Pokud výhled z obývacího pokoje kazí plastové zastřešení bazénu a nadšení z každodenního koupání ve vyhřívané vodě omrzí, je čas na změnu.

Poradna na Dumabyt.cz

Majitelka, která koupila zahradu a dům, kde hlavní výhled z obývacího pokoje směřoval na plastové zastřešení bazénu, mě požádala o pomoc při řešení celého prostoru zahrady. Myšlenka přestavby krytého bazénu v koupací jezírko mě v podstatě napadla již při první návštěvě. Podpořila ji i představa nových majitelů o využití přirozeného spá­du terénu za domem k vytvoření tekoucí vody - umělého potoka. Navrhla jsem projekt zahrady, jejímž srdcem je velká vodní plocha plná vodních rostlin a zvířectva. Hluboká střední část ke koupání vychází z původních rozměrů bazénu. Za domem, u horního jezírka, z kterého celý potok vyvěrá, jsem ještě zakomponovala požadovanou vířivku.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ ZDE.


Díky vhodnému začlenění původních dřevin do nové kompozice působí zahrada starším a více vzrůstným dojmem.
Snažila jsem se maximálně využít původní dřeviny, které na pozemku již byly, a vhodně je začlenit do celého konceptu. Monotónnost a možná i nudnost stříhaného plotu ze zeravu, který ovšem vhodně chrání a cloní od silnice, jsem se snažila rozbít rozmanitou předsadbou z keřů a trvalek. V okolí vodních ploch je použito široké spektrum vlhkomilných trvalek, které prostor velice rychle zaplnily.

Díky bohatým trvalkovým výsadbám a zapojením vzrostlých dřevin může už po roce zahrada působit vzrostlým a uceleným dojmem. Plocha trávníku se sice možná příliš zmenšila, ale o odpočívadla není v zahradě nouze. Posedět můžeme na molu u vody, z kterého se nám naskýtá výhled na dům a přitékající potok.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

Mezi kobercovými trvalkami

Z mola pohodlně vstoupíme do koupací zóny nebo si osvěžíme nohy po šlapákové cestě vedoucí mělkou partií. Mezi kobercovými trvalkami nalezneme šlapákovou cestu zpět k domu, kam se můžeme dostat i suchou nohou. Tam na nás čeká další posezení na zastřešené terase s výhledem na jezero s Brdy v pozadí.

Využitím původní svažitosti pozemku mohl vzniknout umělý potok, který pramení nad nejvýše položeným jezírkem.

Celá zahrada se tak stala velice zajímavým a klidným místem pro odpočinek a relaxaci. S jedinečným pozadím brdských kopců je celá kompozice citlivě začleněná do okolí. To snad potvrzuje i fakt, že nynější obyvatelé jsou přestavbou nadšeni a s návštěvami se dveře netrhnou. To je nakonec největší odměnou i pro mne.

text: Lenka Musilová, foto: Lenka Musilová

logo MessengerPoslat Messengerem