, určitě oceníte tip na květináče vhodné do exteriéru. Jak postupovat při jejich výběru vám poradíme v několika následujících bodech.

Stabilita

S extrémními jevy počasí máme rok od roku větší zkušenosti. Nezajištěné nádoby  velkých rozměrů, mohou při větrném počasí ohrožovat majetek i zdraví kolemjdoucích. Zvláště u vyšších okrasných rostlin, které zhoršují stabilitu květináče, je nutné vybrat takový, který zkrátka sedí na zemi jako přibitý. Vhodnější pro exteriérové použití jsou tak těžší materiály, jako terakota nebo beton. U terakoty bývá problém s malou odolností vůči mrazu. Betonové květináče vycházejí z tohoto duelu jednoznačně vítězně. Dobré je i vybírat podle tvaru, kónické typy s užší základnou mají jednoznačně menší stabilitu než květináče s rovnými stěnami. U betonových typů se ale převrácení bát nemusíte. Vyšší hmotnost je v tomto případě výhodou.

Vzhled

Pokud chcete zkrášlit venkovní kout se zpevněným povrchem zajímavou zelení, musíte vybrat i vhodný květináč. Styl a barva tak hrají velkou roli. Česká společnost PRESBETON vyniká širokou nabídkou betonových komponentů do exteriéru, včetně květináčů. Květináč LAURA skvěle dotvoří zákoutí klasičtějšího rázu svými oblými tvary. Protipólem k této elegantní variantě je netradiční hexagonální tvar květináče HEX, který se ideálně zakomponuje do stejnojmenné dlažby a vystupuje z povrchu v různých výškách. Z odstupňovaných květináčů HEX tak můžete vytvořit netradiční „skalku“, kterou doplníte sukulenty nebo skalničkami.

Květináče HEX (zdroj: PRESBETON)

Vyznavače přírodních materiálů potěší pěstební nádoby BARK v dekoru dřeva. Květináč BARK je součástí uceleného systému stavebních prvků k exteriérovému použití. Může ho tak doplnit dlažbou, žlaby, palisádami nebo schody ve stejném dekoru.

Květináče BARK (zdroj: PRESBETON)

Hmotnost

U větších květináčů je třeba počítat s poměrně velkou váhou, která může zatížit lehké konstrukce balkonů a teras. Zvláště na střešních terasách je ale důležitá i výše zmíněná stabilita. Tenkostěnné betonové květináče LITE CUBE a BLOCK od společnosti PRESBETON mají o cca 60 % nižší hmotnost než běžné betonové varianty nabízené na našem trhu. Květináče LITE je tak možné umístit i na konstrukce dimenzované na menší zátěž. Nabízeny jsou v několika rozměrech od menších typů vhodných pro jednotlivé kvetoucí rostliny, po větší kusy, které je možné použít i na pěstování užitkových plodin a keřů, případně větších okrasných rostlin. Největší typy dosahují rozměru 1000 x 500 x 500 mm, a ty lze využít i v zahradách na tvorbu populárních vyvýšených záhonů.

Jednoduchý design je snadno kombinovatelný s jinými styly a potěší nejen vyznavače minimalismu. Atraktivní pohledový beton, nízká hmotnost a mimořádná odolnost předurčují květináče LITE CUBE a BLOCK k širokému použití v exteriéru i interiéru.

Květináče LITE BLOCK a CUBE (zdroj: PRESBETON)

Mrazuvzdornost

U nás samozřejmě musíme brát ohled na proměnlivé počasí a velké teplotní výkyvy v rámci roku, prvním oříškem je výběr vhodné zeleně, druhým pak výběr materiálu na samotný květináč. Beton použitý na výrobu květináčů je vždy mrazuvzdorný, problémem je ale naplnění květináče mnohdy vlhkou zeminou, která může při promrznutí na betonovou konstrukci vyvíjet značný tlak. Proto se doporučuje dbát pokynů výrobce a při osazování květináčů nezapomínat zejména na oddělení zeminy a stěny pěstební nádoby tzv nopovou fólii, která zamezí porušení květináče při mrazech.

Na kompletní nabídku květináčů PRESBETON se můžete podívat online na stránkách www.presbeton.cz nebo osobně v Centrech inspirace rozmístěných po celé ČR.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem