Pěkné počasí vyhání lidi z domu. Nač trávit čas ve stínu domácí kuchyně, když se při vaření můžete vyhřívat na slunci a kochat výhledem do zeleně? Ke svým kulinářským výkonům ovšem potřebujete pořádné zázemí a pevné základy.

Pod střechou, a přece venku – tato originálně řešená letní kuchyně splní i ty nejnáročnější požadavky (PRESBETON).Místo pro letní kuchyň se při troše dobré vůle najde i v té nejmenší zahradě. Nejjednodušším způsobem zpevnění plochy je zapuštění přírodního kamene do země, tedy placáků v neupravovaném tvaru nebo klasických dlažebních kostek. Vhodná je například žula v podobě velkých, malých a mozaikových kostek 13/15, 15/17 a 17/19 cm, případně kostek s hranami 14, 16 nebo 18 cm. Snadnější (nikoli méně pracnou) variantou jsou rovněž kabřincové cihly se shodnými rozměry jako cihly pálené (10 x 20, 24 x 11,8 cm atd. v tloušťkách 4,5, 5,2, 6,2 nebo 7,1 cm).

K dispozici jsou i speciální betonové tvarovky a venkovní zámková či keramická dlažba, ražený beton, zatravňovací prvky a mnohé další varianty. Vsadíte-li na betonovou dlažbu, můžete ji položit tzv. na sucho, do připraveného pískového lože nebo prosívky. Přirozené nebo cíleně vzniklé spáry pak jednoduše zasypete zeminou a osejete travním semenem. Přírodní kámen se rovněž pokládá do betonového nebo maltového lože s vyspárováním. Dlažba je pak stabilní, neodborné dílo však působí značně uměle.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Beton má (stále) navrch

Dekorativní betonová podlaha vzniklá ražením dekorativního prvku speciálně vyrobenou PUR raznicí přímo do čerstvé betonové desky (CONDECOR).K vytváření zpevněných ploch je pro své užitné vlastnosti přímo předurčen beton a jeho komponenty. Materiál odolává rozmarům počasí, nevadí mu stojatá voda, nerozpálí se horkem, při kvalitním provedení je mrazuvzdorný. Dílčí komponenty se vyrábějí ze směsi vody, písku a pojiva – cementu – tuhnoucí bez přístupu vzduchu. Betonová venkovní dlažba se vyrábí jako dvojvrstvá (první vrstvu tvoří prostý beton a druhá, nášlapná, dává celku vzhled). Beton může být hladký, probarvený, s reliéfním povrchem nebo vymývaný či tryskaný, s obnaženými kamínky a v dalších modifikacích. V malých až po deskové formáty 80 x 80 cm a 80 x 40 cm. V případě raženého betonu lze imitovat prakticky jakýkoliv přírodní povrch a vytvořit libovolný vzor.

Grilování pod střechou

Velkoplošná dlažba v barevném provedení ARENO a kamenný obklad stěn tvoří romantickou kulisu pro letní stolování na čerstvém vzduchu (DITON).Počasí si někdy dělá, co chce, a proto je dobré myslet na zadní kolečka. Pokud máte na zahradě vybudováno stálé kuchyňské místo se zpevněným povrchem, nebude od věci zastřešit ho jednoduchou stříškou. Pod takový přístřešek se pak pohodlně vejde i zahradní nábytek a zahradní gril. Déšť ani prudké slunce pak nenaruší vaše kulinaření a zahradní posezení.

Základy a podlaha

Základy nosných sloupů zahradního přístřešku jsou obvykle tvořeny betonovými patkami a ocelovými kotevními elementy v antikorozním provedení. Základy musí být vybudovány v předstihu před montáží přístřešku. Podlaha pod přístřeškem může být vydlážděna (viz výše) nebo smontována z prken a lze ji vytvořit jak před, tak i po stavbě přístřešku.

Dobrá rada

Lze snadno spočítat, že plocha 10 m2 při hloubce výkopu 40 cm představuje zhruba 4 m3 zeminy. Hlínu prorostlou kořeny a kamení je třeba vytěžit, naložit, přemístit. Zpětným postupem, s rozhrnutím a upěchováním, je nutné zpracovat i podkladní vrstvu ze štěrku a písku a dovézt dlažbu. Zjistěte si v okolí bydliště možnost pronájmu stavební mechanizace (třeba multifunkčního „bobíka“ Bobcat), s nímž pak obsluha hravě a za pár hodin zvládne vše nezbytné. Cena malého zemního stroje se pohybuje v řádu 500 Kč/hod.

Řeč paragrafů

Vytvořit prostor pro gril nevyžaduje žádnou velkou stavařinu – postačí jen pár metrů rovné dlažby (OBI).I přístřešek pro kuchtění a grilování je stavbou. Při jeho výstavbě je proto nutno postupovat v souladu se stavebním zákonem. Pokud je přístřešek osazen tak, že není podsklepen, neslouží pro chov zvířat, není napojen na sítě a má půdorysnou plochu do 25 m2 a výšku do 5 m, je možno jej postavit na základě územního souhlasu podle § 96 zákona 183/2006. Pro výpočet půdorysné plochy uvažují rozměry po obvodu sloupů, nikoli rozměry po obvodu střechy. Pokud bude přístřešek umístěn méně než dva metry od hranice se sousedním pozemkem, musí proběhnout nové územní řízení a je nutno při tom požádat o výjimku z ustanovení § 25 odst. 4 vyhlášky 501/2006.

K žádosti o nové územní řízení s výjimkou podle § 25 odst. 4 vyhlášky 501/2006 je nutno přiložit vyjádření majitelů všech sousedních pozemků a další náležitosti. Pro posouzení vzdálenosti od sousedního pozemku se uvažuje nejodlehlejší hrana přístřešku, tedy například okraj okapu. Z uvedeného vyplývá, že je vhodné plánovat umístění přístřešku tak, aby okraj byl více než dva m od hranice se sousedním pozemkem.

Nejlevnější přístřešek

Levnou variantou přístřešků jsou přístřešky s pultovou střechou s malým sklonem (1,5–3°), s krokvemi uloženými přímo na rámech, krytinou z asfaltových pásů a pouze s jedním okapem. Toto řešení umožňuje snížení nákladů na dřevěnou konstrukci, krytinu, okapy a svody i na montáž.

Kuchyň jako stavebnice

Kromě kamene, betonu či keramiky se dá na povrch terasy použít i dřevo, při grilování dejte pozor na žhavé uhlíky, nebo použijte plynový či elektrický gril (OBI).Máte-li vyřešenou podlahu i střechu zahradní kuchyně, zbývá zvolit samotný zdroj tepla pro úpravu pokrmů. Pokud se nechcete vzdát klasické přípravy potravin, můžete samozřejmě i v zahradní kuchyni využít elektrické či plynové spotřebiče a grily. V takovém případě musíte včas myslet na jejich umístění a napojení na zdroj energie. Zvolíte-li jako zdroj tepla soběstačnější a romantičtější, i když samozřejmě poněkud pracnější oheň, najdete v současné době na trhu řadu stavebnic betonových zahradních krbů, které jsou bytelné, těžké a stabilní.

Obvykle jsou již běžně vybaveny roštem, grilovací jehlicí a větší či menší odkládací plochou, kterou lze zvětšit přídavným stolkem. Pokud míváte pravidelně velkou společnost, zvolte rohovou krbovou sestavu, která poskytuje opravdový komfort při přípravě i servírování pokrmů. Tyto krby je nutné stavět vždy na připravenou základovou desku nebo jiný pevný materiál, umístěný na zhutněném podkladu. Stále více příznivců si získávají zahradní krby s udírnou. Mohou být zděné či plechové, stabilní nebo přenosné. Uzené pokrmy běžné velikosti jsou hotové v průměru za tři hodiny, připravovat můžete domácí klobásy, ryby, drůbež, zvěřinu i vepřovou šunku.

text: Adam Krejčík, Petr Saulich, foto: archiv firem a redakce

logo MessengerPoslat Messengerem