Břehy jezírek a rybníčků s kolísavou hladinou vody jsou ideálním prostředím pro krásné rostliny z čeledi árónovitých, které navíc svými kořeny pročistí bažinu i vodu.

Za horkého léta všichni ocení, pokud se z bahnitého lemu zahradního jezírka nebo menšího rybníčku v přírodních zahradách nestane páchnoucí zahnívající pás. Pilnými pomocníky v nesnázích s bažinou jsou vybrané druhy rostlin, které odčerpáním živin bahno přirozeně pročistí.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ.

Modráska srdčitá (Pontederia cordata) je krásnou společnicí pro sličné árony. Pochází z Ameriky, v jižní Evropě zplaněla. U nás ji pěstujte v nádobě, kterou na zimu zanoříte do bahna jezírka ve větší hloubce. Dosahuje výšky 30–50 cm. Kvete od června do srpna. Výška vodního sloupce nad kořeny 5–30 cm.Pečlivý výběr

Řada druhů s nádhernými květy si v této zóně přímo libuje: např. kosatec žlutý (Iris pseudoacorus), kosatec Kaempferův (Iris kaempferi), vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata) či žabník jitrocelový (Alisma plantago-aqatica). Také to jsou některé druhy z čeledi árónovitých s výjimkou hajních druhů. Květenství árónovitých se skládá z dlouhé palice složené z drobných květů, obklopené barevným, většinou bílým toulcem.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Vodní hyacint (Eichhornia crassipes)Zvláštní nároky na výživu a světlo

Všechny druhy árónovitých jsou jedovaté rostliny, zejména plody. Než začnete nakupovat a vysazovat rostliny bahnitého lemu, prostudujte odbornou literaturu nebo alespoň doprovodnou jmenovku rostliny, předem se seznamte s maximální výškou vodního sloupce, případně s dalšími zvláštními nároky na výživu a světlo.

text a foto: Marie Musilová

logo MessengerPoslat Messengerem