Vůně, krása, tradice, historie, ale také setkávání a trendy jsou slova popisující Víkend otevřených zahrad, který se letos uskuteční ve dnech 14. a 15. června. Umožní zájemcům navštívit běžně nepřístupné zahrady, ale zajímavým způsobem představí i parky a veřejná prostranství, jimiž procházíme denně. V České republice se koná již popáté a provozovatelé zahrad se k akci ještě mohou připojit.

Do akce pořádané Průvodcem parkem, o. s., ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s., a Národním památkovým ústavem se zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, které jsou návštěvníkům v průběhu dvou dní přiblíženy neotřelým způsobem. Komentované prohlídky a bohatý kulturní program napomáhají oživit hlubší zájem veřejnosti o úpravy veřejných prostranství, městskou zeleň a samozřejmě zahradní tvorbu, které jsou pro potěšení svých návštěvníků a zkultivování životního prostředí primárně určeny. Účastníci víkendu se proto mohou těšit na workshopy, hry a soutěže pro děti, vernisáže a výstavy, květinové vazby, exotické druhy rostlin nebo koncerty.  

Národní památkový ústav se do Víkendu otevřených zahrad zapojí akcemi na řadě hradů a zámků ve své správě. V zámeckém parku v Lednici bude vysečen trávník v půdorysu původní, dnes zaniklé zahrady, která se u zámku nacházela. Také bude zpřístupněna umělá jeskyně Peklo a Slavičí ostrov v zámeckém parku, kde večer ve 20.30 završí program představení muzikálu Bídníci.

Jihočeský klášter Zlatá Koruna

Tradičně se také akce zúčastní Květná a Podzámecká zahrada na zámku v Kroměříži, komplex zahrad pod Pražským hradem nebo jihočeský klášter Zlatá Koruna, který po oba víkendové dny nabízí komentované prohlídky exteriérů. Poprvé se naopak letos zapojuje zámek Nebílovy na Plzeňsku, který nabídne komentované prohlídky zahrad zdarma k vstupence do zámku.

I další zahrady však tento víkend ožijí více, než je obvyklé – například ty v sousedství moravských zámků Buchlovice, Milotice či Rájec nad Svitavou a kolem krásného severočeského zámku Libochovice. V Jihomoravském kraji můžete navštívit Bylinkovou zahradu ve Valticích, zámek Valeč na Karlovarsku zase nabídne komentované prohlídky teras a skleníku, kam se návštěvníci běžně nedostanou, a ve středočeských Hořovicících jsou připraveny prohlídky parku. A tak trochu jiný zážitek pod názvem „Krása divočiny s tajemnou svatoprokopskou jeskyní“ nabídne klášter Sázava.

Ekologický způsob zahradničení

Zajímavý program připravují například i Přírodní zahrady, o. s., na Vysočině, kde bude v patnácti ukázkových zahradách představen ekologický způsob zahradničení. Můžete je navštívit a v rodinném prostředí s majiteli probrat jejich zkušenosti s ekologickým způsobem péče o zahradu.  

Atmosféru Víkendu otevřených zahrad již tradičně zprostředkuje Český rozhlas. Pořad Výlety s Dvojkou, letos vysílaný z Vrchotových Janovic, začne v sobotu ve 14.05.  

Open Garden & Squares Weekend

Víkend otevřených zahrad se zrodil ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend), kde letos zájemcům umožní zhlédnout více než dvě stovky běžně nepřístupných zahrad, případně jim nabídnou místa sice známá, ale v nevšední podobě nebo netradiční formou. Tato příjemná akce, jíž se inspirovalo mnoho dalších evropských zemí a která se stává jedním z článků šíření osvěty o klenotech zahradního umění, dorazila do České republiky v roce 2010, kdy se do ní zapojily pouze tři pražské zahrady. Druhého ročníku se zúčastnilo na třicet zahrad a parků a loni už zamířilo do 103 zahrad 7500 návštěvníků.

Více informací na www.vikendotevrenychzahrad.cz. Seznam letošních účastníků ještě není konečný, až do konce května se mohou zájemci ze strany provozovatelů parků a zahrad hlásit právě na výše uvedených webových stránkách.

text a foto: www.vikendotevrenychzahrad.cz

logo MessengerPoslat Messengerem