Mladí manželé si koupili dům postavený v rámci vkusného developerského projektu ve Středočeském kraji. Zahradu si vysnili jako příjemné minimalistické prostředí s výhledy do okolní krajiny.

Elegantní přízemní dům v satelitním městečku má skvělé propojení obytných místností se zahradou prostřednictvím velkých posuvných oken. Navazující terasy jsou na stejné úrovni jako podlahy obývacího pokoje, stejně jako samotná zahrada. „To je pro architekty ideální výchozí pozice,“ komentuje spoluautor zahrady Ferdinand Leffler a dodává: „Majitelé se v tomto nebáli ani velkých stromů, a proto jsme mohli velké prosklené plochy stínit solitérním dubem i mnohokmennými javory přímo v terase.“

Porosty vytvářejí organické tvary v jinak geometrické kostře zahrady. Použity jsou téměř monokulturní porosty travin, které doplňují bíle kvetoucí trvalkové záhony. Ostatní plochy pod stromy jsou osazeny podrostovými druhy bylin

Přání majitelů

Zadání majitelů bylo jednoznačné: vytvořit designově čistou zahradu, která bude ze všech stran poskytovat dostatek soukromí, v průběhu celého roku dynamické pohledy z oken, a pokud to jen trochu půjde, tak i nějaké to zákoutí, kam se budou moci schovat třeba s knížkou. Dalším přáním bylo několik zeleninových záhonků pro pěstování rajčátek, salátu a bylinek. Paní domu přišla také s přáním zakomponovat do prostoru trampolínu. A to je v podobně malých zahrádkách vždy nelehký úkol.

Nepřehlédněte: Venkovská zahrada v novodobém stylu

„Upřímně, radost z takového přání nemáme, a dokonce jsme připraveni — v případě, že se nám nepodaří najít vhodné umístění — majiteli trampolínu rozmlouvat. Ale to je samozřejmě až krajní varianta, protože je nám jasné, že děti trampolínu milují, proto nejprve přichází fáze hledání všestranně přijatelného řešení. A to jsme v tomto případě našli v podobě trampolíny zapuštěné do země,“ říká Ferdinand Leffler.

Trampolína byla poněkud netradičně přáním paní majitelky, a to ještě v době, k dy rodina neměla děti. Tehdy u nás nebyl podobný typ trampolíny k sehnání, byla proto dovezena z Anglie

Zurčení vody

Do centra zahrady v blízkosti terasy architekti navrhli jednoduchý vodní prvek, který po realizaci bude sloužit k osvěžení atmosféry, zpříjemnění ovzduší i akustickému odclonění sobotního rachotu sousedovy sekačky. Jde o nerezovou vanu, kolem které bude stříkat několik vodních trysek k osvěžení. Ve výsadbách je pro ni připravena mlatová plocha.

Organickou strukturu výsadeb doplňují pruhy technických prvků – šlapákové cesty, dřevníky a masivní dubové lavice. V porostu se schovává místo pro hamaku, kůlna i ohniště

Recept na úspěch

Spoluautorka zahrady Kateřina Svobodová vycházela při výběru rostlin ze složení okolních luk a lesů, takže tu najdeme zahradní kultivary např. hvozdíků, kohoutků, šalvějí, lupin, sasanek, které k zamýšlenému nedbale elegantnímu konceptu zahrady hezky ladí.

„Vtip je v tom, že zatímco tvary záhonů jednoznačně definujete, jejich výplň zůstává rozvolněná, až chaotická. Dovolíte tak rostlinám prosperovat, žít, navzájem se v omezeném prostoru srovnat,“ doplňuje zahradní architekt Ferdinand Leffler a přidává další užitečný postřeh: „Sympatické na tomto projektu bylo i to, že si majitelé, Kateřina s Michalem, chtěli řadu prvků v zahradě realizovat sami. Například skvělý výběr venkovního nábytku je jejich práce a zapuštění trampolíny také. To je cesta, kterou doporučuji, je to totiž způsob, jak získat k zahradě hned od začátku opravdový, hluboký vztah,“ uzavírá architekt.

Výsadby jsou inspirovány místními přírodními společenstvy – borovými lesy na písku se zastoupením vřesovištních druhů. Proto je i část záhonů mulčována pískem

Autoři:
Autoři: Ferdinand Leffler a Kateřina Svobodová ve spolupráci s atelierem Flera
Realizace: Adam Pávek
Rozloha: 835 m2

Text: Markéta Klocová
Foto: Atelier Flera

logo MessengerPoslat Messengerem