Pro majitele novostavby rodinného domu je značně svažitý pozemek noční můrou. Přejí si proměnit jej v jednoduše řešenou funkční zahradu, která se stane místem radosti a odpočinku.

Půdorys zahradyJako další požadavky uvádějí majitelé pozemku pohledovou izolaci od okolních zahrad, příjemné posezení v zahradě a místo pro malou produktivní část zahrady. Velkým otazníkem zůstává bazén, pro který se rodina prozatím defi nitivně nerozhodla. Nicméně v budoucnosti jeho vybudování nevylučují.

Možnosti řešení

U svažitých zahrad se vždy nabízí několik možných úprav – pokud je svah velmi mírný, je možné jej ponechat a zahradu řešit jako standardní rovinatou. V případě velké svažitosti terénu je nutné vybudovat soustavu teras, které umožní využití prostoru bez omezení. Výškový rozdíl mezi jednotlivými terasami většinou řešíme opěrnými zdmi nebo prudším osázeným svahem. U tohoto řešení jsou zkombinovány obě varianty – opěrné zdi i osázený svah.

Návrh majitelů

- navrhnout jednoduchou funkční zahradu na poměrně strmém svahu
– pohledově ji izolovat od okolních zahrad
– najít místo pro pěstování bylinek a plodů i pro příjemné posezení
– umožnit dodatečné vybudování bazénu

Vstupní prostory do zelené oázy

Spodní části zahrady dominují tři liniově vysazené okrasné stromy.Na horní rovině v úrovni domu je umístěna terasa, která přímo navazuje na francouzské dveře z obývacího pokoje. Protože majitelé nejsou příznivci klasických pergol, tvoří zastínění terasy dřevěný rám protkaný širokými pruhy látek. Terasa je orientována na jih, proto nedoporučujeme zastínění opomenout. Průchod kolem garáže ke vchodu do domu je vymezen dřevěnou bránou s popínavými rostlinami a šlapáky v půdopokryvné trvalce. Brána bude sloužit jako oddělení prostoru před a za domem a zároveň navodí atmosféru „vstupu do zelené oázy“.

Clonící výsadby podél plotu tvoří velké kvetoucí keře i popínavé rostliny, které nejsou náročné na údržbu. V předzahrádce jsou v záhonu mezi chodníčkem do domu a vjezdem do garáže umístěny tři sloupovité sakury s podsadbou travin a trvalek. Vytvářejí pěkný zelený doprovod vstupních prostor a zároveň prostorově oddělí obě funkční plochy. Další výsadby kopírují v úzkém záhonu oplocení a dům. Také tady jsou v kombinaci okrasné dřeviny a trvalky s důrazem na nenáročné stínomilné druhy.

Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Střední část zahrady s bazénem

Z terasy na horní rovině může návštěvník sestoupit po velkoformátových šlapácích do střední části zahrady. Ta je situována asi metr pod úrovní domu a schází se do ní buď po schůdcích od terasy, nebo po pozvolném travnatém svahu podél východní hranice pozemku. Ten je nezbytný pro dobrou dostupnost dolní zahrady se sekačkou. Jak schůdky, tak i opěrná zídka mají kamenný obklad a buď kamenný, nebo betonový základ.

Dominantou této části zahrady se může stát bazén, do kterého by voda přepadávala širokým proudem přímo ze zídky. Okolí bazénu vytvoří dřevěné molo a pro zajištění intimity jsou na přilehlém oplocení popínavé rostliny. Vybudování bazénu však není nutné – může tady zůstat volná travnatá plocha. Na druhé straně od schodiště lemuje opěrnou zídku štěrkový záhon s travinami a okrasnými dřevinami.

Osázený svah a hodovní posezení

Svažitý terén zahrady je rozčleněn do několika rovinatých teras oddělených kamennou zídkou a osázeným svahem.Sestup na poslední, dolní rovinu lze absolvovat po dřevěných stupních skrze prudší osázený svah. V něm jsou přítomny jak dřeviny, tak suchomilné trvalky, které prorůstají mezi jednotlivými stupni. Do svahu je „zaklesnuto“ zastřešené posezení, jehož obvodová zídka slouží jako opěrná lavice a přirozeně také jako lavice k sezení. Nechybí tu krb, a tak je toto posezení ideálním místem pro grilování s přáteli. Stěny přístřešku nejsou pevné, ale tvořené horizontálními příčkami pro stálezelené popínavé rostliny.

Další místo k relaxaci v zahradě představuje houpací lavice umístěná naproti přístřešku. Od přístřešku pak zahrada přechází v pozvolný svah a dále do krajiny. Pomyslný předěl zahrady vytváří linie tří okrasných stromů. V nejspodnější části zahrady našly své místo užitkové záhony a ovocné keře spolu s dostatečně velkým kompostem na rostlinný odpad. Na přání majitelů jsou tu také tři ovocné stromky, jež tvoří přirozené oddělení mezi záhonky a ohništěm.

text: Pavlína Elfová, Vlastimil Růžička, vizualizace: Pavlína Elfová

logo MessengerPoslat Messengerem