Tajuplná zahrada v jedné z pražských vilových čtvrtí překvapí nádhernou záplavou květů i důmyslným zpracováním. Hlavní roli zde hraje voda, která symbolicky spojuje několik různých světů a stylů. Inspiraci lze hledat v asijských či perských zahradách, plastiky pocházejí z daleké Afriky a prostor s letní kuchyní má nádech Středomoří.

"Ostylu jsem moc nepřemýšlel, jde spíše o experiment. Mohli bychom říci, že se snažím o spojení zdánlivě rozdílných světů. Voda je základním symbolem života a zapojení umění do přírodních scenérií není ničím novým. Stačí si vzpomenout na perské zahrady nebo realizace zahrad japonských. Důležitý je pohledový a zvukový vjem padající vody, která dokáže spolehlivě vymazat nepříjemné ozvěny civilizace,“ říká na úvod majitel a zároveň i autor Lubor Jarkovský.

Račte vstoupit

Pohled na uspořádání letní kuchyně s grilem, s okrasným záhonem v popředí a uměleckými artefakty.Pozvání nelze odmítnout. Zahrada je ukrytá za prostornou vilou a z ulice není nic vidět. Majitel mě obřadně vede vchodem pro návštěvy a po několika schodech se přede mnou objeví nevídaná scenérie plná barevných květů. Zvuk z ulice se vytrácí, slyšíme jen zurčení vody a naplno vdechujeme vůni květin a stromů. Kráčíme po cestě až k levému rohu nepříliš rozsáhlého pozemku, kde najdeme jezírko. Lubor Jarkovský vypráví, že se nachází v místě původního bazénu a architektonicky vytváří protipól k rodinné vile z roku 1935.

„Betonová nádrž neměla izolaci a po sedmdesáti létech se na ní zákonitě podepsal zub času, bylo třeba ji celou vykopat, základ jezírka vybetonovat a stěny vyzdít z KB bloků, dovnitř umístit hnědou polypropylenovou vložku a břehy včetně kamenných zídek znovu vystavět a pomocí zeleně vše dotvořit do moderní, umělecky laděné podoby. Samotné jezírko má pouze funkci oběhové vody, neslouží k jiným aktivitám nebo chovu okrasných ryb. Koloběh vody, která do jezírka vtéká chrličem ve tvaru medúzy, zajišťuje šestnáctikubíkové čerpadlo, k němuž po čase přibyla jednoduchá filtrace s UV lampou. Jezírko má rozměry asi 4 x 3 metry, hloubku jeden a půl metru a vejde se do něj asi 16 m3 vody,“ vysvětluje majitel zahrady a realizátor v jedné osobě.

Vše je pečlivě sladěno s ostatními prvky v zahradě, používá se stejný kámen na březích a v opěrných zídkách. Jezírko je zapuštěno do nedělené souvislé plochy trávníku s výsadbou okrasných dřevin po okrajích pozemku. Volně navazuje na barevně jednolitou a čistou plochu bez stromů a keřů a je zároveň ústředním motivem při pohledu z oken domu. Na trávníku jsou vystaveny originální kamenné sochy ze Zimbabwe, čímž získává zahrada specifický umělecký ráz a tajemný nádech mnoha světů a tisíce snů z daleké Afriky.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz.

Kámen a voda

V pozadí se tyčí původní solitérní tis (Taxus baccata), stáří 78 let, společně s vzrostlou jedlí (Abies pinsapo) a převislou moruší (Morus alba 'Pendula'). Podél zídky z přírodního kamene najdeme rozkvetlé azalky a rododendrony v druzích, nechybějí ani okrasné trávy.Druhé jezírko z přírodního kamene kopali majitelé zahrady „ručně“ a kameny usazoval jeřáb zaparkovaný na pozemku souseda. Samotná nádrž má podle informací Lubora Jarkovského svažující se dno s hloubkou od 0 do 150 cm, což dává velmi dobré šance na přezimování ryb. Ty mají pod hladinou různé úkryty v podobě kapes, které rády využívají. Velikost hladiny je 25 m2, obsah vody asi 20 m3. Technologie, pomocí které bylo jezírko budováno, je jiná než u horní nádrže. Dno a svažité stěny jsou vypískovány, dalšími vrstvami jsou geotextilie, kaučuková fólie a valouny.

Čištění vody je zajištěno mechanickou a biologickou filtrací a koloběh vody zajišťují dvě čerpadla – jedno šestikubíkové pro pohon vodopádu a druhé dvanáctikubíkové pro potřeby filtrace. V systému nechybí ani 110W UV lampa a hladinový skimmer. Voda pro naplnění a dopouštění jezírka pochází z vlastní studny a zásobuje i rozvody automatické závlahy. Kameny pro realizaci pocházejí z Českého krasu – jde o koněpruský vápenec, který je stabilní a netrhá se mrazem.

„Ryby, které v jezírku máme, jsme vysazovali hned po napuštění jezírka. Šlo o menší okrasné karasy a kapry koi. Byly to zároveň ryby testovací, které měly ukázat, zda je v nádrži z hlediska hydrobiologického všechno v pořádku. Dodnes jsou v perfektním stavu a my jsme dokoupili od českých chovatelů větší koi, kteří nám dělají radost. Nepočítáme s tím, že by jezírko sloužilo ke koupání, ponecháme ho celé okrasným rybám a dalším vodním živočichům,“ dodává Lubor Jarkovský.

Výhledy do krajiny snů

Umělecká kovářská práce v kombinaci s přírodním kamenem ztvárňuje legendárního Winstona Churchilla.Podle vyprávění majitelů se na zahradě původně nacházely pouze ovocné stromy, které byly odstraněny a nahrazeny travním kobercem. Jezírko a s ním i další kompozice byly určeny především na pozorování z okna domu. To vše zůstalo zachováno; přibyly další dřeviny a nejrůznější rostliny tak, aby zahrada byla zajímavá po celý rok. Výhledy už nejsou určeny pouze k pozorování z domu, krásu zahrady je možné vychutnávat i z prostor kryté letní kuchyně, kde je vybudováno potřebné zázemí pro veškerou relaxaci a odpočinek.

„Na místě jezírka z přírodního kamene byl původně altán ze smrkové kulatiny, pergola, dětská houpačka, šňůry na prádlo, mohutná hruška hnilička, několik jalovců a betonová dlažba. Prostě takové klasické zákoutí, které můžete najít snad v každé běžné rodinné zahradě,“ vypráví Lubor Jarkovský. Dnes je tento prostor ohraničen zadní stěnou letní kuchyně, kamennou zdí k sousedovi a přístavbou zahradního domku. Kolem domu pak vede dlážděná cesta, kterou se dostaneme do horní části zahrady. Vše vzájemně ladí, přestože se na jedné ploše potkává více stylů.

text: Vlastimil Růžička, foto: autor

logo MessengerPoslat Messengerem